Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorstel: Nationaal Slavernijmuseum op Java-eiland in Amsterdam

Voorstel: Nationaal Slavernijmuseum op Java-eiland in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Het Nationaal Slavernijmuseum moet in een toonaangevend gebouw komen op de kop van het Java-eiland in Amsterdam-Oost. Die voorkeurslocatie maakten drie kwartiermakers donderdag bekend na anderhalf jaar onderzoek. Het museum moet een compleet beeld gaan geven van het Nederlandse koloniale slavernijverleden.

Andere locaties die kans maakten waren het Nelson Mandelapark (Zuidoost) en het Marineterrein (Centrum). Volgens de kwartiermakers John Leerdam, Peggy Brandon en David Brandwagt is de kop van het Java-eiland "een waardige en prominente plek aan doorgaand stromend water", is het goed bereikbaar en is er genoeg ruimte.

Het museumgebouw zou hoogwaardig moeten zijn, het liefst 9000 vierkante meter, met een uiterlijk dat recht doet aan "de bijzondere inhoud ervan, in architectuur, uitstraling, materiaal, vorm en omgeving". Voor de erkenning en herkenning van het slavernijverleden is "een zichtbaar en krachtig gebaar" belangrijk. Het drietal denkt dat het museum in 2029 of 2030 open kan. Er worden per jaar zo'n 270.000 bezoekers verwacht. Het museum gaat 105 miljoen euro kosten, waarvan nog 25 miljoen euro nodig is. Ook is nog 8 miljoen euro nodig voor een openbaar park "waar mensen de indrukken van het museum kunnen verwerken".

Tijdvlakken

In het museum komen vijf tijdvakken, "waar de bezoeker een deel van de eeuwenlange geschiedenis kan ervaren aan de hand van verhalen en thema's". Ook moet er een kindermuseum en kenniscentrum komen, waar mensen hun familiegeschiedenis kunnen onderzoeken.

De verkenners bezochten verschillende musea en kennisinstituten en hielden talloze gesprekken met nazaten, gemeenschappen, geïnteresseerden en andere experts. Ze schreven het advies in opdracht van het ministerie van OCW en de gemeente Amsterdam. Na dit voorstel volgen adviezen van onder meer de Amsterdamse Kunstraad en de Raad voor Cultuur. Daarna nemen Amsterdam en het Rijk een definitief besluit over de bouw en financiering van het museum. Dat volgt later dit jaar, zo is de verwachting.

Demissionair premier Mark Rutte vindt het museum een belangrijk onderdeel van "het verhaal achter de komma", na de excuses voor de rol van de Nederlandse staat in het slavernijverleden. "Het slavernijmuseum heeft daarin straks een centrale rol, als centrum van kennis en dialoog." Volgens burgemeester Femke Halsema hebben die excuses "ons land de hoop gegeven dat er een weg is naar een toekomst zonder racisme. Het slavernijmuseum is onmisbaar om die hoop in te lossen."

Meer uit Binnenland

OM seponeert aangifte tegen betogers bij opening Holocaustmuseum

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) seponeert de aangifte van het Centraal Joods Overleg (CJO) tegen mensen die zondag 10 maart bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam demonstreerden. "Het onderzoek heeft niet geleid tot concrete verdachten", aldus het OM.

5 uur geleden
Derdelanders kunnen verblijfssticker vanaf 6 mei ophalen

DEN HAAG (ANP) - De zogenoemde derdelanders uit Oekraïne die in Nederland verblijven kunnen vanaf maandag 6 mei een verblijfssticker ophalen. Dit meldt de IND. Deze sticker kunnen zij in hun paspoort plakken, net als Oekraïners met een tijdelijke verblijfsvergunning.

7 uur geleden
Zorgwereld was stil bij actie tegen geweld

UTRECHT/HEERLEN (ANP) - Zorgmedewerkers hebben donderdagmiddag twee minuten het werk neergelegd en gezwegen uit protest tegen geweld tegen de beroepsgroep. NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken, had het initiatief voor de actie genomen nadat een medewerkster van een ggz-instelling in Heerlen overleed nadat zij was neergestoken.

8 uur geleden
Meest vervuilende bestelauto's na 1 januari geweerd in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Vanaf 1 januari 2025 is het voor bestelvoertuigen die niet in de hoogste emissieklassen Euro 5 of 6 zitten, niet meer mogelijk om grote delen van Rotterdam aan te doen. In de jaren daarna gaan in stappen ook Euro 5 en Euro 6 in de ban. Vanaf begin 2028 moet alle bestelmobiliteit in deze delen van Rotterdam uitstootvrij zijn.

9 uur geleden
Bezwaren op Erasmus Universiteit tegen genderneutrale wc's

ROTTERDAM (ANP) - De universiteitsraad van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, die medewerkers en studenten vertegenwoordigt, heeft een voorstel ingediend om genderneutrale wc's in aantal te halveren en op andere plekken te plaatsen. Een woordvoerder van de instelling bevestigt het bericht van het Erasmus Magazine en meldt dat het college van bestuur de kwestie gaat bestuderen.

9 uur geleden
IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

ROTTERDAM (ANP) - De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer het voorbereiden van terroristische misdrijven en lidmaatschap van Islamitische Staat (IS). Dat zou tussen augustus 2014 en 1 november 2022 zijn gebeurd. Tien maanden van de straf van Amina (25) zijn voorwaardelijk, bij Amal (38) gelden bijzondere voorwaarden zoals dat ze na haar celstraf begeleiding en therapie krijgt.

9 uur geleden
Verdediging van lekken verdachte NCTV'er is 'mijnenveld'

ROTTERDAM (ANP) - De verdediging van de medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) die verdacht wordt van het lekken van staatsgeheime informatie aan Marokkaanse inlichtingendiensten bevindt zich in "een mijnenveld rondom de geheimhouding". "Mijn cliënt werkte niet alleen met staatsgeheimen, hij ís een staatsgeheim", zei de advocaat van de 64-jarige Ab el M. donderdag in de rechtbank in Rotterdam tijdens de tweede voorbereidende zitting in deze zaak.

10 uur geleden