Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vorig jaar 21 doden door aids in Nederland

Vorig jaar 21 doden door aids in Nederland

AMSTERDAM (ANP) - Vorig jaar zijn er in ons land 21 mensen gestorven aan de gevolgen van aids. Er werd 393 keer een hiv-diagnose gesteld. Dat zijn de nieuwste cijfers van Stichting HIV Monitoring. Op basis van een analyse van de cijfers vermoedt de stichting dat de mogelijkheden om hiv te voorkomen met name minder bekend of toegankelijk zijn bij jongere en oudere mannen die seks hebben met mannen.

"Ten opzichte van 2010 is het aantal nieuwe diagnoses over 2022 met 67 procent gedaald, maar de snelheid van deze daling lijkt in recente jaren af te vlakken", aldus de organisatie verder.

Bijna de helft (48 procent) van de diagnoses in 2020-2022 werd in een laat stadium gesteld, waardoor de kans op ziekenhuisopname en overlijden groter is. "Wanneer een hiv-diagnose tijdig wordt gesteld, kan ernstige gezondheidsschade worden voorkomen. Ook is de levensverwachting dan bijna gelijk aan die van mensen zonder hiv. Bovendien kan iemand die een hiv-behandeling krijgt het virus niet meer overdragen", aldus Marc van der Valk, bestuurder van de stichting.

Samenwerking

"Te veel kansen blijven nu nog liggen om een einde te maken aan hiv", vindt ook Aidsfonds-Soa Aids Nederland. "Zo is de daling van het aantal nieuwe hiv-infecties in de rest van Nederland beduidend minder dan in Amsterdam en te veel mensen die een hiv-diagnose kregen, waren niet bekend met het preventiemiddel PrEP. "

Eind september bleek al dat aantal nieuwe hiv-infecties in Amsterdam tussen 2010 en 2022 was gedaald met maar liefst met 95 procent. Dat werd verklaard door samenwerking van gemeente, gezondheidsinstellingen, belangen- en zogenoemde community-groepen en GGD, het gebruik van PrEP en het sneller vinden van acute infecties.

Sterfgevallen stabiel

Eind 2022 waren er naar schatting 24.400 mensen met hiv in Nederland, van wie er 21.978 zijn begonnen met de behandeling met antiretrovirale middelen. Bij 96 procent van hen wordt het virus succesvol onderdrukt.

Het aantal sterfgevallen aan de gevolgen van aids wordt 'stabiel' genoemd. In 2021 waren het er zestien, in 2020 vijftien.

Meer uit Gezond

Beginnende artsen in Zuid-Korea nemen massaal ontslag

SEOUL (ANP/AFP) - Uit protest tegen aangekondigde hervormingen in medische opleidingen heeft in een paar dagen tijd in Zuid-Korea ruim 70 procent van de beginnende artsen ontslag genomen. De ziekenhuizen zitten opeens zonder voldoende artsen. Circa 8800 jonge artsen nemen ontslag en bijna 8000 van hen zijn ook meteen niet meer op hun werk verschenen, aldus Zuid-Koreaanse media.

25 minuten geleden
Paaseitjes met noten van de AH mogelijk in verkeerde verpakking

ZAANDAM (ANP) - Melkchocolade praliné eitjes van de Albert Heijn kunnen verpakt zijn als witte paaseitjes, dat meldt de supermarkt dinsdag. Als de praliné eitjes in de verkeerde verpakking zitten staat ten onrechte niet het allergeen noten vermeld. Daarom haalt Albert Heijn alle witte chocolade-eitjes met de houdbaarheidsdatum 30 juni 2024 uit de schappen.

17 uur geleden
Meer koekjes teruggeroepen om metaaldeeltjes

DEN HAAG (ANP) - Ook supermarktketens Dirk, Aldi, Nettorama en Poiesz roepen koekjes terug omdat er metaaldeeltjes in kunnen zitten. De waarschuwingen gelden bij Dirk voor de Lunetta-spritsen en de paaskoekjes. Bij Poiesz en Aldi gaat het alleen om de paaskoekjes. Nettorama roept chocoladekoekjes en paaskoekjes terug. Albert Heijn had maandag al gewaarschuwd voor deeltjes metaal in die koekjes.

18 uur geleden
Boetes tabaksfabrikanten om verkoopbonussen geschrapt

DEN HAAG (ANP) - Elf tabaksfabrikanten en -groothandelaren hoeven geen boetes te betalen voor de bonussen die zij aan winkels gaven, bijvoorbeeld voor een goed zichtbare plek. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zag die bonus als verboden reclame en legde de boetes op, maar dit is dinsdag teruggedraaid door de hoogste rechter, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

23 uur geleden
Patiënt met Neuralink-chip kan met brein muis besturen, zegt Musk

FREMONT (ANP/RTR) - De eerste mens bij wie een hersenchip van Neuralink werd geïmplanteerd, kan met zijn gedachten een computermuis besturen. Dat heeft Neuralink-oprichter Elon Musk bekendgemaakt.

23 uur geleden
Sommige kankersoorten vaker vastgesteld bij rijkere mensen

UTRECHT (ANP) - Dat mensen met een laag inkomen korter gezond blijven dan mensen met meer geld, is bekend. Maar sommige kankervormen worden toch vaker geconstateerd bij mensen met een hogere sociaaleconomische status, schrijft Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

1 dag geleden
UNICEF: ondervoeding neemt snel toe bij kinderen en zwangeren Gaza

NEW YORK/GAZA-STAD (ANP) - Ondervoeding bij kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven neemt met ongekende snelheid toe in de door oorlog geteisterde Gazastrook. Dat concludeert het Global Nutrition Cluster, waar VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF onderdeel van is.

1 dag geleden