
Voorstel klimaattop: vanaf 2035 jaarlijks 250 miljard als steun
BAKOE (ANP) - Een nieuw voorstel op de klimaattop in Bakoe oppert dat rijke landen vanaf 2035 jaarlijks 250 miljard dollar verstrekken aan klimaatsteun voor ontwikkelingslanden. Dit geld is om de landen te verduurzamen en om gebieden te helpen met de ernstige gevolgen van klimaatverandering. De voorzitter van de top heeft het voorstel vrijdag gepubliceerd. Het is veel minder dan waar ontwikkelingslanden om hadden gevraagd.
Klimaatexperts berekenden eerder dat er tegen 2030 jaarlijks wel 1000 miljard dollar nodig zou zijn. Ontwikkelingslanden eisten donderdag ten minste 500 miljard dollar vanaf 2030. Het lijkt erop dat daar niet naar is geluisterd. Wel roept de onderhandelingstekst "alle partijen" op om samen te werken en de klimaatfinanciering naar in totaal 1300 miljard dollar te brengen in 2035.
In de tekst staat verder dat ontwikkelde landen "het voortouw moeten nemen" in het bereiken van dit bedrag voor klimaatsteun. Mogelijk is hierdoor ruimte voor andere landen om ook bij te dragen aan klimaatfinanciering. Ook is het mogelijk om dit bedrag via verschillende wegen gefinancierd te krijgen: zoals via publiek geld, privaat geld en "alternatieve bronnen".
Weerstand
In Kopenhagen (2009) zegden rijke landen toe dat ze vanaf 2020 jaarlijks 100 miljard dollar aan klimaatfinanciering zouden verstrekken. Die belofte verloopt in 2025, dan moet een nieuw doel zijn afgesproken. Deze klimaattop was geld daarom het belangrijkste thema. Rijke landen, waaronder de EU, weigerden echter een concreet bedrag op tafel te leggen. Ze zeiden eerst te willen weten hoe dat geld wordt gefinancierd en wie er allemaal meebetaalt.
De EU vond dat landen zoals China, Singapore en Saudi-Arabië ook moeten meebetalen. Hierop ontstond weerstand. Onder meer China wees erop al veel vrijwillige klimaatfinanciering te betalen. In het voorstel zoals dat er nu ligt, zijn ontwikkelde landen verantwoordelijk voor het betalen van de 250 miljard vanaf 2035. Maar de tekst lijkt wel openingen te bieden voor landen als China om uiteindelijk ook mee te betalen.
Het is voor het eerst sinds de onderhandelingen in Bakoe op 11 november begonnen dat er concrete bedragen zijn voorgesteld. In het eerste concept zette de Azerbeidzjaanse voorzitter een X op de plek waar bedragen werden genoemd. Ook noemde hij diverse opties, zonder een keuze te maken. Het leidde tot veel ophef, met name omdat vrijdag de laatste officiële dag van de klimaattop is. Al staan de COP's er wel om bekend dat ze uitlopen.
Meer uit Buitenland
JERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei donderdag te betreuren dat er doden zijn gevallen bij een aanval op de enige katholieke kerk in Gaza.
54 minuten geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Donald Trump is gediagnosticeerd met een chronische, maar onschuldige aderaandoening, meldde het Witte Huis donderdag. Trump liet zich medisch onderzoeken omdat zijn benen waren gezwollen.
3 uur geledenBOOM (ANP) - Op het festivalterrein van Tomorrowland in het Belgische Boom wordt hard doorgewerkt om vrijdag een nieuw hoofdpodium te hebben staan. In een persconferentie stelde de festivalorganisatie dat er de hele nacht wordt doorgebouwd. Woensdagavond ontstond er op het festival een brand die het hele hoofdpodium heeft verwoest.
4 uur geledenLJUBLJANA (ANP/AFP) - Slovenië weigert twee extreemrechtse ministers uit Israël voortaan de toegang tot het land door hun rol bij het geweld tegen Palestijnen. Volgens de Sloveense autoriteiten is dat een nieuwe stap binnen de Europese Unie, melden Sloveense media.
6 uur geledenBERN (ANP) - De voorrang die Oekraïne nu krijgt bij de aanschaf van Amerikaanse Patriot-luchtverdedigingssystemen vraagt meer geduld van andere gegadigden. Zo heeft Zwitserland te horen gekregen dat zijn bestelling vertraging oploopt.
7 uur geledenBOOM (ANP) - Het Belgische dancefestival Tomorrowland gaat definitief door, ondanks een brand die het hoofdpodium verwoestte. Dat melden Belgische media donderdagmiddag.
7 uur geledenBOOM (ANP) - De organisatie van het Belgische festival Tomorrowland is bezig om een nieuw hoofdpodium te bouwen, nadat het oorspronkelijke podium woensdag werd verwoest door een brand. Dat meldt de VRT op basis van een e-mail aan de artiesten die vrijdag op de line-up van het dancefestival staan.
8 uur geleden