Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorman Federatie Indische Nederlanders stapt op om herdenking

Voorman Federatie Indische Nederlanders stapt op om herdenking

DEN HAAG (ANP) - Hans Moll, de voorzitter van de Federatie Indische Nederlanders (FIN), legt per direct zijn functie neer. Aanleiding is de invulling van de Nationale Herdenking 15 augustus 1945, die maandagavond plaatsvindt.

Bij die gelegenheid zal de ambassadeur van Indonesië, Mayerfas, bij het Indisch Monument een krans leggen, direct na premier Rutte. Deze prominente plaats van de diplomaat in het herdenkingsprogramma stuit op fel verzet van de FIN. Volgens haar moet Indonesië eerst excuses maken voor "de betrokkenheid van Indonesië bij de bersiap", doelend op de periode na de oorlog waarin Indonesische vrijheidsstrijders vochten voor onafhankelijkheid en daarbij geweld niet schuwden. Ze zouden duizenden doden onder (Indische) Nederlanders op hun geweten hebben.

Volgens de FIN "ontkent, bagatelliseert of vergoelijkt Indonesië haar rol tot op de dag van vandaag" en worden "Indonesische oorlogsmisdadigers ieder jaar in Indonesië als helden geëerd". Zolang de ambassadeur daarvoor geen verontschuldigingen aanbiedt, is zijn prominente aanwezigheid ongepast, aldus de FIN. Ze vindt dat het bestuur van de Nationale Herdenking is gezwicht "voor intimidatie en geweld van een klein groepje radicale activisten".

Aftredend voorzitter Moll geeft volgens de federatie "de fakkel door aan mensen die nog de moed, kracht en het doorzettingsvermogen hebben zich tegen deze zijns inziens heilloze ontwikkeling te verzetten".

Op 15 augustus worden alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië herdacht, maandag voor het eerst in de avond. De Japanse capitulatie op 2 september 1945 was het formele einde van de Tweede Wereldoorlog.

De Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 wil niet reageren op het opstappen van Moll en zijn kritiek op de herdenking. "Het programma is natuurlijk niet op korte termijn besloten. We hebben goed nagedacht over hoe we het zouden doen en hoe we het naar buiten zouden brengen", is het enige dat een woordvoerder van de stichting er over kwijt wil.

Meer uit Binnenland

Horecagelegenheid Diemen twee nachten op rij doelwit explosie

DIEMEN (ANP) - Een horecagelegenheid in Diemen is twee nachten op rij doelwit geweest van een explosie, meldt de politie maandag. In de nacht van zaterdag op zondag vond er rond 00.45 uur een explosie plaats voor het pand aan het Gruttoplein. In de nacht van zondag op maandag was er rond 02.30 uur een explosie, waarna ook brand uitbrak.

3 minuten geleden
Wilders is niet te spreken over extra uitgaven voor asiel

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders is niet te spreken over het bericht dat het kabinet ruim een miljard euro extra uittrekt voor de opvang van asielzoekers in 2024 en 2025. "Dat is eigenlijk wel een beetje over het graf heen regeren", vindt Wilders over de miljarden die het demissionaire kabinet extra uitgeeft in de voorjaarsnota, de tussentijdse bijstelling van de begroting. "Daar moeten we wel een stevig robbertje over vechten."

35 minuten geleden
Kabinet dekt extra uitgaven in voorjaarsnota uit meevallers

DEN HAAG (ANP) - De extra miljarden die het demissionaire kabinet uittrekt voor onder meer Oekraïne en defensie, komt van meevallers op diverse begrotingen. Dat betekent dat de overheidsfinanciën er per saldo niet door verslechteren. Desondanks blijft de ruimte voor een nieuw kabinet om extra uitgaven te doen zeer beperkt.

40 minuten geleden
Provincie Zuid-Holland moet opheldering geven over datalek

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland moet opheldering geven over het datalek dat enkele maanden geleden in een intern systeem werd aangetroffen. De provinciale fractie van de ChristenUnie heeft hierover vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten. Zuid-Holland maakte afgelopen donderdag bekend dat medewerkers van de provincie bij privacygevoelige gegevens konden komen waar ze geen toegang toe hadden moeten krijgen.

1 uur geleden
Oud-ministers willen dat Nederland VN-hulp aan Gaza hervat

DEN HAAG (ANP) - Een groep van oud-ministers en (voormalig) ambassadeurs en diplomaten wil dat het kabinet de Nederlandse bijdrage aan VN-hulporganisatie UNWRA in Gaza hervat. Zij doen hiertoe maandag in een open brief een beroep op de Nederlandse regering, meldt de Volkskrant. De brief is te lezen op de LinkedIn-pagina van Ambtenaren en de Grondwet, naar eigen zeggen "een groep Nederlandse ambtenaren die zich ernstige zorgen maakt over het aanhoudende Israëlische offensief in Gaza".

1 uur geleden
Politie: vorig jaar iets minder politiegeweld, maar nog te veel

DEN HAAG (ANP) - Hoewel vorig jaar iets minder politiegeweld plaatsvond ten opzichte van een jaar eerder, hebben agenten nog steeds te vaak te maken met agressie. Dat meldt de politie maandag op basis van de jaarcijfers. De politie heeft geen verklaring voor de lichte daling van het aantal geweldsincidenten.

3 uur geleden
Hele dag veel minder treinen vanaf Schiphol

UTRECHT (ANP) - Tussen Schiphol Airport en Diemen Zuid rijden tot maandagavond laat veel minder treinen. Bovendien rijden tot zeker 22.30 uur tussen Schiphol en Utrecht Centraal minder intercity's. Dat komt door herstelwerk.

3 uur geleden