Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorrangsregeling testen gaat vanaf maandagochtend in

Voorrangsregeling testen gaat vanaf maandagochtend in

DEN HAAG (ANP) - Zorg- en onderwijspersoneel kan zich vanaf maandagochtend melden om met voorrang getest te worden op besmetting met het coronavirus, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Dan wordt een speciaal telefoonnummer bekendgemaakt dat zorgmedewerkers en onderwijzers kunnen bellen.

Tot de testcapaciteit weer op orde is, kunnen ze zeven dagen per week tussen 07.30 en 20.00 uur het 'prioriteitsnummer' bellen voor een afspraak. De mensen die voorrang krijgen worden zoveel mogelijk 's ochtends getest, zodat ze 's avonds al de testuitslag kunnen krijgen.

Het kabinet had de voorrang voor deze groepen eerder aangekondigd omdat de wachttijden voor tests steeds langer duren. Wegens tekorten bij de laboratoria kunnen de teststraten de hoge vraag niet aan. Het kabinet gaat dus door met de voorrangsregeling, terwijl de GGD'en naar verluidt uiterst kritisch zijn op de maatregel. Trouw berichtte donderdag over een brief van de koepelorganisatie GGD-GHOR aan zorgminister Hugo de Jonge, waarin de organisatie aangeeft dat de maatregel niet te rijmen valt met de steeds oplopende wachttijden voor andere groepen.

Strengere maatregelen

Voorman André Rouvoet pleit in de brief juist voor strengere maatregelen waar dat nodig is, om de strijd tegen het virus op die manier op te voeren. "Anders blijft het dweilen met de kraan open", schreef Rouvoet volgens Trouw. Het kabinet komt vrijdagavond wel met strengere maatregelen voor het westen van het land, waar - vooral in de grote steden - het aantal besmettingen in rap tempo oploopt.

Het ministerie zei donderdag in gesprek te zijn met de GGD, maar wilde verder niet op de berichtgeving ingaan. Ook de GGD wilde niet reageren.

Dubbele controle

Om te voorkomen dat ook mensen die niet tot essentieel zorg- en onderwijspersoneel behoren, toch gebruik maken van de voorrangsregeling, vindt er zowel telefonisch als in de teststraat controle plaats. Om te voorkomen dat ook bij de voorrangsstraten alsnog lange wachttijden gelden, zijn werkgevers gevraagd in de gaten te houden dat werknemers zich niet met voorrang laten testen als het niet nodig is.

De PO-raad is in ieder geval blij dat het gelukt is met de voorrang: "De nood is echt hoog in het onderwijs", benadrukt de raad. De sectororganisatie voor het primair onderwijs heeft ook waardering: "Het was echt een megapuzzel om het voor elkaar te krijgen, hebben we begrepen." De organisatie hoopt dat de voorrang ook voor de kinderopvang kan.

Meer uit Binnenland

Na invoering statiegeld een derde minder blikjes tussen zwerfvuil

DEN HAAG (ANP) - Het lijkt erop dat er inderdaad minder blikjes bij het zwerfafval belanden sinds deze kunnen worden ingeleverd voor statiegeld. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) meldt in een brief aan de Tweede Kamer dat op de eerste meting sinds 1 april - toen de statiegeldregels zijn veranderd - een derde minder blikjes in het zwerfafval zijn beland, vergeleken met de drie jaren daarvoor.

1 uur geleden
College stelt discriminatie in drie gevallen toeslagenaffaire vast

UTRECHT (ANP) - De Belastingdienst heeft in zeker drie gevallen van de toeslagenaffaire gediscrimineerd. Die conclusie trekt het College voor de Rechten van de Mens na onderzoek en behandeling van de eerste drie zaken van gedupeerde toeslagenouders.

5 uur geleden
Koning en burgemeester Aboutaleb in wijk schietpartij Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft maandag de wijk in Rotterdam bezocht waar donderdag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter bij een schietpartij om het leven kwamen. De koning werd vergezeld door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

6 uur geleden
RIVM na Nobelprijs: doorzettingsvermogen kan grote invloed hebben

BILTHOVEN (ANP) - Dat de Nobelprijs voor de Geneeskunde dit jaar naar de ontwikkelaars van mRNA-vaccins gaat, is mooi om te zien. Dat vindt Cécile van Els, immunoloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en hoogleraar vaccinologie aan de Universiteit Utrecht. "Deze prijs markeert dat doorzettingsvermogen en visie in fundamenteel biomedisch onderzoek grote invloed kan hebben op de wereld van volksgezondheid", verklaart Van Els.

6 uur geleden
Dijksma: doorstroom Oekraïners stokt door tekort aan opvangplekken

UTRECHT (ANP) - De doorstroom van Oekraïense vluchtelingen vanuit Utrecht naar opvanglocaties elders in het land stokt. Hierdoor is de 'hub' in de Jaarbeurs - waar veel Oekraïners zich bij aankomst in Nederland als eerste melden - overvol. De zorgen van burgemeester Sharon Dijksma en de veiligheidsregio zijn groot omdat de toestroom van Oekraïners naar Nederland sinds de afgelopen maand flink is toegenomen. "De hub zakt door zijn hoeven", aldus Dijksma maandagmiddag in de opvanglocatie.

6 uur geleden
Verdachte schietpartijen moest huis uit om huurachterstand

ROTTERDAM (ANP) - Fouad L., de verdachte van de dodelijke schietpartijen in Rotterdam, heeft op 30 augustus van de rechter in Rotterdam te horen gekregen dat de huurovereenkomst van zijn woning aan het Heiman Dullaertplein zou worden beëindigd vanwege een betalingsachterstand aan verhuurder Woonbron.

7 uur geleden
Politie houdt 79 actievoerders aan voor blokkade A12 bij Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft maandag 79 mensen aangehouden die in Den Haag een deel van de snelweg A12 blokkeerden. Ze liepen rond 12.00 uur de weg op, maar binnen een uur was de weg weer open voor verkeer, meldt de politie.

7 uur geleden