Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorman Europees Parlement: België moet dood Slowaak ophelderen

Voorman Europees Parlement: België moet dood Slowaak ophelderen

BRUSSEL (ANP) - België moet de onderste steen bovenhalen in de zaak van de Slowaak die twee jaar geleden omkwam in een politiecel, vindt voorzitter David Sassoli van het Europees Parlement. Het parlement zal de zaak nauwgezet volgen, verklaarde hij.

De dood van Jozef Chovanec op de luchthaven van Charleroi in 2018 houdt België weer bezig sinds er bedenkelijke beelden opdoken van de behandeling van de 38-jarige Slowaak tijdens diens laatste uren. Een politieman zat minutenlang lachend bovenop de arrestant en een agente bracht de Hitlergroet.

De beelden brachten onder anderen de Vlaamse minister-president Jan Jambon, die de zaak destijds als verantwoordelijk minister niet serieus genoeg zou hebben genomen, in verlegenheid. Maar het vergrootglas ligt nu vooral op het optreden van politie en justitie. Het onderzoek daarnaar loopt nog. Nabestaanden vrezen een doofpot.

Volledig onderzoek

Sassoli onderstreepte "nog eens dat respect voor de mensenrechten en de rechtstaat een sleutelwaarde is van de EU. We steunen de roep om een volledig onderzoek dat opheldering moet verschaffen".

De Slowaakse regering toonde zich eerder ook bezorgd en bood aan een eigen deskundige te sturen om bij het onderzoek te helpen.

Sassoli sprak bij de opening van de nieuwe zitting van het parlement, dat eigenlijk in Straatsburg had moeten bijeenkomen. Door het oplaaien van de coronapandemie besloot het toch in Brussel te blijven.

Meer uit Buitenland

Poetin begint aan bezoek Verenigde Arabische Emiraten

ABU DHABI (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin is in Abu Dhabi begonnen aan een kort bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten. Hij gaat woensdag ook nog naar Saudi-Arabië. Hij zal het tijdens zijn zeldzame bezoek aan het buitenland hebben over onder meer olie en de oorlog in Oekraïne.

4 minuten geleden
VN halverwege klimaattop: goed begonnen, maar nog veel meer nodig

DUBAI (ANP) - De klimaattop is goed begonnen, maar "we nemen onszelf in de maling als we denken" dat daarmee het belangrijkste behaald is op de COP28. Dat benadrukt Simon Stiell, baas van VN-klimaatorganisatie UNFCCC, woensdag op de top in Dubai.

28 minuten geleden
Politie Nepal arresteert ronselaars jongeren voor Russisch leger

KATHMANDU (ANP/RTR) - De Nepalese politie heeft tien mensen aangehouden die ervan worden verdacht werkloze jongeren te werven voor de Russische strijdkrachten. De jongeren zouden voor veel geld visa krijgen en dan kunnen vertrekken en dienst nemen in het Russische leger.

1 uur geleden
VN-gezant ziet geen rechtvaardiging voor Israëls bloedbad in Gaza

GAZA-STAD (ANP) - Francesca Albanese, de speciale VN-rapporteur voor de bezette Palestijnse gebieden, vindt dat niets "behalve pure waanzin" Israëls "bloedbad onder burgers" in Gaza kan rechtvaardigen.

6 uur geleden
Sanders pleit tegen VS-financiering 'inhumane strategie' Israël

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse senator Bernie Sanders heeft in een open brief aan zijn Democratische collega's in de senaat gepleit tegen de 10,1 miljard dollar hulp die de Verenigde Staten op het punt staan aan Israël te geven. Woensdag neemt de senaat een wetsvoorstel voor 110 miljard dollar aan buitenlandse hulp, deels bestemd voor Israël, in behandeling.

7 uur geleden
Opnieuw minder treinen in België door staking

BRUSSEL (ANP) - Net als een maand geleden rijden veel treinen in België woensdag en donderdag niet door een spoorstaking. Op de intercity's tussen Amsterdam en Brussel kunnen reizigers wel rekenen, meldt spoorwegmaatschappij NMBS. Voor de internationale Eurostar-treinen, die Nederland via België met Londen en Parijs verbinden, wordt ook niet of nauwelijks hinder verwacht.

7 uur geleden
AzG en WHO: ziekenhuizen in zuiden Gaza 'op een breekpunt'

GAZA-STAD (ANP) - Ziekenhuizen in centraal en zuidelijk Gaza bevinden zich "op een breekpunt" en hebben moeite de toestroom van patiënten op te vangen te midden van de Israëlische aanvallen op Gaza. Dat zeggen vertegenwoordigers van Artsen zonder Grenzen (AzG) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tegen het Amerikaanse ABC News.

8 uur geleden