Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorzitter Indiëherdenking bekritiseert onderzoek

Voorzitter Indiëherdenking bekritiseert onderzoek

ROERMOND (ANP) - Voorzitter Jo Kneepkens van de stichting Nationaal Indië-monument 1945-1962 uitte zaterdag in Roermond zware kritiek op de conclusies van het wetenschappelijk onderzoek naar het optreden van Nederland in Indonesië in de jaren 1945-1949. Voor een gehoor van vele honderden veteranen zei hij dat de conclusies van dit onderzoek op vele punten de plank mis hebben geslagen.

Volgens hem ontbrak een juiste balans en wordt vergeten hoeveel positieve bijdragen Nederlandse militairen in die tijd hebben geleverd aan de Indonesische bevolking. Hij had het onder meer over de aanleg van wegen en het verstrekken van voedsel, zaken die naar zijn mening nauwelijks zijn belicht in het onderzoek. Bovendien had het overgrote deel van de Nederlandse militairen een ondersteunende taak, zei hij, en is het gros nooit betrokken geweest bij extremistische handelingen.

Hoewel Kneepkens erkende dat er sprake was van extreem geweld stoorde hij zich aan allerlei kwalificaties in het onderzoek. Iedereen wordt volgens hem over één kam geschoren, terwijl de meerderheid van de soldaten zich correct gedroeg. Hij verwerpt dan ook de conclusie dat er sprake zou zijn geweest van extreem geweld door de Nederlandse krijgsmacht. "Dit hebben ze niet verdiend", zei hij, sprekend van "een gemiste kans".

Belangstelling

De belangstelling voor de alweer 35e herdenking in Roermond was zaterdag een stuk kleiner dan in 2019, de laatste keer dat er een grote herdenking plaatsvond. De afgelopen twee jaar was er door corona slechts een kleine herdenking in besloten kring. Dat er dit keer veel minder veteranen naar Roermond zijn gekomen, heeft volgens een woordvoerder van de stichting te maken met de hoge leeftijd van de Indië-veteranen. Velen van hen zijn overleden.

Een van de belangrijkste conclusies van het door Kneepkens bekritiseerde wetenschappelijk onderzoek was dat extreem geweld vanuit de Nederlandse krijgsmacht wijdverbreid was en vaak bewust werd ingezet. Op politiek, militair en justitieel niveau werd dit getolereerd. Het onderzoek is uitgevoerd door onder meer het NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.

Premier Rutte zei na de presentatie van het onderzoek begin dit jaar en zaterdag tijdens de herdenking in Roermond dat ook van Nederlandse zijde sprake was van wijdverbreid extreem geweld. "Dat moeten we met elkaar onder ogen zien." Koning Willem-Alexander maakte twee jaar geleden tijdens een bezoek aan Indonesië excuses voor Nederlandse geweldsontsporingen tijdens de onafhankelijkheidsstrijd.

Meer uit Binnenland

Verdubbeling bezoekers na werelderfgoedstatus Planetarium Franeker

FRANEKER (ANP) - Het planetarium van Eise Eisinga in Franeker (Friesland) wordt sinds het dinsdag de UNESCO-werelderfgoedstatus heeft gekregen druk bezocht, zegt directeur Adrie Warmenhoven. Hij ziet een verdubbeling in het aantal bezoekers.

9 minuten geleden
Rutte: niet verwachting dat energieprijzen gaan stijgen

DEN HAAG (ANP) - Het is niet de verwachting dat de energieprijzen de komende tijd gaan stijgen. Om die reden is het niet nodig om, net zoals een jaar geleden, een prijsplafond op te stellen. Dat zei premier Mark Rutte donderdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

12 minuten geleden
Rutte: ruzie Polen en Oekraïne slechts tijdelijk probleem

DEN HAAG (ANP) - De ruzie tussen Polen en Oekraïne zal uiteindelijk wel los lopen, denkt demissionair premier Mark Rutte. Polen zegt geen wapens meer aan Oekraïne te willen leveren, omdat het ruzie heeft met het buurland over graanexport. "De soep zal niet zo heet gegeten worden als ze op dit moment wordt opgediend", zei Rutte aan het begin van de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen, het debat over de plannen van het kabinet voor volgend jaar.

42 minuten geleden
Wiet via satelliet in Limburgse maisvelden opgespoord

ROERMOND (ANP) - Limburgse boeren kregen dit jaar voor het eerst hulp vanuit de ruimte bij het bestrijden van wietplantages in mais- en aspergevelden. Er werden namelijk satellietbeelden ingezet, waaruit een eerste selectie van 150 verdachte plekken kon worden gemaakt. Uiteindelijk viel de 'oogst' tegen. Slechts op enkele plaatsen zoals in Reuver, Milsbeek en Horst werd wiet gevonden, bleek uit controles van de verdachte plekken met drones.

1 uur geleden
Overijssel krijgt handhavingsverzoek om bomenkap stil te leggen

ZWOLLE (ANP) - De Stichting NatuurAlert wil dat de provincie Overijssel de kap van bomen op de Sallandse Heuvelrug stillegt en heeft daarom een officieel handhavingsverzoek ingediend. Volgens de natuurclub overtreden Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten de Wet natuurbescherming door 55 hectare bos te kappen op het westelijk deel van dit Natura 2000-gebied. De werkzaamheden begonnen op 4 september, maar moeten volgens NatuurAlert direct worden gestaakt.

1 uur geleden
Amsterdam neemt extra maatregelen wegens achterblijven woningbouw

AMSTERDAM (ANP) - In plaats van de beoogde 7500 woningen worden in Amsterdam dit jaar waarschijnlijk slechts 4500 woningen gebouwd, schat het stadsbestuur. Het college treft daarom in aanvulling op de maatregelen uit het Woningbouwplan van januari extra crisismaatregelen.

1 uur geleden
Commissaris van de Koning Berends legt taken tijdelijk neer

ARNHEM (ANP) - De commissaris van de Koning in Gelderland, John Berends, legt zijn taken tijdelijk neer. Dat meldt hij in een verklaring. Berends ligt onder vuur na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag, waarover dagblad De Gelderlander vorige week berichtte. Maandag zei Berends nog dat hij het niet nodig vond om tijdelijk vervangen te worden.

4 uur geleden