Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorzitter VNO-NCW is zeer pessimistisch over afloop brexit

Voorzitter VNO-NCW is zeer pessimistisch over afloop brexit

DEN HAAG (ANP) - Voorzitter Hans de Boer van ondernemersorganisatie VNO-NCW is "zeer pessimistisch" gestemd over de afloop van de brexit. "De deadline voor een verlenging van de overgangsperiode is deze week verlopen en het wordt nu erop of eronder of er nog een beetje een fatsoenlijk handelsakkoord komt. Ik heb daar niet veel vertrouwen in op basis van de huidige voortgang en de tijd is kort'’, aldus De Boer in een webinar van de Nederlands-Britse Kamer van Koophandel (NBCC).

Groot-Brittannië verliet de Europese Unie eind januari, maar volgt tot eind dit jaar EU-wetgeving. Die overgangsperiode had verlengd kunnen worden met twee jaar, maar dan had hierover voor 1 juli een akkoord moeten zijn bereikt. Londen wil geen verlenging. De onderhandelingen over een nieuwe (handels)relatie tussen de EU en Groot-Brittannië verlopen stroef.

De Boer vreest een no-dealbrexit aan het einde van het jaar. "De kans hierop is in mijn ogen niet eerder zo groot geweest en dit zou erg slecht zijn voor de handel. En ook al komen er toch nieuwe handelsafspraken, dan zal dit naar verwachting slechts een dun handelsakkoord zijn waardoor er toch onherroepelijk heel veel gaat veranderen voor ondernemers. Zo keren hoe dan ook douaneprocessen terug en daarop moet je nu maatregelen nemen als je dat nog steeds niet hebt gedaan."

Minder goed voorbereid

Eerder deze week werd bekend dat Nederlandse bedrijven minder goed zijn voorbereid op de brexit dan een jaar geleden. Dat baart De Boer zorgen, die er op wijst dat Duitse bedrijven juist veel beter zijn voorbereid. "Ik snap dat bedrijven door corona en alle onzekerheden veel andere dingen aan hun hoofd hadden, maar de gevolgen kunnen groot zijn als je je zaken niet op orde hebt."

Hij hoopt dat Nederland ondanks alles een belangrijke draaischijf kan blijven vormen tussen Groot-Brittannië en de EU. In dat opzicht komen er volgens hem ook weer nieuwe kansen. "Zo zal sommige handel niet meer via Groot-Brittannië verlopen, maar kunnen onze hubs daarvan profiteren. Andersom kunnen we nieuwe stromen uit Engeland verwachten als de economie zich daar gaat herstellen. Juist de Nederlandse havens hebben hun zaakjes met het ferry-verkeer en het portbase-systeem goed op orde om alles straks goed te laten verlopen."

Meer uit Financieel

G7: Israël moet banden met Palestijnse banken niet doorsnijden

STRESA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Israël moet de banden tussen Israëlische en Palestijnse banken niet doorsnijden omdat vitale diensten rond betalingen en handel moeten doorgaan. Dat stellen de ministers van Financiën van de G7 in een voorlopige slotverklaring die is ingezien door persbureau Reuters.

2 uur geleden
Opnieuw corruptieonderzoek naar hoge Chinese topfunctionaris

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen opnieuw onderzoek naar corruptie door een hooggeplaatste overheidsfunctionaris. Nu gaat het om het plaatsvervangend hoofd van de State Tobacco Monopoly Administration, die toezicht houdt op de tabaksindustrie in China.

2 uur geleden
Duitse minister waarschuwt voor handelsoorlog met China

STRESA (ANP/DPA) - De Duitse minister van Financiën Christian Lindner waarschuwt voor een handelsoorlog met China. Volgens hem kennen handelsoorlogen alleen maar verliezers en kunnen ze niet worden gewonnen. Dat heeft Lindner gezegd op een G7-top van ministers van Financiën in het Noord-Italiaanse Stresa.

4 uur geleden
Cryptobedrijven stijgen op beurs na fiat voorstel etherfondsen

NEW YORK (ANP) - De aandelen van cryptobedrijven op Wall Street zijn vrijdag flink meer waard geworden. Dat gebeurde nadat de Amerikaanse toezichthouder SEC een voorstel van beursuitbaters voor op de beurs verhandelde etherfondsen had goedgekeurd. Via die fondsen kunnen beleggers rechtstreeks in de cryptomunt investeren. Cryptobeurs Coinbase en cryptoplatforms Marathon Digital en Riot Platforms stegen tot 8,6 procent.

15 uur geleden
Staking legt luchtverkeer Parijs Orly dit weekend grotendeels plat

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse luchtvaartautoriteit DGAC heeft luchtvaartmaatschappijen opgeroepen zaterdag en zondag 70 procent van hun vluchten op de Parijs Orly te annuleren. Aanleiding is een staking door luchtverkeersleiders op de Parijse luchthaven, de op een na drukste in Frankrijk.

15 uur geleden
Google gaat AI-zoekresultaten aanpakken na diverse blunders

MOUNTAIN VIEW (ANP/AFP) - Google gaat "snel actie ondernemen" om zoekresultaten die tot stand komen met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) te verbeteren. Dat heeft het bedrijf vrijdag aangekondigd. Gebruikers die van de nieuwe zoekmogelijkheden gebruikmaakten, kregen bijvoorbeeld terug dat Barack Obama de eerste moslimpresident van de Verenigde Staten was.

17 uur geleden
Gegevens klanten ABN AMRO mogelijk gelekt bij cyberaanval

AMSTERDAM (ANP) - De gegevens van een aantal klanten van ABN AMRO zijn mogelijk buitgemaakt bij een cyberaanval op een leverancier van de bank. ABN AMRO benadrukt dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn "dat onbevoegden daadwerkelijk gebruik hebben gemaakt van de gegevens van klanten". Ook zijn de systemen van de bank niet getroffen.

19 uur geleden