Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorzitter klimaattop wil snel gaan afsluiten, ondanks kritiek

Voorzitter klimaattop wil snel gaan afsluiten, ondanks kritiek

GLASGOW (ANP) - De voorzitter van de klimaattop in Glasgow, Alok Sharma, wil zo snel mogelijk door met de officiële afsluiting van de top. Hij heeft een pauze ingelast, na een urenlange sessie waarin landen nog hun kritiek kwijt konden op de conceptverklaringen. Met name India was zeer kritisch over passages waarin met diverse voorbehouden wordt aangestuurd op het afbouwen van steenkoolgebruik en subsidies op fossiele brandstoffen.

China vroeg om "kleine aanpassingen" en ook landen als Iran en Zuid-Afrika leverden kritiek. Het overgrote deel van de landen op de conferentie schaarde zich echter achter de teksten zoals die er nu liggen. Sharma lijkt niet van plan die nog op het laatste moment ingrijpend aan te passen. Hij wees erop dat "een fijn evenwicht" is bereikt. Dat kan volgens hem maar al te makkelijk uit elkaar vallen als onderdelen worden gewijzigd.

Sharma kondigde aan het einde van de sessie waarin de laatste pijnpunten aan de orde kwamen aan dat snel nieuwe documenten beschikbaar worden gesteld. Daarna wil hij direct doorgaan met de plenaire sessie. Hij hoopt de eindverklaringen daar alsnog door iedereen worden goedgekeurd.

In de pauze was de sfeer goed. Onderhandelaars namen zelfs al groepsfoto's, die het deden lijken alsof het akkoord al binnen was.

Meer uit Buitenland

Nog eens 14 lichamen geborgen na vergaan migrantenboot bij Italië

ROME (ANP/DPA) - De Italiaanse kustwacht heeft nog eens veertien lichamen geborgen nadat een boot met migranten woensdag was vergaan voor de kust van het zuidelijke Calabrië. Daarmee komt het aantal bevestigde doden op 34.

3 uur geleden
Trump: green card voor buitenlander die VS-universiteit afrondt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump vindt dat studenten die afstuderen aan een Amerikaanse universiteit een green card moeten krijgen, wat volgens het huidige immigratiebeleid niet het geval is. De Republikeinse presidentskandidaat zei dit in de jongste aflevering van de podcast All-In.

3 uur geleden
Barcelona gaat verhuur appartementen aan toeristen verbieden

BARCELONA (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Barcelona gaat de verhuur van appartementen aan vakantiegangers vanaf eind 2028 verbieden om zo het nijpende woningtekort in de Spaanse stad tegen te gaan. Dat heeft burgemeester Jaume Collboni vrijdag gezegd. Volgens hem zijn er nu ongeveer 10.000 appartementen geregistreerd als verhuurbaar aan toeristen.

6 uur geleden
VN-chef Guterres: Libanon mag niet het volgende Gaza worden

NEW YORK (ANP/RTR) - De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres maakt zich grote zorgen over de oplopende spanningen tussen Israël en de Libanese Hezbollah. Hij zegt dat VN-vredeshandhavers er alles aan doen om te voorkomen dat daar net zo'n oorlog uitbreekt als in de Gazastrook.

7 uur geleden
Biden boekt overwinning bij uitspraak Hooggerechtshof wapenbezit

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering van Joe Biden heeft bij het Hooggerechtshof een overwinning geboekt. Het hoogste hof laat een wet in stand die mensen met een veroordeling voor huiselijk geweld verbiedt om wapens te bezitten.

8 uur geleden
Veel doden na aanvallen Israël op ziekenhuis en vluchtelingenkamp

GAZA-STAD (ANP) - Israëlische troepen beschieten mensen in het Al Mawasi-gebied ten noordwesten van Rafah in de Gazastrook. Daarbij zijn tot nu toe zeker achttien Palestijnen omgekomen, meldt de Palestijnse Rode Halve Maan. Ook zouden 35 mensen gewond zijn.

8 uur geleden
WHO: intense hitte in Gaza kan gezondheidscrisis verergeren

GAZA-STAD (ANP/RTR) - De "intense hitte" in de Gazastrook kan volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zorgen voor nog grotere gezondheidsproblemen voor de Palestijnse bevolking. Richard Peeperkorn van de WHO waarschuwt dat de hoge temperaturen van de laatste dagen bijvoorbeeld kunnen leiden tot ziekte-uitbraken.

9 uur geleden