Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vooruitstrevende Amerikaanse beeldhouwer Richard Serra overleden

Vooruitstrevende Amerikaanse beeldhouwer Richard Serra overleden

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beeldhouwer Richard Serra, beroemd om zijn vooruitstrevende en vooral ook heel grote constructies, is dinsdag op 85-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Long Island, ten oosten van New York. Dat melden diverse media, waaronder The New York Times (NYT).

Serra had schilder willen worden, maar werd in plaats daarvan een van de grootste beeldhouwers van zijn tijd. Hij maakte vanaf de jaren zestig furore met de "monumentale omgevingen" die hij uitvond, vol "immense kantelende gangen, ellipsen en spiralen van staal" die zijn werken een "abstracte grandeur en fysieke intimiteit gaven", aldus de NYT.

Serra's beroemdste werken combineerden de schaal van oude tempels met de ondoorgrondelijkheid van monumenten als Stonehenge. Zijn werk stond echter los van religie, zei hij meermaals. Het ging Serra erom ruimtes te vervormen, bijvoorbeeld door het gebruik van scheve, gebogen of cirkelende muren. Zelf zei hij over zijn werk dat het "veel lopen en kijken" vereiste.

Bruggen en kranen

Zijn vaak gigantische beeldhouwwerken werden samengesteld uit enorme platen koudgewalst staal, gemaakt in fabrieken die normaliter scheepsrompen maakten. Ze waren soms zo zwaar dat ze met bruggen en kranen op de door Serra gewenste plek moesten worden geplaatst.

Ook in Nederland staan meerdere werken van Serra. In Museum Voorlinden kunnen bezoekers door zijn stalen constructie Open Ended (2007-2008) lopen en in Zeewolde heeft hij in 1996 twee betonnen wanden van 200 meter geplaatst. Het kunstwerk heet Sea Level en herinnert aan hoe hoog de zeespiegel van de Zuiderzee stond voordat die werd drooggelegd voor de aanleg van Flevoland.

Enkele jaren geleden kreeg Serra van zijn artsen te horen dat hij kanker aan het traankanaal in zijn linkeroog had. De remedie was eenvoudig, werd hem verteld: het oog moest worden verwijderd. Dat weigerde hij, want het zou zijn gezichtsvermogen en dus zijn werk als kunstenaar in gevaar brengen. Uiteindelijk bezweek hij aan de gevolgen van een longontsteking.

Meer uit Buitenland

Kremlin boos over weigering van Russische journalisten bij Spelen

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin vindt het "onacceptabel" dat Frankrijk sommige Russische journalisten geen toestemming geeft verslag te doen van de Olympische Spelen in Parijs. Een woordvoerder beschuldigt Frankrijk van het ondermijnen van de persvrijheid.

1 uur geleden
Schietpartij met vijf doden in Kroatisch rusthuis

DARUVAR (ANP) - Een 51-jarige man heeft met een vuurwapen in het Kroatische dorp Daruvar, 95 kilometer ten oosten van Zagreb, geschoten in een bejaardentehuis. Vijf mensen zijn gedood, inclusief zijn moeder, en drie raakten gewond, van wie een ernstig. Over het motief van de dader is nog niets bekend.

1 uur geleden
Israël meldt dood van twee gijzelaars in Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - Volgens Israëlische informatie zijn nog twee gijzelaars in de Gazastrook overleden. Het nieuws komt in de week van nieuwe onderhandelingen over een staakt-het-vuren en de vrijlating van de ongeveer 120 resterende gijzelaars.

1 uur geleden
Israëlische topsporters welkom, zegt Franse buitenlandminister

BRUSSEL (ANP/AFP/RTR) - Israëlische topsporters zijn welkom bij de Olympische Spelen in Parijs, benadrukte de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné maandag. Eerder spoorde een links-radicaal parlementslid sporters uit Israël aan om niet te komen.

2 uur geleden
Meer dan 500 arrestaties na dodelijke protesten in Bangladesh

DHAKA (ANP/AFP/RTR) - Na de golf van politiek geweld in Bangladesh zijn al zeker 532 mensen opgepakt, meldt een woordvoerder van de politie van de Bengalese hoofdstad Dhaka. Onder hen zijn ook leden van de oppositie. Bij de protesten zijn in een week tijd al 163 mensen omgekomen en raakten honderden agenten gewond.

2 uur geleden
'Olympische week' voor Franse president Macron

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron brengt maandag samen met onder anderen de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach, een bezoek aan het olympische dorp in Saint-Denis bij Parijs. Er zijn in de aanloop naar de Olympische Spelen die vrijdag beginnen al zeker 4400 sporters neergestreken. Macron bezoekt onder meer de Franse atleten in het dorp. Ook de ministers van Binnenlandse Zaken en van Sport, respectievelijk Gérald Darmanin en Amélie Oudéa-Castéra, nemen deel aan het bezoek.

3 uur geleden
Walvisactivist Paul Watson opgepakt in Groenland

NUUK (AFP/ANP) - De politie in Groenland heeft de Canadese walvisactivist Paul Watson gearresteerd nadat Japan een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem had uitgevaardigd. De activist, die bekend staat om zijn acties tegen de walvisvaart, was met zijn schip aangemeerd in Nuuk, de grootste stad van Groenland.

4 uur geleden