Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorzitter Rouvoet noemt kritiek op GGD 'klap in het gezicht'

Voorzitter Rouvoet noemt kritiek op GGD 'klap in het gezicht'

UTRECHT (ANP) - Voorzitter André Rouvoet van GGD GHOR, het samenwerkingsverband van de 25 GGD'en in Nederland, noemt de stevige kritiek in een zaterdag verschenen onderzoek over het functioneren van de GGD'en "een klap in het gezicht van al onze medewerkers". Rouvoet reageert met ingehouden boosheid op de conclusies in het onderzoek van het AD. "We zijn al ruim een jaar een brand aan het blussen en apetrots op wat we neergezet hebben, ondanks alle bezuinigingen en de complexe infrastructuur. We zijn erin geslaagd om steeds weer op te schalen. Een groot compliment voor de flexibiliteit van de GGD'en zou op zijn plaats zijn."

Het AD meldt zaterdag op basis van eigen onderzoek dat de GGD'en ondanks talloze waarschuwingen niet goed op hun taak waren voorbereid. Zo zouden ze tijdens de coronapandemie op cruciale momenten onbereikbaar zijn geweest voor artsen, specialisten, school- en verpleeghuisdirecteuren. Door onderbezetting bij de GGD'en werd bron- en contactonderzoek niet goed uitgevoerd. De falende aanpak van de GGD'en heeft er volgens de krant zelfs toe geleid dat het coronavirus zich verder kon verspreiden in Nederland.

"Met tienduizenden medewerkers behoren de GGD'en tot de grootste werkgevers van Nederland. En dat is in redelijk korte tijd gebeurd", onderstreept Rouvoet. "Was de GGD voorheen vooral bekend van de consultatiebureaus en van de prik die je haalde voor een buitenlandreis, sinds de coronapandemie staan de GGD'en duidelijk op de kaart. Sneller, eerder, meer, is wat ik hier dagelijks hoor over de testcapaciteit en de vaccinaties. We zijn continu aan het opschalen geweest."

10 miljoen coronatesten afgenomen

De GGD'en hebben volgens hem meer dan 10 miljoen coronatesten afgenomen en 1,2 miljoen bron- en contactonderzoeken uitgevoerd. "Het aantal vaccinacties is in een jaar toegenomen van nul naar potentieel 1 miljoen per week. De 25 GGD'en samen hadden aanvankelijk 250 medewerkers voor dat bron- en contactonderzoek en dat zijn er nu 7900. Van een paar duizend tests per dag hebben we weten op te schalen naar dagelijks 175.000", aldus Rouvoet. Als voorbeeld noemt hij ook de capaciteit in de callcenters waar de prikafspraken worden gemaakt. "Onlangs werden op een zaterdag 400.000 afspraken gemaakt, voor een eerste en tweede vaccinatie. Een deel vond telefonisch plaats en een deel online. In onze belcentra werken zo'n 9500 mensen."

Het ministerie van Volksgezondheid zegt in een reactie dat het belangrijk is dat na de coronacrisis "alle aspecten van de aanpak en ieders rol hierin goed worden geëvalueerd". De Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) zal dat onderzoek doen. "De GGD'en staan nu al ruim een jaar in crisisstand. Met ruim 10 miljoen testen, ruim een miljoen bron- en contactonderzoeken en miljoenen vaccinaties leveren zij een prestatie van formaat", zegt een woordvoerder van het ministerie. "Natuurlijk kunnen er altijd dingen anders en beter, maar laten we de tienduizenden mensen bij de GGD'en in de frontlinie van de crisisaanpak bovenal dankbaar zijn voor hun inzet."

Meer uit Binnenland

Activist Van der Linde mag op 4 mei alleen op afstand actievoeren

AMSTERDAM (ANP) - De linkse activist Frank van der Linde mag tijdens de dodenherdenking niet op de Dam demonstreren tegen PVV'er en voorzitter van de Tweede Kamer Martin Bosma, zo heeft de gemeente Amsterdam besloten.

1 uur geleden
Meer plekken vrij in opvang Oekraïense vluchtelingen

DEN HAAG (ANP) - De opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne krijgen wat meer ruimte voor nieuwe mensen. Momenteel zijn 1040 bedden beschikbaar. Dat aantal komt voor het eerst sinds begin december boven de duizend uit.

3 uur geleden
Meisje dat omkwam door val van pand in Amsterdam was uitgegleden

AMSTERDAM (ANP) - Het 16-jarige meisje dat overleed door een val van een pand in het centrum van Amsterdam, was uitgegleden, meldt de politie vrijdag. "Er is geen sprake van enig strafbaar feit", aldus de politie. De twee 16-jarige jongens, die na het incident werden aangehouden, zijn geen verdachten meer.

4 uur geleden
Eis 1,5 jaar cel tegen vrouw die eigen stalking in scène zette

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag in de rechtbank van Utrecht een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Sanne S. De 34-jarige vrouw uit Putten wordt ervan verdacht haar eigen stalking in scène te hebben gezet. Daardoor belandde een man in 2019 een jaar in de cel. Aan hem bood het OM excuses aan. "We zijn tekortgeschoten", zei de officier van justitie tijdens de inhoudelijke behandeling.

5 uur geleden
OM eist 15 jaar cel en tbs tegen verdachte moord woning Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag vijftien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 36-jarige Nuri Ö., voor de moord op de 25-jarige Rens en een poging tot doodslag op diens 29-jarige huisgenoot. De twee mannen werden volgens justitie op 1 augustus vorig jaar in hun eigen woning aan de Robert Scottsstraat in Amsterdam-West onverhoeds aangevallen.

6 uur geleden
OM zegt sorry tegen man die onterecht vastzat voor stalking

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft excuses aangeboden aan de man die in 2019 ten onrechte een jaar in de cel is beland na valse aangiftes van Sanne S., die haar eigen stalking in scène had gezet. "Het OM is tekortgeschoten", zei de officier van justitie vrijdag in de rechtbank van Utrecht.

6 uur geleden
4 jaar cel voor hardrijder die vier mensen doodreed in Oud Gastel

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft vrijdag vier jaar gevangenisstraf opgelegd aan Omar E. voor het veroorzaken van een verkeersongeval in het Noord-Brabantse Oud Gastel dat vier mensen het leven kostte. Volgens de rechtbank heeft de 28-jarige Roosendaler roekeloos gereden. Het Openbaar Ministerie had een hogere celstraf geëist, namelijk acht jaar.

6 uur geleden