Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorman bouwbranche pleit voor focus op doorstroom bij woningbouw

Voorman bouwbranche pleit voor focus op doorstroom bij woningbouw

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

De voorzitter van de bouwbrancheorganisatie ziet dat veel starters namelijk niet meteen in een nieuwbouwwoning gaan wonen. Volgens hem woont minstens 85 procent van hen namelijk in een bestaande woning. "Dus de opgave in Nederland is zoveel mogelijk bestaande woningen vrijmaken", meent Visser. Om daarmee uiteindelijk zo veel mogelijk verhuisbewegingen op gang te brengen. Hij denkt dat er voor elke honderd nieuw gebouwde woningen, mogelijk vierhonderd verhuizingen op gang kunnen komen.

Visser zei dat dit nu niet gebeurt omdat gemeenten en provincies, die volgens hem als eerste aan zet zijn, "elkaar in de haren zitten". Zij komen er onderling niet uit waar en hoeveel woningen erbij gebouwd kunnen worden en waar. Daar komt bij dat er ook nog eens strengere eisen worden gesteld. Zo heeft de provincie Zuid-Holland besloten dat 40 procent van de te bouwen woningen betaalbaar moet zijn, terwijl de landelijke eis 30 procent is.

"En zo komt de boel op slot", aldus Visser. Want het bouwen van betaalbare woningen is niet altijd voldoende rendabel voor projectontwikkelaars. Visser pleit er daarom voor om te bekijken wat mogelijk is op korte termijn. En daarmee een betere doorstroom na te streven: met elke nieuw gebouwde woning vier verhuizingen. "Dat kunnen seniorenwoningen zijn, dat kan middenklasse zijn of dat kan bovenste middenklasse zijn. Creƫer dynamiek. Dan zijn met die honderd nieuw gebouwde woningen een veelvoud aan mensen geholpen, waaronder ook starters."

Meer uit Financieel

Amsterdamse beurs gesloten op Dag van de Arbeid, Londen wel open

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs blijft woensdag dicht op de Dag van de Arbeid. Ook de andere markten van beursuitbater Euronext, waaronder die in Parijs en Brussel, zijn dicht. In Frankfurt hebben beleggers eveneens een vrije dag. In Londen en New York wordt op 1 mei wel gehandeld.

8 minuten geleden
Starters vragen vaker hypotheek aan, hoogste aantal in vijf jaar

DE MEERN (ANP) - Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.

21 minuten geleden
Verkopen Starbucks omlaag door zuinigheid bij consumenten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Starbucks heeft zijn verkopen in de eerste maanden van dit jaar zien terugvallen. Kortingen en nieuwe koffie-varianten in diverse markten bleken niet genoeg om prijsbewuste consumenten te verleiden meer koffies en andere producten te bestellen. Het gaat om de eerste verkoopafname voor Starbucks sinds de coronacrisis en beleggers lijken flink geschrokken.

24 minuten geleden
Nederlandse industrie veert snel op dankzij toename nieuwe orders

ZEIST (ANP) - De Nederlandse industrie herstelt zich snel. Volgens de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) namen in april zowel de productie, het aantal nieuwe orders als de werkgelegenheid toe. De stijging van het aantal nieuwe orders dat bij Nederlandse productiebedrijven werd geplaatst, was de grootste in twee jaar.

48 minuten geleden
Omzet detailhandel stijgt bijna 5 procent

DEN HAAG (ANP) - De omzet van de Nederlandse detailhandel is in maart met 4,8 procent toegenomen in vergelijking met een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Winkeliers zagen het volume, ofwel de hoeveelheid spullen of voedingsmiddelen die ze verkochten, gemiddeld met 4,4 procent stijgen. Verder werd online 2,3 procent meer omgezet.

1 uur geleden
Uurloon in een jaar 7 procent omhoog, grootste stijging in 45 jaar

DEN HAAG (ANP) - Het gemiddelde uurloon steeg vorig jaar met 7 procent, de grootste stijging in 45 jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) na onderzoek.

8 uur geleden
FNV viert succesvol stakingsjaar op Dag van de Arbeid

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal stakingen is in meer dan een halve eeuw niet zo hoog geweest. Vorig jaar telde 52 stakingen. Alleen in 1972 werd het werk nog vaker neergelegd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor voorzitter Tuur Elzinga van vakbond FNV komen de cijfers niet als verrassing.

8 uur geleden