
Voorzitter KHN: horeca wacht nog op koelkastvergoeding
DEN HAAG (ANP) - Horecaondernemers wachten nog altijd op duidelijkheid over de regeling ter compensatie van reeds aangeschafte voorraden die door de sluiting van de horeca niet verkocht zullen worden. Voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Robèr Willemsen noemde het bij tv-programma Goedemorgen Nederland "pijnlijk" dat de overheid er "op deze manier" mee omgaat.
Volgens Willemsen is de moraal bij veel ondernemers weg. Voor velen van hen is het niet meer vol te houden. KHN had eerder al laten weten dat de decembermaand belangrijk is qua inkomsten omdat er dan doorgaans veel festiviteiten zoals bedrijfsfeesten, kerstborrels, uitgebreide diners, dagjes uit of weekendjes weg plaatsvinden.
Ton Heerts, burgemeester van Apeldoorn die ook in de ochtendshow aanwezig was, benadrukte dat de maatregelen van de ene op andere dag zijn ingegaan. Daarmee heeft de sector volgens hem recht van spreken als het om compensatieregelingen gaat. "Wat mij betreft gaat dit voedsel niet allemaal naar de wilde zwijnen op de Veluwe, maar gaat het gewoon heel netjes bezorgd worden voor een goede vergoeding op de tafels tijdens kerst in vele huishoudens."
Ongecontroleerde thuissituatie
Volgens KHN zitten nog steeds veel ondernemers met flinke schulden van eerdere lockdowns. "Die kunnen dit er echt niet bij hebben", zo klinkt het. De branchevereniging wijst erop dat een jaar eerder ook een extra subsidie Horeca Voorraad en Aanpassingen (HVA) werd ingevoerd. Daarnaast wil de branche ook dat er een duidelijke exitstrategie komt die ondernemers duidelijkheid moet geven voor de komende weken.
KHN begrijpt dat het kabinet strengere maatregelen moest instellen. Maar het gevaar zit volgens de branchevereniging in de kern niet in de horeca. Slechts 0,4 procent van het aantal besmettingen zou volgens KHN aan de horeca toe te schrijven zijn. Verder wijst KHN erop dat de risico’s in de "ongecontroleerde thuissituatie" opnieuw verder toenemen.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP) - TotalEnergies staat op het punt om de werkzaamheden aan een groot gasproject in het noorden van Mozambique te hervatten. Milieu- en mensenrechtenorganisaties zijn kritisch op het project, waaraan ook de Nederlandse baggeraar Van Oord meewerkt. De werkzaamheden lagen stil na een gewelddadige aanval op de nabijgelegen havenstad Palma.
6 minuten geledenLONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Britse economie is in mei voor de tweede maand op rij gekrompen. Volgens economen van ING zijn er daardoor groeiende zorgen over de economische vooruitzichten van het Verenigd Koninkrijk. Als andere cijfers volgende week ook slecht zijn, zou dat de druk op de Bank of England vergroten om sneller de rente te verlagen.
53 minuten geledenBEIJING (ANP/AFP) - De Chinese regering heeft bedrijven niet gevraagd om "illegaal" persoonlijke gegevens van klanten te verzamelen en op te slaan. Dat heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten, nadat de Ierse datatoezichthouder donderdag had aangekondigd een nieuw onderzoek naar TikTok te starten. Dat onderzoek richt zich op het opslaan van persoonlijke gegevens in China door het Chinese socialemediabedrijf.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. De beurshandel stond opnieuw in het teken van de importheffingen van Donald Trump. De Amerikaanse president kondigde aan vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent in te voeren op een deel van de producten uit Canada. Volgens Trump is de maatregel een reactie op Canadese tegenheffingen.
2 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Onderzoeksinstituut TNO gaat samenwerken met het Japanse techbedrijf Dai Nippon Printing (DNP). Ze richten zich op de ontwikkeling van technologie voor snelle gegevensverwerking tegen lager energieverbruik. Door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) is daar grote behoefte aan, aldus TNO. De ontwikkeling vindt plaats op de High Tech Campus in Eindhoven.
3 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR) - De bitcoin zet zijn recordjacht voort. Vrijdagochtend steeg de waarde van de bekendste digitale munt tot meer dan 118.000 dollar. De koers wordt vooral gedreven door de vraag van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, en het cryptovriendelijke beleid van de Amerikaanse regering onder president Donald Trump.
3 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Luchthaven Heathrow wil 10 miljard pond (omgerekend 11,6 miljard euro) investeren. Dat geld moet onder meer gaan naar het herinrichten van terminals en het verbeteren van de punctualiteit met behulp van kunstmatige intelligentie. Het Londense vliegveld heeft daarvoor een investeringsplan ingediend bij de Britse luchtvaartautoriteit.
3 uur geleden