Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorman Federatie Indische Nederlanders stapt op om herdenking

Voorman Federatie Indische Nederlanders stapt op om herdenking

DEN HAAG (ANP) - Hans Moll, de voorzitter van de Federatie Indische Nederlanders (FIN), legt per direct zijn functie neer. Aanleiding is de invulling van de Nationale Herdenking 15 augustus 1945, die maandagavond plaatsvindt.

Bij die gelegenheid zal de ambassadeur van Indonesië, Mayerfas, bij het Indisch Monument een krans leggen, direct na premier Rutte. Deze prominente plaats van de diplomaat in het herdenkingsprogramma stuit op fel verzet van de FIN. Volgens haar moet Indonesië eerst excuses maken voor "de betrokkenheid van Indonesië bij de bersiap", doelend op de periode na de oorlog waarin Indonesische vrijheidsstrijders vochten voor onafhankelijkheid en daarbij geweld niet schuwden. Ze zouden duizenden doden onder (Indische) Nederlanders op hun geweten hebben.

Volgens de FIN "ontkent, bagatelliseert of vergoelijkt Indonesië haar rol tot op de dag van vandaag" en worden "Indonesische oorlogsmisdadigers ieder jaar in Indonesië als helden geëerd". Zolang de ambassadeur daarvoor geen verontschuldigingen aanbiedt, is zijn prominente aanwezigheid ongepast, aldus de FIN. Ze vindt dat het bestuur van de Nationale Herdenking is gezwicht "voor intimidatie en geweld van een klein groepje radicale activisten".

Aftredend voorzitter Moll geeft volgens de federatie "de fakkel door aan mensen die nog de moed, kracht en het doorzettingsvermogen hebben zich tegen deze zijns inziens heilloze ontwikkeling te verzetten".

Op 15 augustus worden alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië herdacht, maandag voor het eerst in de avond. De Japanse capitulatie op 2 september 1945 was het formele einde van de Tweede Wereldoorlog.

De Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 wil niet reageren op het opstappen van Moll en zijn kritiek op de herdenking. "Het programma is natuurlijk niet op korte termijn besloten. We hebben goed nagedacht over hoe we het zouden doen en hoe we het naar buiten zouden brengen", is het enige dat een woordvoerder van de stichting er over kwijt wil.

Meer uit Binnenland

Drinkwaterbedrijven voorzien meer knelpunten levering drinkwater

DEN HAAG (ANP) - Als er nu geen actie wordt ondernomen, lopen we in ons land de kans dat drinkwaterbedrijven op afzienbare termijn niet meer voldoende drinkwater kunnen leveren. Vewin, de vereniging van waterbedrijven in Nederland, pleit er daarom opnieuw voor dat drinkwaterbedrijven de kans krijgen om maatregelen te nemen zodat ze straks aan een grotere vraag naar water kunnen voldoen.

48 minuten geleden
Zeer grote brand in bakkerij in centrum van Doorn

DOORN (ANP) - In het centrum van Doorn is in de nacht van zondag op maandag een zeer grote brand ontstaan in een bakkerij. Bij de brand komt veel rook vrij, waar bewoners van het centrum last van kunnen hebben. De Veiligheidsregio Utrecht waarschuwt omwonenden om hun ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te schakelen.

52 minuten geleden
Rutgers: jonge mannen hebben meestal losse seks zonder condoom

UTRECHT (ANP) - Het merendeel van de jonge mannen met verschillende seksuele contacten gebruikt nooit of alleen soms een condoom. Ze zeggen hiervoor te kiezen omdat hun sekspartner anticonceptie gebruikt om niet zwanger te worden, of omdat seks met condoom "minder lekker" zou zijn. Dat terwijl 80 procent van de mannen tussen de 20 en 25 jaar volgens de maandag gepubliceerde peiling van kenniscentrum Rutgers zegt het wel belangrijk te vinden dat hun sekspartner geen soa krijgt.

1 uur geleden
Rode Kruis opent giro 6251 voor levensreddende hulp Syrië

DEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis opent giro 6251 voor Nederlandse hulp aan inwoners van Syrië. De noodhulporganisatie stelt dat het geld nodig is voor levensreddende hulp in het land. "De humanitaire ramp in Syrië wordt steeds groter, terwijl de wereld zijn blik op het land grotendeels heeft verloren", aldus het Rode Kruis.

3 uur geleden
Nieuwe campagne tegen appen in verkeer richt zich ook op afzender

DEN HAAG (ANP) - Een nieuwe campagne om appen achter het stuur of op de fiets tegen te gaan, richt zich ook op de afzenders van berichten. Die houden er vaak geen rekening mee dat degene die zij appen onderweg is. Het kan veel ongelukken en verkeersslachtoffers schelen als zij dat wel doen, denkt minister Mark Harbers (Infrastructuur).

3 uur geleden
Week Tegen Pesten staat dit jaar in het teken van grapjes

UTRECHT (ANP) - De Week Tegen Pesten begint maandag. Het thema dit jaar is Grapje! Moet toch kunnen?!. Met de week, die jaarlijks aan het begin van het nieuwe schooljaar terugkeert, vraagt de Stichting School & Veiligheid aandacht voor de gevolgen van pesten.

3 uur geleden
Eerste asielzoekers komen naar cruiseschip in Velsen-Noord

VELSEN-NOORD (ANP) - De eerste honderd asielzoekers komen maandag hoogstwaarschijnlijk naar het cruiseschip in Velsen-Noord, dat voor het komende halfjaar dient als noodopvang. Een kort geding, aangespannen door lokale ondernemers kan echter nog roet in het eten gooien. De rechter doet maandagmiddag uitspraak.

4 uur geleden