Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorzitter Britse super Tesco weg na aantijgingen ongepast gedrag

Voorzitter Britse super Tesco weg na aantijgingen ongepast gedrag

WELWYN GARDEN CITY (ANP/RTR) - De voorzitter van de Britse supermarktketen Tesco, John Allan, legt zijn functie voortijdig neer. Hij heeft aangekondigd bij de aandeelhoudersvergadering van volgende maand, anders dan eerder gemeld, niet op te gaan voor een herbenoeming omdat claims van ongepast gedrag aan zijn adres het bedrijf in een verkeerd daglicht zouden plaatsen.

Eerder deze maand meldde de krant The Guardian dat Allan door vier vrouwen was beschuldigd van ongepast gedrag. Een van de beschuldigingen heeft betrekking op zijn tijd bij Tesco en drie op zijn werk bij de zakenlobbygroep de Confederation of British Industry (CBI), waar hij eerder president was. Zo zou hij volgens een van de klachten een aantal jaar geleden de billen van een medewerkster van het CBI aangeraakt hebben tijdens een diner.

Drie van de gemaakte beschuldigingen worden krachtig ontkend door Allan, en voor de andere heeft hij zich verontschuldigd. Die klacht ging over een opmerking die hij bij het CBI in 2019 had gemaakt en die als aanstootgevend werd ervaren. Byron Grote, die Allan voorlopig zal vervangen tot er een definitieve opvolger is gevonden, benadrukt dat Tesco geen wangedrag van Allan heeft kunnen vaststellen. Hij bedankt de voorzitter verder voor diens inspanningen voor het bedrijf.

De 74-jarige Allan behoort tot de prominenten uit het Britse bedrijfsleven. Hij is in het Verenigd Koninkrijk ook vaak te zien in de media, bijvoorbeeld om commentaar te geven op ontwikkelingen in de detailhandel en de zakenwereld in het algemeen. Bij Tesco is hij sinds 2015 voorzitter. Bij vastgoedontwikkelaar Barratt Developments heeft hij eenzelfde toezichthoudende functie. Het was al bekend dat hij bij dat bedrijf in september zal aftreden.

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

7 uur geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

7 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

7 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

8 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

8 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

8 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

8 uur geleden