Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorzitter presidium Amsterdamse gemeenteraad weg om 'MeToo-grap'

Voorzitter presidium Amsterdamse gemeenteraad weg om 'MeToo-grap'

AMSTERDAM (ANP) - VVD'er Daan Wijnants legt zijn rol als voorzitter van het presidium van de gemeenteraad in Amsterdam neer vanwege een 'MeToo-grap' die hij naar eigen zeggen vier jaar geleden gemaakt heeft. "Ik merk dat er minder draagvlak is ontstaan voor mijn rol als voorzitter van het presidium", zo laat hij weten in een verklaring. Wijnants blijft wel raadslid.

Vorige week publiceerde NRC een artikel over een opmerking die Wijnants in 2019 gemaakt zou hebben tegen zijn VVD-stadsdeelcollega Ellis Mulder: of ze "een MeToo'tje zou kunnen verzinnen" om zo een D66-stadsdeelvoorzitter politiek in het nauw te brengen. Toen Mulder dit binnen haar partij aankaartte, kreeg ze te maken met "ondoorzichtigheid en politieke druk" en "ze wacht nog altijd op een - in haar ogen - fatsoenlijke reactie van de partij", aldus de krant.

"In 2019 heb ik in een intern overleg een foute en misplaatste grap gemaakt, waar ik direct al spijt van had. Er is vanzelfsprekend nooit sprake geweest van een serieuze opzet of bedoeling. Het spijt me dat ik daar, vier jaar geleden, mensen mee gekwetst heb", zo zegt Wijnants nu. "Hoewel ik vind dat deze discussie niet in de juiste context gevoerd wordt, wil ik niet dat er licht zit tussen deze rol en het vertrouwen van andere fracties."

Raadslid

De VVD'er blijft wel raadslid. "De komende periode ga ik mij dan ook weer volledig inzetten om in mijn rol als raadslid Amsterdam iedere dag weer een stukje mooier te maken."

Het presidium is het dagelijks bestuur van de gemeenteraad. Het houdt zich voornamelijk bezig met het functioneren van de raad in algemene zin en bereidt bijvoorbeeld de agenda voor. Ook zat Wijnants bij afwezigheid van burgemeester Femke Halsema, de voorzitter van de gemeenteraad, vergaderingen in de raad voor.

Meer uit Binnenland

Agractie: berichten uit Den Haag komen over als totale chaos

DEN HAAG (ANP) - Agractie spreekt van "totale chaos" over de boodschap die het kabinet vrijdagavond heeft afgegeven over de stikstofaanpak. Premier Mark Rutte zei na urenlang kabinetsberaad "versnelling aan te brengen" in het terugbrengen van de uitstoot van stikstof. Concreet werd Rutte niet.

3 uur geleden
Gegevens klagende omwonenden Tata Steel niet goed beschermd

VELSEN (ANP) - De persoonlijke gegevens van klagende omwonenden van staalfabriek Tata Steel zijn niet goed beveiligd geweest. Een ethisch hacker ontdekte dat hij voor- en achternamen, adressen, telefoonnummers en mailadressen van de klagers kon zien. Hij meldde dat vervolgens bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die toezicht houdt op Tata Steel.

6 uur geleden
Helft Groningse gasputten gaat dit weekeinde dicht

DEN HAAG (ANP) - Zes van de elf resterende productielocaties voor Gronings aardgas gaan op 1 april dicht. De overige vijf boorputten blijven voorlopig nog op de waakvlamstand, zodat ze in geval van nood direct kunnen worden ingezet om extra gas te winnen. Dat meldt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw).

8 uur geleden
Kapiteins aangemerkt als verdachte na fataal scheepvaartongeval

IJMUIDEN (ANP) - De beide kapiteins van de twee vaartuigen die betrokken waren bij het fatale scheepvaartongeval tijdens beloodsing voor de kust van IJmuiden donderdagavond, zijn door de officier van justitie aangemerkt als verdachte. De twee worden verdacht van dood door schuld, meldt een politiewoordvoerder.

11 uur geleden
Peter Gillis moet dwangsom van 200.000 euro aan Terneuzen betalen

TERNEUZEN (ANP) - De gemeente Terneuzen heeft Oostappen Groep BV van realityster Peter Gillis een dwangsom opgelegd van 200.000 euro. Dit omdat het bedrijf illegaal arbeidsmigranten heeft gehuisvest op vakantiepark Marina Beach. Daarnaast heeft de gemeente een nieuwe dwangsom van 400.000 euro in het vooruitzicht gesteld, als de arbeidsmigranten over drie maanden nog steeds op vakantiepark Marina Beach zitten.

11 uur geleden
Bij pensioenfonds PME zijn mogelijk ook inkomensgegevens gelekt

DEN HAAG (ANP) - Door een groot datalek zijn bij pensioenfonds PME mogelijk niet alleen namen, leeftijden, telefoonnummers en geslachten op straat komen te liggen, maar ook de inkomensgegevens van mensen die nog pensioen opbouwen. Dat laat het pensioenfonds voor metaal en techniek weten. Informatie over iemands inkomen is voor cybercriminelen goud waard.

11 uur geleden
White Lives Matter-activisten veroordeeld voor racistische actie

BREDA (ANP) - Drie activisten van de actiegroep White Lives Matter (WLM) zijn vrijdag bij de rechtbank in Breda veroordeeld tot taakstraffen van 80, 70 en 36 uur. Volgens de rechtbank maakten ze zich schuldig aan "groepsbelediging van mensen met een donkere huidskleur of een andere etniciteit".

11 uur geleden