Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorzitter Eringa van rvc Ajax treedt per direct af

Voorzitter Eringa van rvc Ajax treedt per direct af

AMSTERDAM (ANP) - Pier Eringa is per direct afgetreden als voorzitter van de raad van commissarissen van Ajax. Hij draagt de komende dagen zijn werkzaamheden over en treedt formeel per 2 oktober 2023 af.

"Juist als het niet goed gaat, vind ik dat je er moet staan als toezichthouder", laat hij vlak voor de hervatting van het zondag gestaakte duel met Feyenoord weten. "Maar ik ben niet doof voor de kritiek en niet blind voor de situatie waar Ajax zich nu in bevindt. Om die reden heb ik besloten om ruimte te maken voor een nieuwe voorzitter. Ik heb me hard ingezet voor de club. Ik blijf Ajax als fan volgen en wens dat de sportieve prestaties snel weer op het bij Ajax gewenste niveau komen."

Bronnen rond Eringa melden het ANP dat de bestuursraad Eringa woensdagochtend heeft verzocht om op te stappen. Ajax heeft sinds vorige week een nieuwe bestuursraad, die de rvc naar huis kan sturen.

F-Side

Supporters van de F-Side, de harde supporterskern van Ajax, eisten de afgelopen dagen het vertrek van Eringa en de overige leden van de raad van commissarissen. Ook willen ze dat interim-directeur Jan van Halst en chief sports officer Maurits Hendriks zo snel als mogelijk vertrekken.

"De eerste stap is afgelopen zondag gezet", doelde de F-Side dinsdagavond in een bericht op sociale media op het ontslag van directeur voetbalzaken Sven Mislintat. "En we gaan door in onwillekeurige volgorde." De F-Side noemde vervolgens de namen van Eringa, Georgette Schlick, Annette Mosman, Jan van Halst en Maurits Hendriks.

Toezicht

Schlick en Mosman zitten net als Eringa in de raad van commissarissen. Van Halst is interim-directeur van de club uit de hoofdstad en Hendriks was nauw betrokken bij het aanstellen van Mislintat.

De 62-jarige Eringa werd in maart benoemd als voorzitter van de raad van commissarissen van Ajax. De Fries werd voor drie jaar en acht maanden aangesteld, tot de algemene vergadering van aandeelhouders in november 2026. De voormalige president-directeur van ProRail genoot de steun van de ondernemingsraad van de landskampioen en de vereniging Ajax als grootaandeelhouder.

Eringa volgde Leen Meijaard op, die op 16 november 2018 de leiding kreeg over de rvc. Supporters van Ajax verwijten Eringa dat hij onvoldoende toezicht heeft gehouden. De zondag ontslagen directeur voetbalzaken Mislintat haalde afgelopen maanden hoofdtrainer Maurice Steijn en twaalf nieuwe spelers naar Amsterdam, voor zo'n 115 miljoen euro. Mislintat raakte vorige week in opspraak, omdat hij zaken heeft gedaan met een spelersmakelaarskantoor dat aandelen heeft in een bedrijf waarvan hij zelf ook aandeelhouder is.

Meer uit Voetbal

AZ begint met Amerikaan Mihailovic tegen Zrinjski Mostar

ALKMAAR (ANP) - AZ begint om 18.45 uur tegen Zrinjski Mostar met de Amerikaan Djordje Mihailovic in plaats van de geblesseerde Sven Mijnans, die door een knieblessure dit jaar niet meer in actie komt. Het is de enige wijziging die trainer Pascal Jansen doorvoert ten opzichte van het competitieduel met FC Volendam van afgelopen zondag.

2 minuten geleden
Benatia en Papin krijgen functie bij Ajax-tegenstander Marseille

MARSEILLE (ANP) - Olympique Marseille heeft Medhi Benatia binnengehaald als technisch adviseur. De oud-prof van onder meer Bayern München en Juventus keert zodoende terug bij de club waar hij in de jeugd voetbalde.

40 minuten geleden
Voorzitter Jan Smit accepteert ontslag bij FC Volendam

VOLENDAM (ANP) - Voorzitter Jan Smit verschijnt donderdagavond niet op een buitengewone vergadering van FC Volendam. "Het bestuur is zondag al ontslag aangezegd, wij hebben geen andere keuze dan het te accepteren", meldt de zanger via zijn sociale kanalen. "Een kalkoen loopt ook niet naar het kerstmaal."

1 uur geleden
Coach Grosso van Olympique Lyon ontslagen

LYON (ANP/AFP) - Olympique Lyon heeft coach Fabio Grosso ontslagen. De Italiaanse trainer moet vertrekken door de slechte resultaten.

2 uur geleden
Zakelijk directeur FC Volendam op non-actief

VOLENDAM (ANP) - Het bestuur van FC Volendam heeft zakelijk directeur Frans ten Berge op non-actief gesteld. De verwachting is dat het bestuur van de club later deze dag wordt ontslagen door de raad van commissarissen. Volgens de woordvoerder van FC Volendam kan het bestuur tot die tijd beslissingen blijven nemen.

3 uur geleden
Aanvalster Hemp weet: Wembley gaat ons helpen in duel met Oranje

BURTON UPON TRENT (ANP) - Als ervaringsdeskundige weet aanvalster Lauren Hemp dat spelen op Wembley de Engelse voetbalsters "een boost" geeft. Dat zal de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman vrijdag nodig hebben, aangezien er gewonnen moet worden van Nederland om zich nog te kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen van volgend jaar.

4 uur geleden
Wiegman denkt dat Oranjevrouwen druk op Wembley goed aankunnen

BURTON UPON TRENT (ANP) - De Engelse bondscoach Sarina Wiegman denkt niet dat de voetbalsters van Oranje al te veel onder de indruk zullen zijn van spelen in het iconische Wembley-stadion in Londen. Vrijdag zijn er in ieder geval zo'n 75.000 fans bij het cruciale Nations League-duel. De Oranjevrouwen speelden nog niet eerder voor zoveel toeschouwers.

5 uur geleden