Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorzitter MKB-Nederland: impact oorlog veel groter dan corona

Voorzitter MKB-Nederland: impact oorlog veel groter dan corona

DEN HAAG (ANP) - De impact van de oorlog in Oekraïne is economisch "vele malen groter" dan de impact van de coronacrisis. Dat zei de voorzitter van ondernemersorganisatie MKB-Nederland Jacco Vonhof in het televisieprogramma WNL op Zondag.

Vonhof zei zich in eerste instantie zorgen te maken over de humanitaire ramp. "Maar vervolgens denk je wel, we hebben net de coronacrisis gehad. Dan krijgen we nu het Russische oorlogsvirus."

Vonhof legde onder meer uit dat de impact van de prijsstijgingen bij ondernemers veel groter is dan voor consumenten. "De inflatie voor burgers zal dit jaar rond de 6 procent zijn. Voor ondernemers is dit 15 tot 20 procent." De MKB-Nederland-voorman legt uit dat ondernemers kampen met een optelsom van allerlei kosten.

Hogere prijzen

Dan gaat het van hogere prijzen voor brandstoffen, tot extra geld dat ondernemers kwijt zijn om via een een andere handelsstroom aan schaarse goederen te komen. Ook de loonkosten lopen op. Bijkomend nadeel is dat veel bedrijven de extra kosten niet automatisch kunnen doorbereken aan klanten. Slechts 5 procent van de ondernemers heeft deze flexibiliteit, aldus Vonhof.

Als voorbeeld wordt onder andere de bouw van een huis aangestipt, waar in de tussentijd de prijzen van bijvoorbeeld bouwmaterialen oplopen, maar er vooraf een prijs is afgesproken. Vonhof stipte ook het probleem van de bakkers aan, die hun ovens niet op een lagere temperatuur kunnen laten draaien om tot eenzelfde soort brood te komen. Ook zorgt de schaarste van granen er bijvoorbeeld voor dat er genoegen wordt genomen met mindere kwaliteit, maar dat heeft wel weer impact op het productieproces.

Loonstrookje

Gevraagd naar wat de overheid zou kunnen doen, kijkt Vonhof met een schuin oog naar het loonstrookje van werknemers. Volgens hem zou het besteedbaar inkomen van Nederlanders omhoog kunnen, zonder dat de ondernemers daarvoor moeten opdraaien. Dat zou via belastingen kunnen.

Onlangs schetste De Nederlandsche Bank verschillende scenario's over de impact van de oorlog in Oekraïne. In het zwaarste scenario zou de inflatie kunnen oplopen tot bijna 10 procent. Volgens Vonhof is het zaak dat Nederland zichzelf niet de crisis inpraat. "Het gaat over het algemeen nog steeds goed."

Meer uit Financieel

Gasprijs daalt door hoop einde staking lng-fabrieken Australië

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is donderdag gedaald door de hoop dat de staking bij productiefaciliteiten voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Australië nog deze week zal worden beëindigd. Die fabrieken zijn goed voor ongeveer 7 procent van de wereldwijde lng-leveringen. De dreigende verstoring van die gasleveringen door de werkonderbrekingen stuwden afgelopen weken de gasprijs.

25 minuten geleden
Schiphol en afhandelaren komen met plan om werk lichter te maken

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft met de zes bagageafhandelaren op de luchthaven een plan ingediend bij de Arbeidsinspectie om zo het fysiek zware werk in bagagehallen lichter te maken. Eerder tikte de toezichthouder de afhandelbedrijven nog op de vingers, omdat zij te weinig deden aan het verlichten van het fysiek zware werk door personeel. Inmiddels hing de bedrijven zelfs een dwangsom boven het hoofd.

27 minuten geleden
Supers klagen over te lage vergoeding voor statiegeldflessen

WOERDEN (ANP) - Tientallen supermarkten klagen dat ze in juni te weinig vergoeding hebben gekregen voor het inzamelen van statiegeldflessen en -blikjes. Statiegeld Nederland zoekt uit of de ondernemers die zich hebben gemeld bij branchevereniging het Vakcentrum een vergoeding kunnen krijgen, bevestigen de organisaties na berichtgeving door de NOS.

59 minuten geleden
Moederbedrijf FlixBus boekt recordomzet in eerste jaarhelft

MÜNCHEN (ANP) - Flix, het Duitse moederbedrijf van de aanbieder van lange busreizen FlixBus, heeft in de eerste helft van dit jaar een recordomzet geboekt. De opbrengsten stegen op jaarbasis met ruim 50 procent tot 860 miljoen euro. Ook het aantal passagiers nam met ruim de helft toe. Voor het hele jaar verwacht Flix een omzetgroei van ruim 25 procent.

1 uur geleden
Toezichthouder: over week duidelijkheid over straling iPhone 12

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse telecomtoezichthouder heeft nog altijd geen duidelijkheid over de stralingsrisico's van Apples iPhone 12. De smartphone, waarvan de Franse waakhond vorige week meldde dat deze te veel elektromagnetische straling afgeeft, wordt nog steeds onderzocht door de Rijksdienst voor Digitale Infrastructuur (RDI), meldt een woordvoerder. Volgende week worden volgens hem de resultaten verwacht.

1 uur geleden
Techinvesteerder Prosus onderaan in rode AEX na rentebesluit Fed

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging donderdag over een breed front omlaag. Beleggers verwerkten het besluit van de Federal Reserve om de rente in de Verenigde Staten niet verder te verhogen. De Amerikaanse centrale bank houdt daarmee voor de tweede keer dit jaar een pauze met het verhogen van de rente.

2 uur geleden
AEX koerst af op lager begin na rentebesluit Fed

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak koerst donderdag af op een lager begin van de nieuwe handelsdag. Beleggers verwerken het besluit van de Federal Reserve om de rente in de Verenigde Staten niet verder te verhogen. De Amerikaanse centrale bank houdt daarmee voor de tweede keer dit jaar een pauze met het verhogen van de rente.

3 uur geleden