Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorschoten en Wolfheze vangen statushouders op

Voorschoten en Wolfheze vangen statushouders op

DEN HAAG (ANP) - Ongeveer 200 statushouders kunnen binnenkort het asielzoekerscentrum verlaten. Ze worden tijdelijk opgevangen in Voorschoten (Zuid-Holland) en Wolfheze (Gelderland), totdat ze ergens in Nederland naar een woning kunnen verhuizen. In de asielzoekerscentra kunnen dan plekken vrijkomen voor nieuwe asielzoekers, zodat de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel minder wordt.

Voorschoten wil "op korte termijn" 120 statushouders en nareizigers opvangen in het Van der Valk-hotel De Gouden Leeuw. Daar kunnen ze maximaal zes maanden blijven, totdat ze een woning hebben. Volgens de gemeente verhuizen de eerste statushouders "binnenkort" naar het hotel.

De Gelderse gemeente Renkum biedt ongeveer zestig statushouders een tijdelijk onderkomen in het dorp Wolfheze. Ze kunnen een plek krijgen in leegstaande woningen op het terrein van de ggz-instelling Pro Persona. In de herfst kunnen de eerste waarschijnlijk daarnaartoe verhuizen.

Erkenning

Statushouders hebben al te horen gekregen dat ze erkend worden als vluchtelingen. Hun asielaanvraag is goedgekeurd en ze mogen in Nederland blijven, maar door de woningnood is er vaak geen plek voor ze om naar te verhuizen. Daardoor loopt de asielopvang vast. In de asielzoekerscentra zitten waarschijnlijk ongeveer 14.000 statushouders te wachten op een woning.

De gemeente Utrecht kondigde vorige week aan dat statushouders tijdelijk voorrang krijgen bij het verstrekken van een woning. Zes weken lang gaan de meeste sociale huurwoningen die vrijkomen naar statushouders. Utrecht wil dit jaar nog 490 statushouders aan een huis helpen. In het Overijsselse dorp Schalkhaar komen tijdelijke woningen voor 150 statushouders. Die worden neergezet op het terrein van het asielzoekerscentrum.

Meer uit Binnenland

Verkeer moet opletten, het kan glad zijn op de weg

DE BILT (ANP) - Verkeer in vooral het oosten van het land moet dinsdagavond rekening houden met plaatselijke gladheid door sneeuw, zo meldt het KNMI. En in het noorden van Zuid-Holland en Utrecht is het door hagelbuien plaatselijk kortdurend glad, aldus het weerinstituut dat code geel heeft afgegeven voor een aantal provincies. Dinsdagavond rond 22.00 uur geldt die waarschuwing voor Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland.

2 uur geleden
Ministers in Brussel bedolven onder zorgen om ruk naar rechts

BRUSSEL (ANP) - Collega's uit andere EU-landen bestoken Nederlandse ministers met vragen over de verkiezingswinst van de PVV en de mogelijke gevolgen voor de Europese samenwerking. "Je proeft de bezorgdheid en ik kan me die bezorgdheid voorstellen", zei minister van Sociale Zaken Karien van Gennip na overleg in Brussel. Ook haar buitenlandcollega Bruins Slot moet "heel veel uitleggen".

2 uur geleden
Bruins Slot wijst op militaire prestatie Oekraïne nu twijfel groeit

BRUSSEL (ANP) - Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot heeft dinsdag in Brussel de krijgskunst van Oekraïne geprezen. "Het is buitengewoon knap dat de Oekraïners onder deze omstandigheden in staat zijn om zoveel weerstand te bieden", zei ze na afloop van de eerste dag van een meerdaagse NAVO-vergadering.

3 uur geleden
Nederlandse versie Brits royaltyboek per direct uit de handel

HAARLEM (ANP) - Eindstrijd, de Nederlandse versie van het nieuwe boek van de Britse schrijver Omid Scobie over het Britse koningshuis, wordt tijdelijk uit de handel gehaald. Dat bevestigt een zegsvrouw van Xander Uitgevers na berichtgeving van royaltyverslaggever Rick Evers.

3 uur geleden
Bliksembezoek Wilders aan Kijkduin voor steun tegen 'asielstroom'

KIJKDUIN (ANP) - PVV-leider Geert Wilders bracht dinsdagavond een kort bezoek aan bewoners van de badplaats Kijkduin, in het zuiden van Den Haag, om hen "een hart onder de riem te steken". Volgens hem worden plaatsen zoals Kijkduin "overspoeld met asielzoekers" zonder dat zij daarmee hebben ingestemd. In een hotel aan de boulevard van Kijkduin worden sinds dit weekend ruim 100 asielzoekers opgevangen, tot grote onvrede van omwonenden.

4 uur geleden
Voor 1,7 miljoen euro aan iPhones gestolen bij bedrijf Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek naar de diefstal van een lading nieuwe iPhones ter waarde van 1,7 miljoen euro bij een vrachtbedrijf op Schiphol. Ook zaten er anderhalf miljoen diodes in de gestolen lading. Dat zijn onderdelen die worden gebruikt bij de fabricage van printplaten. De telefoons zijn iPhones 15 Pro Max, in verschillende kleuren.

4 uur geleden
Verbieden hoofddoek mag ook voor ambtenaar achter de schermen

LUXEMBURG (ANP) - Overheden mogen ambtenaren, ook die achter de schermen werken, verbieden om een hoofddoek te dragen. Ze moeten dan wel consequent zijn en ook andere religieuze uitingen als kruisjes en keppeltjes niet toestaan, oordeelt de hoogste Europese rechter.

5 uur geleden