Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorman EU-parlement: gebruik Russische tegoeden voor vluchteling

Voorman EU-parlement: gebruik Russische tegoeden voor vluchteling

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet overwegen de wegens haar sancties bevroren tegoeden van de Russische centrale bank of van oligarchen te gebruiken voor Oekraïense vluchtelingen, vindt de fractievoorzitter van de christendemocraten in het Europees Parlement. Op die manier zouden het Russische regime en de handlangers van president Vladimir Poetin "financieel verantwoordelijk worden gesteld" voor de oorlog in Oekraïne, stelt Manfred Weber.

"Er is meer druk op Poetin nodig. Zijn acties tegen de Oekraïense burgerbevolking en de oorlogsmisdaden zijn totaal onaanvaardbaar", zegt de Duitser. "De westerse landen kunnen bijvoorbeeld de bevroren fondsen van de Russische Nationale Bank of van oligarchen die leven van Poetins systeem gebruiken."

De EU heeft sinds de Russische invasie in Oekraïne strafmaatregelen ingesteld tegen tientallen Russische oliemagnaten, industriëlen en andere miljardairs met banden met Poetin. Zij kunnen niet meer bij hun Europese banktegoeden en mogen de EU niet meer in. Verschillende lidstaten hebben ook beslag gelegd op hun huizen en superjachten.

"De EU moet ook stoppen met het kopen van Russische olie en steenkool. Die energiebronnen kunnen relatief snel worden vervangen door leveringen uit andere regio's", zegt Weber.

Meer uit Buitenland

Israël onderschept raket uit Jemen boven de Rode Zee

EILAT/SANAA (ANP/RTR) - Israël zegt zondagochtend een raket te hebben onderschept die vanuit Jemen was afgevuurd. De raket koerste volgens het Israëlische leger af op de zuidelijke kustplaats Eilat, maar werd neergehaald voordat die het Israëlische luchtruim binnenkwam. De beweging van de Houthi's die grote delen van Jemen beheerst, heeft bevestigd de ze Eilat weer met raketten heeft bestookt.

2 uur geleden
Trump vraagt zich in interview af hoe aanslagpleger op dak kwam

GRAND RAPIDS (ANP) - Oud-president Donald Trump is voor de aanslag vorige week niet gewaarschuwd dat er een veiligheidsprobleem was bij zijn campagnebijeenkomst in Pennsylvania. In een interview met Fox News had Trump het zaterdagavond over een fout, maar was hij niet specifiek over wie er volgens hem dan de mist in is gegaan.

3 uur geleden
Houthi's melden drie doden en veel gewonden door aanval Israël

SANAA (ANP) - Bij de Israëlische aanval op de door Houthi-rebellen gecontroleerde Rode Zeehaven Hodeidah in Jemen zijn drie doden gevallen. Bijna negentig mensen raakten gewond, zo meldt Al-Masirah TV, het belangrijkste nieuwskanaal van de Houthi-beweging.

6 uur geleden
Trump: Democratische Partij is vijand van de democratie

GRAND RAPIDS (ANP) - Tijdens de eerste campagnebijeenkomst sinds de aanslag op zijn leven, wees Donald Trump zaterdagavond het idee van de hand dat hij een bedreiging is voor de democratie. Tegenover een juichende menigte verklaarde hij in Grand Rapids, Michigan: "Ik heb vorige week een kogel opgevangen voor de democratie".

6 uur geleden
Voormalige lijfarts Trump: schotwond oor was 2 centimeter

WASHINGTON (ANP/AFP) - De voormalige lijfarts van Donald Trump, Ronny Jackson, meldt dat de voormalige president goed herstelt van een schotwond in zijn oor die hij vorige week had opgelopen bij een aanslag op zijn leven. In een bericht op het sociaal medium Truth Social geeft Jackson een medische beschrijving van de wond, die 2 centimeter breed zou zijn.

9 uur geleden
Premier Netanyahu waarschuwt vijanden na vergeldingsaanval

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gewaarschuwd dat Israël zichzelf "met alle middelen zal verdedigen." Hij zei dat kort nadat Israëlische straaljagers een door Houthi-rebellen gecontroleerde haven in Jemen hadden gebombardeerd als vergelding voor een dodelijke droneaanval op de Israëlische stad Tel Aviv.

11 uur geleden
Israël valt haven Jemen aan na aanval op Tel Aviv

SANAA (ANP/RTR/AFP) - Israël heeft een luchtaanval uitgevoerd op de door Houthi-rebellen gecontroleerde Rode Zeehaven Hodeidah in Jemen. Het Israëlische leger spreekt over aanvallen op militaire doelen van het "terroristische" Houthi-regime als reactie op de "honderden aanvallen" op Israël de afgelopen maanden.

13 uur geleden