Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorman EU-parlement: gebruik Russische tegoeden voor vluchteling

Voorman EU-parlement: gebruik Russische tegoeden voor vluchteling

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet overwegen de wegens haar sancties bevroren tegoeden van de Russische centrale bank of van oligarchen te gebruiken voor Oekraïense vluchtelingen, vindt de fractievoorzitter van de christendemocraten in het Europees Parlement. Op die manier zouden het Russische regime en de handlangers van president Vladimir Poetin "financieel verantwoordelijk worden gesteld" voor de oorlog in Oekraïne, stelt Manfred Weber.

"Er is meer druk op Poetin nodig. Zijn acties tegen de Oekraïense burgerbevolking en de oorlogsmisdaden zijn totaal onaanvaardbaar", zegt de Duitser. "De westerse landen kunnen bijvoorbeeld de bevroren fondsen van de Russische Nationale Bank of van oligarchen die leven van Poetins systeem gebruiken."

De EU heeft sinds de Russische invasie in Oekraïne strafmaatregelen ingesteld tegen tientallen Russische oliemagnaten, industriëlen en andere miljardairs met banden met Poetin. Zij kunnen niet meer bij hun Europese banktegoeden en mogen de EU niet meer in. Verschillende lidstaten hebben ook beslag gelegd op hun huizen en superjachten.

"De EU moet ook stoppen met het kopen van Russische olie en steenkool. Die energiebronnen kunnen relatief snel worden vervangen door leveringen uit andere regio's", zegt Weber.

Meer uit Buitenland

Iraanse ambassade in Saudi-Arabië na zeven jaar heropend

RIYAD (ANP/RTR) - De Iraanse ambassade in de Saudische hoofdstad Riyad is dinsdag na zeven jaar sluiting weer opengegaan. De heropening is een gevolg van de toenadering tussen de twee rivalen aan de Perzische Golf in maart, dankzij Chinese diplomatie.

14 minuten geleden
VN-chef: verwoesting dam is gevolg van Russische invasie

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties hebben geen onafhankelijke informatie over hoe de stuwdam in Oekraïne beschadigd is geraakt, maar volgens secretaris-generaal António Guterres is wel duidelijk dat het gaat om "opnieuw een verwoestend gevolg" van de Russische invasie.

42 minuten geleden
Rusland: 71 militairen gedood door Oekraïens offensief

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische defensieminister Sergej Sjojgoe zegt dat 71 Russische militairen de afgelopen dagen zijn gedood door Oekraïense strijdkrachten. Nog eens 210 militairen raakten gewond. Rusland laat zelden informatie los over de eigen verliezen.

1 uur geleden
Zelensky: verwoesting dam grootste milieuramp in decennia

KYIV (ANP/DPA) - De verwoesting van de Kachovka-dam is de "grootste door mensen veroorzaakte milieuramp in Europa in tientallen jaren". Dat zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die digitaal zijn opwachting maakte op een veiligheidsconferentie in Bratislava.

1 uur geleden
Rusland roept VN-Veiligheidsraad bijeen over verwoesting stuwdam

NEW YORK (ANP/RTR) - Rusland roept de VN-Veiligheidsraad bijeen over de verwoesting van de Kachovka-dam in de benedenloop van de rivier de Dnipro. De Russische gezant bij de VN in New York heeft dit volgens Russische media bevestigd. Oekraïne wil ook dat de VN-Veiligheidsraad zich over de zware beschadiging van de dam werpt.

1 uur geleden
Oekraïne evacueert 17.000 mensen uit overstroomde gebieden

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïne evacueert 17.000 mensen uit gebieden die zijn overstroomd na de verwoesting van de Nova Kachovka-dam, meldt de Oekraïense procureur-generaal. Volgens hem moeten ook 25.000 mensen worden geëvacueerd aan de door Rusland bezette kant van de rivier Dnipro.

1 uur geleden
EU: dambreuk is toppunt van Russische aanvallen op burgerdoelen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie legt de verantwoordelijkheid voor de verwoesting van een belangrijke Oekraïense stuwdam bij Rusland. De dambreuk "vertegenwoordigt een nieuwe dimensie van Russische wreedheden" en is mogelijk een oorlogsmisdaad, zegt buitenlandchef Josep Borrell.

1 uur geleden