Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorzitter Olympische Spelen Mori treedt af om uitspraken

Voorzitter Olympische Spelen Mori treedt af om uitspraken

TOKIO (ANP) - Yoshido Mori, de voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische Spelen van Tokio, is afgetreden. De roep om zijn vertrek werd de afgelopen tijd steeds luider na kwetsende uitspraken over vrouwen. De baas van het comité hield eerder deze week nog vol niet aan opstappen te denken.

"Mijn ongepaste uitspraken hebben voor veel opschudding gezorgd. Ik treed vandaag terug als voorzitter en wil me nogmaals verontschuldigen voor alle problemen die ik veroorzaakt heb. Het belangrijkste is dat de Spelen succesvol zijn", liet Mori optekenen.

De 83-jarige Mori, voormalig premier van Japan, zei onder meer dat vrouwen tijdens vergaderingen veel te lang aan het woord zijn en uitte daarover zijn irritatie. "Als we het aantal vrouwelijke bestuursleden verhogen, moeten we verzekeren dat de spreektijd ietwat wordt beperkt. Ze hebben moeite met afronden, wat irritant is", zei de voorzitter, die later tijdens een persconferentie zijn verontschuldigingen aanbood. Het IOC noemde de uitspraken "ongepast" in een tijd waarin het streven naar gendergelijkheid centraal staat.

Vergadering

De druk op Mori en de Spelen nam de afgelopen dagen flink toe. De gouverneur van Tokio, Yuriko Koike, zei dat ze na de uitspraken de later deze maand geplande vergadering met alle bij de Spelen betrokken partijen niet zal bijwonen. De Japanse autofabrikant Toyota, een van de belangrijkste sponsors van de Spelen, veroordeelde de vrouwonvriendelijke uitspraken eveneens.

Naar verluidt zou Saburo Kawabuchi, voormalig voorzitter van de Japanse voetbalbond, niet zijn ingegaan op het aanbod Mori te vervangen. Olympisch minister Seiko Hashimoto, een 56-jarige oud-schaatster, is nu in beeld.

De leden van het organisatiecomité kwamen vrijdag samen om "hun mening te uiten over de opmerkingen van de heer Mori" en "toekomstige initiatieven" van het organisatiecomité te bespreken op het gebied van gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Meer uit Sport

Honkballers met monsterzege naar kwartfinales van EK

BRNO (ANP) - De Nederlandse honkballers hebben zich op het Europees kampioenschap met veel machtsvertoon voor de kwartfinales geplaatst. Oranje was in het laatste groepsduel ook veel te sterk voor Kroatië (15-2). De ploeg van bondscoach Evert-Jan 't Hoen leidde na drie innings al met 12-1 in het Tsjechische Brno, na een homerun van Ray-Patrick Didder en maar liefst twaalf honkslagen.

10 uur geleden
Italiaan Viviani behaalt in Kroatië eerste wielerzege in jaar tijd

SINJ (ANP) - Wielrenner Elia Viviani heeft sinds lange tijd weer een wedstrijd gewonnen. De 34-jarige Italiaan, die fietst voor INEOS Grenadiers, was dinsdag de snelste in de massasprint in de eerste etappe van de Ronde van Kroatië.

11 uur geleden
Zverev draait achterstand tegen Safioellin om en pakt 21e titel

CHENGDU (ANP) - Tennisser Alexander Zverev heeft voor de 21e keer een toernooi op de ATP Tour gewonnen. De 26-jarige Duitser was dinsdag de beste in de eindstrijd in Chengdu in China. Zverev stond tegen de Rus Roman Safioellin de eerste set af, maar won alsnog: 6-7 (2) 7-6 (5) 6-3.

12 uur geleden
UEFA laat Russische jeugdteams weer deelnemen aan toernooien

LIMASSOL (ANP) - Russische jeugdteams mogen weer meedoen aan internationale voetbaltoernooien. Dat heeft het uitvoerend comité van de Europese voetbalbond UEFA dinsdag bepaald tijdens een bijeenkomst in Limassol op Cyprus. Seniorenteams blijven, zolang Rusland oorlog voert in Oekraïne, wel uitgesloten.

13 uur geleden
Russische tennisser Chatsjanov wint na vijf jaar weer ATP-toernooi

ZHUHAI (ANP) - Karen Chatsjanov heeft voor het eerst sinds vijf jaar weer een ATP-toerrnooi gewonnen. De Russische tennisser, die op de wereldranglijst op de vijftiende plek staat, deed dat dinsdag in Zhuhai in China.

13 uur geleden
VN spreekt zich uit tegen kledingvoorschrift na Frans verbod hijab

GENÈVE (ANP/AFP) - De Verenigde Naties (VN) hebben benadrukt dat zij tegen de meeste kledingvoorschriften voor vrouwen zijn. Dat verklaarde woordvoerster Marta Hurtado van het bureau voor mensenrechten van de VN, nadat Frankrijk zijn olympische atleten had verboden de islamitische hijab te dragen tijdens de Spelen van 2024 in Parijs.

15 uur geleden
Griekspoor als eerste geplaatst op tennistoernooi in Astana

ASTANA (ANP) - Tallon Griekspoor is deze week als eerste geplaatst op het ATP-toernooi van Astana. De beste tennisser van Nederland, de mondiale nummer 24, hoeft vanwege zijn status in de eerste ronde niet in actie te komen.

15 uur geleden