Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorzitter MKB-Nederland: regels voor ondernemers te ingewikkeld

Voorzitter MKB-Nederland: regels voor ondernemers te ingewikkeld

DEN HAAG (ANP) - De wet- en regelgeving in Nederland is voor ondernemers te ingewikkeld gemaakt en zou "drastisch ontregeld" moeten worden. Dat betoogde voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof dinsdagmiddag tijdens het jaarcongres van de ondernemersorganisatie.

Wat ondernemers volgens hem onder meer nodig hebben, is een "heldere koers" waardoor ondernemers voor een langere periode weten waar zij aan toe zijn met duidelijk beleid. "We moeten af van het hapsnap- en zigzagbeleid dat alleen nog maar wordt verergerd door het versnipperde politieke landschap. Daar vaart geen ondernemer wel bij", aldus Vonhof. Volgens hem is daar wel politieke moed voor nodig om beleid ten minste twee kabinetsperiodes vast te houden.

Die oproep deed Vonhof onder meer aan premier Mark Rutte die bij het congres aanwezig was. Het congres stond in het teken van veerkracht, waarover Rutte in gesprek ging met Vonhof en enkele ondernemers. Ter sprake kwamen uitdaging waar deze ondernemers voor staan, ook met het oog op de toekomst.

Toekomstbestendig belastingsysteem

Naast consequent beleid pleitte Vonhof ook voor een "toekomstbestendig belastingsysteem", waarover hij met het kabinet in gesprek wil. Zo zijn er volgens hem partijen die de winst van ondernemers het liefst belasten als een inkomen. Maar volgens Vonhof is dat niet hetzelfde. Zo wordt de winst ook geïnvesteerd in bijvoorbeeld verduurzaming, personeel en innovatie. En daarmee nemen ondernemers risico’s. "Het nemen van ondernemersrisico moet ook in fiscale zin worden beloond om te voorkomen dat mensen deze risico’s niet meer willen nemen", vertelde Vonhof.

En als het dan op werken aankomt, moet dat wel lonen, vindt Vonhof. Daarvoor onderzoekt het kabinet momenteel de zogeheten voltijdsbonus voor werknemers die fulltime werken. "Goed bedoeld, maar onuitvoerbaar", denkt de MKB-voorzitter. Als alternatief noemt hij een systeem met een dertig-urengrens, waarbij werknemers alle uren boven die grens krijgen uitbetaald volgens een vast, lager belastingtarief. "Dát stimuleert om meer te blijven werken", denkt Vonhof.

Meer uit Financieel

Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

8 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

10 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

11 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

13 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

14 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 dag geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

1 dag geleden