Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

DUBAI (ANP) - De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. "Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties zijn om hier te zijn", zei sultan Ahmed Al-Jaber. Ook was hij in zijn nopjes dat de agenda is aangenomen "zonder enige vertraging". Daarbij stond hij overigens niet stil bij het feit dat hij en andere sprekers ruim anderhalf uur te laat aankwamen bij de persconferentie.

Op de eerste dag van de klimaattop probeerde de nieuwe voorzitter een duidelijke boodschap achter te laten: de opwarming van de aarde moet beperkt worden tot 1,5 graden ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. "Alles moet eraan gedaan worden om dat doel binnen bereik te houden", zei Al-Jaber meermaals in het conferentiecentrum in de Verenigde Arabische Emiraten.

Hoe dat klimaatdoel binnen bereik blijft, daar weidde de voorzitter niet over uit. Wel zei Al-Jaber, die tevens topman is van het staatsoliebedrijf ADNOC in de VAE, dat alle onderwerpen besproken moeten worden, en dus ook "de rol van fossiele brandstoffen". VN-milieubureau UNEP berekende recentelijk dat de wereld met het huidige klimaatbeleid op pad is om eind deze eeuw zeker 3 graden warmer te zijn dan voor de industrialisatie.

Klimaatschadefonds

De eerste dag op de klimaattop in Dubai werd ook gebruikt om officieel het nieuwe klimaatschadefonds goed te keuren. Vorig jaar spraken landen in het Egyptische Sharm-el-Sheikh met elkaar af dat er zo'n fonds moet komen voor armere, kwetsbare landen. Hoe dat fonds eruit moest zien, wie er geld zou ontvangen en wie moet betalen werd echter nog niet afgesproken. Over die vraag heeft een werkgroep zich gebogen. De afspraken daaruit zijn nu door alle landen aangenomen. "Historisch", vond Al-Jaber dat.

Veel landen hebben al toegezegd geld bij te dragen aan de oprichting van het klimaatschadefonds. De VAE begonnen hier zelf mee en zegden 100 miljoen dollar toe. Dat werd verwelkomd door onder meer Greenpeace. In principe zijn bijdragen aan het fonds vrijwillig. De milieuorganisatie was blij met het leiderschap dat het gastland hiermee liet zien.

Vrijdag is de eerste dag waarop wereldleiders een toespraak zullen houden. Onder meer demissionair premier Mark Rutte zal dan spreken. Ook de Britse koning Charles zal speechen.

Meer uit Buitenland

Zuid-Korea breekt eigen record voor laagste vruchtbaarheidscijfer

SEOUL (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het aantal kinderen dat Zuid-Koreaanse vrouwen krijgen, heeft opnieuw een historisch dieptepunt bereikt. Het vruchtbaarheidscijfer stond vorig jaar volgens het landelijke statistiekbureau op 0,72, tegenover 0,78 in 2022. Zuid-Korea is voor zover bekend het land met het laagste vruchtbaarheidscijfer in de wereld. Dat heeft grote maatschappelijke en economische gevolgen. De bevolking kan deze eeuw bijna halveren in omvang.

42 minuten geleden
Zuid-Europa aankomende zomer mogelijk 'abnormaal warm en droog'

SOUTHAMPTON (ANP) - Zuid-Europa staat een "abnormaal warme en droge zomer" te wachten, denken wetenschappers van het National Oceanography Centre (NOC). Ze zien dat een toename van smeltwater in de Noord-Atlantische Oceaan kan leiden tot hetere en drogere zomers in Europa. En dat lijkt er nu weer aan te komen. Het kan in de komende vijf jaar ook voor een warme zomer zorgen in het noorden van Europa.

3 uur geleden
Tienduizenden Australiërs evacueren om dreiging van bosbranden

SYDNEY (ANP) - Tienduizenden mensen in het zuidoosten van Australië hebben woensdag te horen gekregen dat ze moeten evacueren wegens een intense hittegolf die volgens de autoriteiten tot een enorme bosbrand kan leiden in de deelstaat Victoria.

4 uur geleden
Joelia Navalnaja herdenkt dood van haar man in Europees Parlement

STRAATSBURG (ANP) - Joelia Navalnaja, de weduwe van het recent in een strafkamp omgekomen Russische oppositiekopstuk Aleksej Navalny, zal vandaag het Europees Parlement toespreken om zijn werk en leven te herdenken.

5 uur geleden
Geen verrassingen in Michigan: Biden en Trump winnen primaries

LANSING (ANP) - De voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Michigan hebben niet tot verrassingen geleid. Aan Democratische zijde won president Joe Biden ruim, hij stond in een tussentijdse uitslag op 81 procent van de stemmen. Aan Republikeinse zijde kreeg voormalig president Donald Trump met 68 procent een flinke meerderheid. Alle grote Amerikaanse media hebben Biden en Trump tot winnaars uitgeroepen.

5 uur geleden
Leger Oekraïne trekt zich terug uit twee dorpen nabij Avdiivka

KYIV (ANP) - Het Oekraïense leger heeft zich teruggetrokken uit nog twee dorpen in de buurt van de oostelijke stad Avdiivka, die eerder deze maand werd veroverd door Russische troepen. Dat meldt de Oekraïense militaire woordvoerder Dmytro Lykhovy. Volgens hem hebben de Russen bij de zware gevechten "aanzienlijke verliezen" geleden.

6 uur geleden
Media: VS eisen garanties Israël over gebruik Amerikaanse wapens

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten willen medio maart schriftelijke garanties ontvangen van Israël over de wijze waarop de Israëlische strijdkrachten Amerikaanse wapens in Gaza inzetten. Dat meldt het Amerikaanse nieuwsplatform Axios, dat zich baseert op anonieme Amerikaanse en Israëlische regeringsfunctionarissen.

7 uur geleden