Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorman LTO: stikstofdictaat kan echt niet

Voorman LTO: stikstofdictaat kan echt niet

DEN HAAG (ANP) - De stikstofplannen van het kabinet kunnen echt niet. Dat zei voorzitter van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland Sjaak van der Tak bij tv-programma Buitenhof. Van der Tak repte van een dictaat dat van tafel moet. Volgens de LTO-voorman van CDA-huize zijn de plannen aan de tekentafel bedacht. "Er wordt niet gemeten, niet in en om de boerenbedrijven, niet in de stal en niet in de Natura 2000-gebieden", aldus Van der Tak.

Het kabinet maakte afgelopen week bekend dat de stikstofuitstoot in veel regio's drastisch omlaag moet om herstel van de kwetsbare natuur een kans te geven. Dat zal ten koste gaan van een groot aantal boerenbedrijven. De uitvoering van de plannen zal voor een groot deel bij de provincies liggen.

Van der Tak ging onder andere in discussie met D66-Kamerlid Tjeerd de Groot, die de plannen van het kabinet verdedigde. Volgens De Groot is het bestaande landbouwmodel failliet. Van der Tak counterde die stellingname door te stellen dat boeren de laatste jaren al maatregel op maatregel voor de kiezen hebben gekregen. De LTO-voorman sprak van tunnelvisie bij D66. Hij meent dat ingezet moet worden op innovatie, zoals ook in andere sectoren gebeurt. Volgens Van der Tak worden niet alle sectoren gelijk behandeld.

De Groot meent dat alle partijen hun verantwoordelijkheid moeten nemen, gelet ook op de slechte staat van het milieu. Zeker omdat Van der Tak, als CDA-lid, zijn partijgenoten in de provincies opriep om voor de stikstofplannen te gaan liggen. Daarmee zou hij volgens De Groot de broodnodige aanpak van de stikstofcrisis nodeloos vertragen. Van der Tak wees het Kamerlid op zijn beurt op het plan vanuit de sector om de stikstofuitstoot te verminderen. Dat plan dat vorig jaar is gepresenteerd is volgens Van der Tak uitgebreid doorgerekend. Dat is volgens hem bij de kabinetsplannen niet het geval.

Volgens de LTO-voorman is er onder de achterban momenteel sprake van verdriet en diepe rouw. "Maar ook enorme boosheid". Over de ophanden zijnde acties van de boeren, zeker als het kabinet zijn poot stijf houdt, zei Van der Tak dat deze waardig moeten plaatsvinden. Dat is dus niet voor de deur van het huis van de minister zoals afgelopen week gebeurde.

Meer uit Financieel

Online afrekenen sneller door nieuwe functie iDEAL

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders kunnen vanaf maandag een profiel aanmaken bij betaalsysteem iDEAL om te gebruiken bij webwinkels. Daarmee kunnen consumenten sneller en veiliger onlineaankopen doen, is het idee. De gegevens van consumenten worden in het iDEAL-systeem opgeslagen en niet meer los bij iedere webwinkel. Gegevens worden alleen gedeeld als de consument daarmee instemt, stelt iDEAL.

1 uur geleden
Aandacht voor energie en kwartaalcijfers in nieuwe beursweek

AMSTERDAM (ANP) - Prijzen voor olie en gas zullen in de eerste dagen van de nieuwe beursweek veel aandacht krijgen. Iran voerde dit weekend vanaf eigen grondgebied een grotendeels afgeslagen aanval met drones en raketten uit op Israël, wat de angst aanwakkert voor een groot conflict in het Midden-Oosten. Dat jaagt doorgaans ook de energieprijzen op.

8 uur geleden
Na Iraanse aanval nog hogere benzineprijzen verwacht

AMSTERDAM (ANP) - De directe Iraanse aanval op Israël van dit weekend belooft de olieprijzen op te drijven, en daarmee de pijn voor automobilisten aan de pomp te vergroten. Energiemarkten zijn erg gevoelig voor spanningen in het Midden-Oosten, die de toevoer uit olierijke landen kunnen belemmeren. Daarnaast kaapten Iraanse militairen zaterdag een schip in de voor energiemarkten belangrijke Straat van Hormuz, zegt energie-analist Hans van Cleef van adviesbedrijf Publieke Zaken.

10 uur geleden
Beurs Tel Aviv licht lager na door Israël afgeslagen aanval Iran

TEL AVIV (ANP) - De aandelenbeurs van Tel Aviv is zondag met een klein verlies geopend, na de afgeslagen aanval met drones en raketten van Iran op Israël. De belangrijkste graadmeter, de TA-35, stond na enkele minuten een fractie lager.

15 uur geleden
Drones straks volop ingezet als taxi, overheden aan zet

AMSTERDAM (ANP) - Een vliegende taxi of een pakketje dat via een drone bij je thuis wordt bezorgd is over enkele jaren waarschijnlijk heel normaal, voorspelt Nynke Lipsius, directeur van de Amsterdam Drone Week (ADW). De techniek is er volgens haar, evenals het gros van de wetgeving. Nu moeten provincies en gemeenten nadenken over de inzet ervan.

16 uur geleden
Duitse fabrikanten tegen strafheffingen op Chinese stekkerauto's

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse autofabrikanten verzetten zich tegen mogelijke Europese importheffingen op elektrische auto's uit China. De Europese Commissie maakte vorig jaar bekend een onderzoek te starten naar mogelijk marktverstorende Chinese subsidies voor elektrische auto's, wat kan leiden tot strafheffingen. Maar het Duitse Verband der Automobilindustrie (VDA) vreest negatieve gevolgen als een handelsoorlog met China uitbreekt, zegt president Hildegard Müller in een interview met Die Welt.

1 dag geleden
Maersk wil dat klanten rampschip Baltimore meebetalen aan berging

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Rederij Maersk wil dat andere bedrijven meedelen in de financiële schade na de aanvaring met een brug bij de haven van Baltimore. Het Deense concern had het schip in gebruik dat vorige maand een groot scheepvaartongeluk veroorzaakte. Nu begint het bedrijf een procedure waarmee het eigenaren van de vracht aan boord van het schip laat meebetalen aan de berging van containers.

1 dag geleden