
Vorig jaar 1,3 miljoen pechmeldingen bij ANWB, vooral over accu's
DEN HAAG (ANP) - De Wegenwacht is vorig jaar meer dan 1,3 miljoen keer uitgerukt om te ondersteunen bij pech onderweg. Gemiddeld kwam de pechhulpdienst van de ANWB 3700 keer per dag in actie. Weggebruikers schakelden de Wegenwacht vooral in voor problemen met de accu van hun wagen, maar ook lekke banden en problemen met de dynamo kwamen vaak voor.
Het aantal pechmeldingen was vorig jaar ongeveer gelijk aan dat in 2023. Wel steeg met de hoeveelheid elektrische auto's op de weg ook het aantal gemelde problemen met die auto's, met ruim een kwart. In 2023 registreerde de Wegenwacht nog 51.000 pechmeldingen van bestuurders van een elektrische auto, vorig jaar waren dat er 65.000. In de meeste gevallen ging het om een lekke band, gevolgd door problemen met de accu.
Ongeveer twee derde van de pechgevallen werd digitaal gemeld, via de website of app van de ANWB. Verder maakte vorig jaar ruim 10 procent van de ANWB-leden gebruik van de nieuwe optie 'Ik heb geen haast', waarbij de Wegenwacht binnen drie uur hulp biedt. "Dit gaf de Wegenwacht de kans om leden die wel direct hulp nodig hadden sneller te helpen, terwijl ze tegelijkertijd duurzamer konden werken door onnodige kilometers te vermijden en hulpverleningen beter te plannen", aldus de ANWB.
De drukste dag voor de Wegenwacht was vorig jaar dinsdag 9 januari, toen de pechhulpdienst in verband met het winterse weer meer dan 7700 keer werd ingeschakeld.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - De 29-jarige Hamzah L. die verdacht wordt van het doodsteken van een 11-jarig meisje afgelopen februari in Nieuwegein, heeft "ontzettend veel spijt". Hij zei dat hij last had van wanen, in een psychose verkeerde en drugs had gebruikt. Hij is zich nadien naar eigen zeggen steeds meer gaan herinneren van wat hij heeft gedaan. "Ik kan niet naar mezelf kijken, ik ben er echt kapot van", vertelde hij maandag in de rechtbank in Utrecht, tijdens de eerste voorbereidende zitting.
52 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Ook basisscholen in Den Haag willen minder vaak externe leraren inhuren. "Het uitgangspunt: geen externe leraren, tenzij er geen andere optie is. Schoolbesturen zetten zich in om personeel vast aan de school te binden en niet afhankelijk te zijn van externen", aldus een woordvoerder van onderwijswethouder Hilbert Bredemeijer.
53 minuten geledenNIJMEGEN (ANP) - Het bestuur van de Radboud Universiteit wil het advies volgen om de samenwerking met twee Israëlische universiteiten op te schorten. Op de universiteit in Nijmegen wordt maandag overleg gevoerd over het voornemen. De medezeggenschap mag eerst nog advies uitbrengen, daarna volgt het definitieve besluit. De verwachting is dat dit later deze week komt.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Een ambtenaar van de gemeente Amsterdam is maandag opgepakt op verdenking van corruptie en medeplichtigheid aan het veroorzaken van explosies en andere geweldsincidenten. Dat meldt het OM. De 46-jarige man wordt ervan verdacht dat hij gedurende "een langere periode" op verzoek van "criminele contacten" adressen heeft opgezocht in systemen van de gemeente. Op die adressen waren vervolgens explosies of gebeurden andere geweldsincidenten.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De overkoepelende organisatie voor basisscholen, de PO-Raad, is positief over de stap van Amsterdamse scholen om de inhuur van externe leraren af te bouwen. "We zijn sowieso voor zoveel mogelijk mensen in dienst bij de school en vaste gezichten voor de klas. Het is goed voor leerlingen, hun ouders en de school", zegt de raad.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State ziet enkele nadelen aan een voorstel om soepeler om te gaan met schade die mogelijk veroorzaakt is door de aardgaswinning in Groningen en Drenthe. Dat schrijft de belangrijkste raadgever van het kabinet op het gebied van wetgeving in een maandag gepubliceerd advies.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Dat Amsterdamse basisscholen zoveel mogelijk willen stoppen met het inhuren van externe leerkrachten, is een goede stap. Dat vindt directeur Lobke Vlaming van Ouders en Onderwijs, de organisatie voor ouders van schoolgaande kinderen. "Het was doorgeslagen. Er gaat best veel geld naar commerciële partijen voor dingen die horen binnen publieke functies. Zoals gewoon les geven", aldus Vlaming.
3 uur geleden