Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorstel Australische mediawet volgende week naar parlement

Voorstel Australische mediawet volgende week naar parlement

CANBERRA (ANP/RTR) - De Australische regering stuurt volgende week een wetsvoorstel naar het parlement dat ertoe moet leiden dat Google en Facebook mediabedrijven moeten gaan betalen voor inhoud of kopij die op die via die platformen wordt gedeeld. Australië zou het eerste land ter wereld zijn waar dat het geval is.

"Het wetsvoorstel wordt door het parlement in overweging genomen in de week die begint op 15 februari", aldus Josh Frydenberg, de Australische minister van Financiën. Als het voorstel ook de steun van de oppositie krijgt, kan de wet, die volgens Google "onwerkbaar" is, deze maand nog van kracht zijn. Dat de procedure rond de nieuwe wet zo snel gaat, heeft er mede mee te maken dat de senaatscommissie die het voorstel bestudeerde, geen verdere aanbevelingen heeft.

Google en Facebook konden niet onmiddellijk reageren op het nieuws. De bedrijven hebben de afgelopen maanden veel druk uitgeoefend op Frydenberg en premier Scott Morrison in de hoop dat die water bij de wijn zouden doen.

Google lanceerde vorige maand een nieuwsplatform in Australië waarbij wordt betaald voor het nieuws. Daarvoor sloot Google zelfstandig deals met uitgevers. Het bedrijf hoopte daarmee te kunnen aantonen dat het wetsvoorstel onnodig is.

In januari werden Google en de Franse uitgevers het al eens over een regeling waarin Google nieuwsmedia betaalt in ruil voor het recht om kopij online aan te bieden. Dat was de eerste deal van die soort in Europa.

Meer uit Buitenland

VN stoppen met politieke missie in Soedan

KHARTOUM (ANP/AFP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft een einde gemaakt aan de politieke missie van de VN in Soedan. Dat gebeurt niet omdat de situatie daar opgelost of verbeterd is, maar omdat de Soedanese autoriteiten dat verzoek hebben gedaan.

3 uur geleden
VN-Veiligheidsraad schrapt na ruim 30 jaar wapenembargo Somalië

NEW YORK/MOGADISHU (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft op vrijdag unaniem besloten om de laatste restricties voor de verkoop van wapens aan de regering van Somalië weg te nemen. Daarmee is na meer dan dertig jaar een einde gekomen aan het wapenembargo voor het Oost-Afrikaanse land.

4 uur geleden
Israël: dood van vijf gijzelaars bevestigd

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische krijgsmacht zegt de dood van vijf gijzelaars die in de Gazastrook werden vastgehouden te hebben bevestigd. De families zijn op de hoogte gebracht. Van een van de gijzelaars is het lichaam aan Israël overgedragen.

6 uur geleden
Poetin tekent decreet voor 15 procent aanwas aantal militairen

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft een decreet getekend om de Russische strijdkrachten met 170.000 militairen te laten toenemen. Dat komt neer op een groei van 15 procent. Er komt nu niet direct een mobilisatie, de toename zal de komende jaren gefaseerd worden doorgevoerd, schrijft het Russische persbureau TASS.

6 uur geleden
Autoriteiten Gaza: drie journalisten gedood, dodental loopt op

GAZA-STAD (ANP/AFP/RTR) - Het gezondheidsministerie in de Gazastrook zegt dat bij Israëlische bombardementen drie journalisten zijn gedood. Ook is het totale dodental sinds het aflopen van de gevechtspauze in de Gazastrook opgelopen tot 178 doden, meldt het ministerie. 589 mensen raakten gewond.

6 uur geleden
Israël wil na afloop oorlog bufferzone in Gaza

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Israël wil na afloop van de oorlog met Hamas een bufferzone creëren aan de Palestijnse kant van de grens tussen Israël en de Gazastrook. Israëlische media schrijven dat premier Benjamin Netanyahu dat aan de Amerikaanse buitenlandminister Blinken heeft laten weten en volgens persbureau Reuters heeft Israël ook Arabische landen in de regio ingelicht over die plannen.

6 uur geleden
Volgende week weer treinstaking in België

BRUSSEL (ANP) - Reizigers die volgende week naar of in België met de trein willen reizen, moeten rekening houden met een nieuwe spoorstaking. Er zullen tussen 5 en 7 december wel een aantal treinen rijden, maar hoe de dienstregeling er precies uitziet, is pas op het laatst bekend.

7 uur geleden