Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorstel voor sancties VS tegen Nord Stream 2 sneuvelt in Senaat

Voorstel voor sancties VS tegen Nord Stream 2 sneuvelt in Senaat

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Een Republikeins voorstel om sancties in te stellen tegen de gaspijpleiding Nord Stream 2 heeft het niet gehaald in de Amerikaanse Senaat. Om verder te kunnen met het wetsvoorstel waren zestig voorstemmen nodig, maar het aantal senatoren dat zich achter het plan van de conservatieve Ted Cruz schaarde bleef steken op 55.

De leiding Nord Stream 2, die van Rusland naar Duitsland gaat, is al lange tijd omstreden. De Amerikanen vrezen dat Rusland zijn greep op Europa versterkt met het infrastructuurproject. De VS zijn ook bezorgd om de gevolgen voor Oekraïne. Dat land verdient nu nog aan de doorvoer van gas via andere Russische pijpleidingen die over Oekraïens grondgebied lopen, maar doordat Nord Stream 2 door de Oostzee gaat loopt het buurland deze inkomsten mis.

Cruz en enkele andere Republikeinen wilden daarom personen en bedrijven die betrokken zijn bij de exploitatie van Nord Stream 2 bestoken met strafmaatregelen, zoals het weigeren van inreisvisa of het bevriezen van hun bezittingen. De regering van president Joe Biden sprak zich al uit tegen dit voorstel voor sancties. Het zou de diplomatieke banden met Duitsland en andere NAVO-bondgenoten te zeer onder druk zetten. Dat komt erg slecht uit nu Rusland bezig is met het verzamelen van troepen bij de grens met Oekraïne.

Filibuster-regel

Toch stemden vijf Democratische partijgenoten van Biden voor het voorstel van Cruz, waarmee feitelijk een meerderheid was behaald. Dat er meer voorstemmen nodig zijn komt door de zogenaamde filibuster-regel. Die geeft senatoren de mogelijkheid een oneindig lange speech te houden om een wetsvoorstel op te houden tot een meerderheid van zestig senatoren een stemming afdwingt.

Het Witte Huis steunt wel een Democratisch voorstel voor eventuele sancties tegen Nord Stream 2, die pas van kracht worden als de spanningen tussen Rusland en Oekraïne escaleren. Het is nog niet bekend wanneer de Senaat over dat voorstel stemt.

Meer uit Financieel

Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

1 uur geleden
Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

19 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

23 uur geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

1 dag geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

1 dag geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

1 dag geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

1 dag geleden