Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorzichtigheid blijft geboden in verpleeghuizen

Voorzichtigheid blijft geboden in verpleeghuizen

DEN HAAG (ANP) - In virusvrije verpleeghuizen kon maandag voor het eerst weer meer visite dan één vaste bezoeker per bewoner terecht, een maand eerder dan aanvankelijk de bedoeling was. Maar voorzichtigheid blijft geboden, benadrukt onder meer ouderenbond ANBO.

Verpleeghuizen werden in maart gesloten voor bezoek uit vrees voor besmetting met het coronavirus. Medio mei kon er voor het eerst weer één (en dezelfde) persoon per bewoner komen op 26 speciaal uitverkoren locaties. Toen dat goed verliep mochten alle verpleeghuizen die virusvrij en klaar voor bezoek waren, weer één vaste bezoeker per bewoner toelaten. Maar nu kunnen eindelijk weer meer dierbaren langsgaan.

Branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ pleitte voor deze eerdere versoepeling van de maatregelen, omdat ze zo ingrijpend zijn. Ze kon maandag nog niet zeggen in hoeverre er gebruik van de verruiming wordt gemaakt en hoe het allemaal loopt. Toelating gaat in ieder geval niet zomaar, het vereist aanmelding, hygiëne en afstand. Omdat ieder verpleeghuis anders is, alleen al qua inrichting, is telkens maatwerk nodig. En omdat er kwetsbare mensen wonen, moet telkens evenwicht worden gezocht tussen mogelijkheden tot bezoek en risico 's.

Eenzaamheid

Ouderenbond ANBO is blij met de versoepeling, maar wijst er ook op dat voorzichtigheid van het grootste belang blijft. "Natuurlijk is het niet fijn om op 1,5 meter afstand te blijven van je geliefde en om een mondkapje op te hebben. Maar dat kan er wel voor zorgen dat de meest kwetsbare ouderen die in een verpleeghuis wonen, niet besmet worden met het coronavirus. Denkt u alstublieft niet alleen aan uzelf en uw naasten, maar ook aan de andere bewoners", aldus directeur-bestuurder Liane den Haan.

De ANBO wijst echter ook nadrukkelijk op de eenzaamheid van ouderen die thuis wonen en nog minder anderen zagen als gevolg van de coronamaatregelen dan de 110.000 mensen van 65 jaar en ouder die in een instelling zitten. Zij zagen tenminste personeel. Voor grote groepen van de overige 96 procent van de 65-plussers was het veelal nog stiller.

De Vrije Universiteit Brussel, de Universiteit Maastricht en de Hogeschool Gent concludeerden uit onderzoek dat zo 'n 60 procent van de thuiswonende ouderen mensen om zich heen miste, terwijl meer dan de helft een gevoel van leegte ervoer.

Meer uit Binnenland

Man en vrouw op scooter zwaargewond bij aanrijding met tractor

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam-Zuid zijn donderdag een man en een vrouw zwaargewond geraakt bij een aanrijding met een tractor. De slachtoffers zaten op een scooter. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is nog niet bekend, meldt de politie.

1 uur geleden
Vrouw bevalt op A12 bij Harmelen

HARMELEN (ANP) - Op de A12 bij Harmelen (Utrecht) is donderdag een vrouw bevallen van een meisje. Daardoor was de snelweg enige tijd dicht en moest het verkeer rekening houden met vertraging, zo meldde Rijkswaterstaat.

1 uur geleden
Kunstenares moet beschuldiging aanranding ex-PvdA'er rectificeren

AMSTERDAM (ANP) - Kunstenares Katinka Simonse, ook wel bekend als Tinkebell, moet op Twitter een rectificatie plaatsen vanwege beschuldigingen aan het adres van voormalig PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam besloten in een door hem aangespannen kort geding. In een programma van NPO Radio 1 zei Simonse onder meer dat hij een vrouw heeft aangerand.

2 uur geleden
OM eist 6 jaar cel voor twee explosies met vuurwerkbom Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Tegen een 22-jarige Amsterdammer is donderdag zes jaar cel geëist voor het veroorzaken van twee explosies in de nacht van 28 december. De explosies waren in Amsterdam-Zuidoost en in Amsterdam-Noord. De man stond ook terecht voor het bezit van een geladen vuurwapen en het witwassen van bijna 100.000 euro.

2 uur geleden
Winkeliersorganisatie: houd deuren dicht tijdens warme dagen

ZEIST (ANP) - Winkeliersorganisatie INretail roept ondernemers op de deuren gesloten te houden tijdens warme dagen. Volgens de vereniging doen steeds meer winkels dit al, maar is een herhaalde oproep gepast vanwege het zomerse weer dat op komst is.

3 uur geleden
Twee medewerkers Schiphol opgepakt voor smokkel coke Zuid-Amerika

SCHIPHOL (ANP) - Twee mannen die werkzaam zijn bij een bedrijf op Schiphol zijn vorige week opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de invoer van cocaïne uit Zuid-Amerika, meldt de marechaussee donderdag. Kort na de aanhouding zijn er pakketten cocaïne gevonden in een kluisje op de luchthaven.

3 uur geleden
Tweede verdachte (33) opgepakt voor explosie Rockanje

HELLEVOETSLUIS (ANP) - De politie heeft een tweede verdachte opgepakt voor een explosie in Rockanje in de nacht van 29 op 30 april. De man van 33 jaar uit Hellevoetsluis is woensdag aangehouden en wordt vrijdag voorgeleid. Dinsdag is een 53-jarige man uit Hellevoetsluis opgepakt omdat hij mogelijk betrokken is bij de explosie. Meer aanhoudingen worden volgens de politie niet uitgesloten.

4 uur geleden