Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorschoten en Wolfheze vangen statushouders op

Voorschoten en Wolfheze vangen statushouders op

DEN HAAG (ANP) - Ongeveer 200 statushouders kunnen binnenkort het asielzoekerscentrum verlaten. Ze worden tijdelijk opgevangen in Voorschoten (Zuid-Holland) en Wolfheze (Gelderland), totdat ze ergens in Nederland naar een woning kunnen verhuizen. In de asielzoekerscentra kunnen dan plekken vrijkomen voor nieuwe asielzoekers, zodat de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel minder wordt.

Voorschoten wil "op korte termijn" 120 statushouders en nareizigers opvangen in het Van der Valk-hotel De Gouden Leeuw. Daar kunnen ze maximaal zes maanden blijven, totdat ze een woning hebben. Volgens de gemeente verhuizen de eerste statushouders "binnenkort" naar het hotel.

De Gelderse gemeente Renkum biedt ongeveer zestig statushouders een tijdelijk onderkomen in het dorp Wolfheze. Ze kunnen een plek krijgen in leegstaande woningen op het terrein van de ggz-instelling Pro Persona. In de herfst kunnen de eerste waarschijnlijk daarnaartoe verhuizen.

Erkenning

Statushouders hebben al te horen gekregen dat ze erkend worden als vluchtelingen. Hun asielaanvraag is goedgekeurd en ze mogen in Nederland blijven, maar door de woningnood is er vaak geen plek voor ze om naar te verhuizen. Daardoor loopt de asielopvang vast. In de asielzoekerscentra zitten waarschijnlijk ongeveer 14.000 statushouders te wachten op een woning.

De gemeente Utrecht kondigde vorige week aan dat statushouders tijdelijk voorrang krijgen bij het verstrekken van een woning. Zes weken lang gaan de meeste sociale huurwoningen die vrijkomen naar statushouders. Utrecht wil dit jaar nog 490 statushouders aan een huis helpen. In het Overijsselse dorp Schalkhaar komen tijdelijke woningen voor 150 statushouders. Die worden neergezet op het terrein van het asielzoekerscentrum.

Meer uit Binnenland

Prinsengrachtconcert in Amsterdam viert veertigste editie

AMSTERDAM (ANP) - Het Prinsengrachtconcert in Amsterdam viert zaterdag zijn veertigste editie. Dit jaar is de hoofdgast van het jubileumconcert de Frans-Duitse cellist Nicolas Altstaedt. Mezzosopraan Maria Fiselier presenteert het concert. Jaarlijks luisteren ruim 10.000 bezoekers vanuit hun bootjes, raamkozijnen of vanaf de kade naar het gratis klassieke openluchtconcert. De afgelopen twee jaar kreeg het concert een andere vorm vanwege de coronamaatregelen die toen golden.

1 uur geleden
Duizenden boeren voeren actie tijdens Spaanse wielerronde

UTRECHT (ANP) - Duizenden boeren voeren zaterdag actie langs het parcours waar de Vuelta, de Spaanse wielerronde, voorbijkomt. Zij verzamelen zich op een 'actieterrein' aan de Rumelaarseweg in Woudenberg (provincie Utrecht). Daar komt 's middags de Vuelta voorbij. De wielrenners verrijden zaterdag de tweede etappe van Den Bosch naar Utrecht.

1 uur geleden
Politie arresteert tweetal dat blokkade wilde opwerpen bij Vuelta

UTRECHT (ANP) - De politie heeft vrijdag tijdens de Ronde van Spanje in Utrecht twee mensen gearresteerd, terwijl de ploegentijdritten van de Vuelta nog in volle gang waren. Deze verdachten probeerden op het parcours in de buurt van de startplek een blokkade te creëren. De politie twittert dat "voor de veiligheid van deelnemers is opgetreden".

8 uur geleden
Rutte: amper opties voor ingreep in najaar tegen koopkrachtpijn

DEN HAAG (ANP) - Ondanks de "historisch slechte koopkrachtcijfers" die vrijdag naar buiten zijn gekomen, zijn de mogelijkheden "uitermate beperkt, zo niet afwezig" om dit jaar nog meer te doen voor huishoudens, zegt premier Mark Rutte. Het Centraal Planbureau (CPB) kwam met uiterst zorgwekkende cijfers over de gevolgen van de inflatie.

9 uur geleden
FNV: Jeugdzorgers beslissen later over eventuele acties

UTRECHT (ANP) - Een besluit over eventuele acties in de jeugdzorg wordt nog even uitgesteld. Vakbond FNV Jeugdzorg stelde minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming vorige maand een ultimatum waarin de bond eist dat er snel structureel 400 miljoen euro extra wordt uitgetrokken om duizenden nieuwe jeugdbeschermers aan te nemen. Zou de minister niet vóór 19 augustus 17.00 uur ingaan op alle eisen, dan dreigden acties.

9 uur geleden
Rode Kruis: servicepunt Ter Apel maandag weer open

TER APEL (ANP) - Het humanitair servicepunt van het Rode Kruis in Ter Apel gaat maandag onder voorbehoud weer open, zegt een woordvoerster. Het servicepunt vlak bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel was deze week dicht, nadat er zondag een vechtpartij was uitgebroken op het terrein.

9 uur geleden
Rutte: kabinet schuift uitlatingen Hoekstra even ter zijde

DEN HAAG (ANP) - De opmerkingen van CDA-leider en minister Wopke Hoekstra over de stikstofdoelen zijn nog geen dag oud, maar worden door het kabinet even in de ijskast gezet. "We hebben met elkaar afgesproken die maar even terzijde te leggen", zegt premier Mark Rutte na de ministerraad. Hoekstra heeft voor onrust in de coalitie gezorgd door in een interview met het AD te zeggen dat de deadline van 2030 voor halvering van de stikstofuitstoot wat hem betreft niet heilig is.

12 uur geleden