Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorzitter wil op tijd klimaattop afronden: 'zou eerste ooit zijn'

Voorzitter wil op tijd klimaattop afronden: 'zou eerste ooit zijn'

DUBAI (ANP) - Als het aan de voorzitter van de klimaattop in Dubai ligt, is de COP dit jaar écht op de laatste dag afgelopen. "Dat zou de eerste ooit zijn", lacht Hilde Stroot van Oxfam Novib, die de onderhandelingen nauw in de gaten houdt. Toch zijn partijen deze top ook verrast door de vaart van de Verenigde Arabische Emiraten.

Bronnen vanuit de Europese Unie zijn hoopvol dat teksten de goede kant op gaan. Zo ligt bij COP28 voor het eerst de mogelijkheid op tafel dat landen met elkaar afspreken om op termijn te stoppen met fossiele brandstoffen. En de top ging ook al positief van start. De agenda werd zonder te veel moeite aangenomen en het klimaatschadefonds werd goedgekeurd door alle landen.

Maar het is nog geen gelopen race. Voorzitter Sultan Al Jaber riep landen zondag nogmaals op om zich flexibel op te stellen. Hij heeft de politici bij elkaar geroepen, zodat ze allemaal "gehoord" kunnen worden. Zelf is hij in elk geval erg tevreden met zijn eigen voorzitterschap. "We hebben ongekende vooruitgang en resultaten gezien tot nu toe."

Laser focused

Mogelijk komt die vooruitgang door zijn instelling, iets wat hij elke persconferentie laat horen: we moeten "laser focused" zijn op het doel om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat doel is leidend, herhaalt hij vaak. Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks vraagt zich sterk af of deze voorzitter daadwerkelijk voor een goede uitkomst gaat zorgen.

Mogelijk komt in het eindakkoord dat landen energie gaan besparen en hun hernieuwbare energie gaan verdriedubbelen, verwacht Eickhout. "Dan komt in het nieuws dat Al-Jaber dat heeft geregeld. Voor de voorzitter is dit de ideale situatie. Als er niets over uitfasering van fossiele brandstoffen in komt, dan doet dat hem geen pijn." Als de top hiermee is afgelopen, zou dat voor de voorzitter niet erg zijn, zegt Eickhout. "Hij heeft zijn successen al behaald."

Lastig

Volgens de Europarlementariër is het nu aan de EU om de uitfasering van fossiele brandstoffen daadwerkelijk in de eindverklaring te krijgen. Maar dat is erg lastig, ziet ook Stroot van Oxfam Novib. Oliestaten willen er nog absoluut niets van weten. En armere landen wijzen erop dat ze fossiel wel willen uitfaseren en naar hernieuwbaar willen overstappen - maar dan moet daar wel geld voor komen. "En onder meer de EU wil tot nu toe nog geen boter bij de vis doen en lijkt nog niet te willen bijdragen", zegt ze.

Uiteindelijk moeten álle landen het eens worden op de klimaattop. Partijen moeten dus echt nog over hun schaduw heen stappen, zegt Stroot. Zij zou erg verbaasd zijn als de onderhandelaars dinsdag al hun koffer kunnen pakken om naar huis te gaan.

Meer uit Buitenland

AZG: Israël doodt twee familieleden van personeel in zuiden Gaza

GAZA-STAD (ANP) - Artsen Zonder Grenzen (AZG) meldt dat het Israëlische leger een schuilplaats heeft gebombardeerd waar AZG-personeel verblijft in Al Mawasi, vlak bij Khan Younis, in het zuiden van Gaza. Daarbij zijn volgens de medisch-humanitaire groep ten minste twee familieleden van het personeel omgekomen.

1 uur geleden
Oekraïne meldt burgerdoden in noorden door Russische drones

KYIV (ANP) - Russische droneaanvallen hebben dinsdag vijf familieleden gedood in het noorden van Oekraïne en twee mensen in een auto in de noordoostelijke regio, aldus de lokale autoriteiten.

2 uur geleden
Rusland: 200.000 ton gratis graan naar Afrika verscheept

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft zijn initiatief afgerond om 200.000 ton gratis graan naar zes Afrikaanse landen te verschepen, zo laat de Russische minister van Landbouw weten. De graanleveringen waren in juli toegezegd door president Vladimir Poetin.

3 uur geleden
Twee mannen vervolgd voor moord na schietpartij Kansas City

KANSAS CITY (ANP/RTR) - Twee mannen worden vervolgd voor moord om de schietpartij na de huldiging van de winnaars van de Super Bowl in Kansas City. Vorige week kwam bij die schietpartij een vrouw om het leven en raakte zo'n veertig mensen gewond.

4 uur geleden
Nikki Haley noemt oud-president Trump instabiel en gestoord

COLUMBIA (ANP/AFP) - Nikki Haley, Donald Trumps tegenstander in de race om het Republikeinse presidentskandidaatschap, noemt de oud-president "instabiel en gestoord". Haley staat ver achter op Trump in de peilingen, maar weigert haar kandidaatschap neer te leggen.

6 uur geleden
Qatar: Hamas heeft medische hulp voor gijzelaars ontvangen

CAÏRO (ANP/RTR) - Hamas heeft medische middelen gekregen voor gijzelaars die de Palestijnse groep in de Gazastrook vasthoudt, zegt het Qatarese buitenlandministerie. In ruil daarvoor laat Israël meer humanitaire noodhulp het Palestijnse gebied in, aldus een verklaring. Israël en Hamas kwamen vorige maand tot de deal na bemiddeling door Qatar en Frankrijk.

7 uur geleden
Poetin: troepen moeten profiteren van succes in Avdiivka

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin vindt dat de krijgsmacht na het recente succes in Avdiivka moet doorzetten. Het leger moet het succes "doorontwikkelen", zo zei hij. De minister van Defensie Sergej Sjojgoe kondigde aan dat het offensief verder gaat en dat de Russen oprukken richting het westen.

10 uur geleden