Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Voortvluchtige militair had viroloog urenlang in het vizier'

'Voortvluchtige militair had viroloog urenlang in het vizier'

BRUSSEL (ANP) - De militair naar wie België al dagen met man en macht zoekt, is na zijn verdwijning urenlang in de buurt geweest van viroloog Marc Van Ranst. Dat meldt VRT Nieuws op gezag van een betrouwbare bron. Van Ranst, een van de gezichten van de Belgische coronabestrijding, zou een van de belangrijkste doelwitten van de gezochte Jürgen Conings zijn.

Conings "heeft maandagavond meer dan twee uur rondgehangen in de buurt van een doelwit", beaamt justitieminister Vincent Van Quickenborne. Hij wil niet kwijt of het om Van Ranst gaat. Maar Conings, die extreemrechtse sympathieën koestert en op de Belgische terroristenlijst staat, "is iemand die heel gevaarlijk is". Die niet in een opwelling, maar zorgvuldig voorbereid te werk is gegaan, onderstreept hij.

Dat de doorgewinterde scherpschutter en schietinstructeur zijn auto bij het achterlaten voorzag van een boobytrap, onderstreept dat volgens de minister nog. "Met oorlogsmunitie aan boord, met de bedoeling opnieuw om slachtoffers te maken. Hij wil geweld gebruiken tegen de samenleving en tegen onze burgers."

Mogelijk was Conings maandagavond op verkenning. Na de vondst van een afscheidsbrief waarin de militair aankondigde de wapens op te nemen tegen virologen en de Belgische overheid, werden Van Ranst en zijn gezin naar een safehouse gebracht.

Meer uit Buitenland

VS beginnen met hulpleveringen vanuit de lucht voor Gaza

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten gaan "binnen enkele dagen" vanuit de lucht hulpgoederen aan Gaza leveren, zei president Joe Biden vrijdag. "We gaan samen met onze vrienden zorgen voor droppings", aldus Biden tegen verslaggevers in het Witte Huis. Onder meer Frankrijk, Jordanië en Nederland hebben al per vliegtuig hulppakketten gedropt in Gaza.

4 uur geleden
Biden ondertekent noodwet die overheidssluiting VS voorkomt

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft wetgeving ondertekend waardoor de Amerikaanse overheid geld kan blijven uitgeven. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden hadden de wet donderdag aangenomen.

4 uur geleden
Sunak: extreme standpunten over Gaza-oorlog bedreigen democratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft in een live via de BBC uitgezonden speech zijn zorgen uitgesproken over de staat van de Britse democratie, die volgens hem bedreigd wordt door extreme standpunten over de oorlog in Gaza. In die oorlog steunt de regering van Sunak net als de Verenigde Staten nadrukkelijk Israël.

5 uur geleden
Drie jaar cel voor Iraans protestlied rond dood Amini

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - Een Iraanse rechtbank heeft de internationaal geprezen artiest Shervin Hajipour veroordeeld tot ruim drie jaar gevangenisstraf voor zijn protestlied Baraye, dat geschreven werd na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Het nummer werd het symbool van de protestbeweging in de herfst van 2022. Meer dan 120 demonstranten kwamen om het leven.

6 uur geleden
Organisatie: arrestaties in Rusland rond begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/AFP) - Volgens de mensenrechtenorganisatie OVD Info heeft de Russische politie vrijdag in negentien steden minstens 128 mensen aangehouden tijdens eerbetonen aan de overleden oppositiepoliticus Aleksej Navalny op de dag van zijn begrafenis.

7 uur geleden
Hamas meldt dood van zeven gijzelaars

GAZA (ANP/RTR) - Door Israëlische bombardementen op de Gazastrook zijn daar zeven Israëlische gijzelaars gedood, meldt de gewapende tak van de Palestijnse Hamas-beweging. Het was niet meteen duidelijk wanneer de zeven omkwamen, maar in een verklaring worden wel drie namen genoemd.

7 uur geleden
Paus vindt 'gender-ideologie' grootste gevaar van onze tijd

ROME (ANP/DPA/RTR) - Paus Franciscus vindt de 'gender-ideologie' het grootste gevaar voor de mensheid van onze tijd. Hij stelt dat daarmee wordt gestreefd de verschillen tussen met name de seksen uit de weg te ruimen en dat is een aanslag op de mens. "Wie alle verschillen uitroeit, schaft de menselijkheid af" volgens de paus. Hij sprak op een tweedaagse conferentie over de rol van de vrouw en van de man in de kerk.

9 uur geleden