
Voormalige oliebaas Mexico beticht oud-president van corruptie
MEXICO-STAD (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oud-president Enrique Peña Nieto van Mexico zette de voormalige topman van het Mexicaanse staatsoliebedrijf Pemex aan tot omkoping. Dat heeft Emilio Lozoya, die tussen 2012 en en 2016 aan het roer stond bij het bedrijf, volgens Mexicaanse openbaar aanklagers in een getuigenis verklaard.
Lozoya wordt er zelf van verdacht omgerekend ruim 10 miljoen dollar aan smeergeld te hebben aangenomen van Odebrecht, een Braziliaans bouwbedrijf dat de spil is in een groot corruptieschandaal in Latijns-Amerika. In ruil daarvoor zou Pemex opdrachten aan Odebrecht hebben gegund.
Nu stelt Lozoya dat in ieder geval een deel van de steekpenningen in opdracht van Peña Nieto naar diens campagneteam werden doorgesluisd, zegt openbaar aanklager Alejandro Gertz. Nadat Peña Nieto in 2012 werd verkozen tot president van Mexico zou Lozoya van de regeringsleider opdracht hebben gekregen parlementariërs om te kopen. Die steekpenningen waren bedoeld om volksvertegenwoordigers achter hervormingen te krijgen die de energiesector verder moest openstellen voor private investeerders, en een vernieuwing van de kieswet.
Kantelpunt
Naast Peña Nieto wees Lozoya ook met de beschuldigende vinger naar de voormalige minister van Financiën Luis Videgaray. Beide politici ontkenden eerder schuldig te zijn aan welke vorm van fraude dan ook.
Het grote corruptieproces tegen Pemex en Lozoya is door de linkse opvolger van Peña Nieto, Andrés Manuel Lopez Obrador, aangeduid als kantelpunt voor de Mexicaanse politiek. Het schandaal rond het staatsoliebedrijf is volgens hem tekenend voor de corruptie waaraan politieke elites onder voorgaande regeringen zich schuldig maken. De Pemex-zaak biedt nu een kans om daarmee af te rekenen.
Meer uit Buitenland
BRUSSEL (ANP) - De EU wil meer concrete stappen van Israël zien dat het daadwerkelijk de humanitaire situatie in Gaza aan het verbeteren is, zei EU-buitenlandchef Kaja Kallas na afloop van de vergadering van EU-buitenlandministers. Kallas had vorige week met Israël afgesproken flink meer humanitaire hulp toe te laten in Gaza.
5 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil vanaf 2028 het EU-budget verhogen, zo blijkt uit een conceptvoorstel dat in handen is van het ANP. Nu draagt elke lidstaat 1 procent van het bruto nationale inkomen bij aan de EU-begroting. In het concept voor de EU-meerjarenbegroting 2028-2034 staat geen nieuw percentage, maar in de Brusselse wandelgangen wordt gesproken over 1,5 procent. De Commissie presenteert woensdag haar voorstel.
7 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Meerdere Europese landen zeggen klaar te staan om Patriot-luchtverdedigingssystemen en andere wapens voor Oekraïne te kopen van de Verenigde Staten. Maar het blijft vooralsnog onduidelijk welke wapens de VS precies willen leveren en hoe ze dat willen aanpakken.
8 uur geledenSUWAYDA (ANP/AFP/RTR) - Het geweld in de Syrische regio Suwayda heeft dinsdag opnieuw meerdere levens geëist. Syrische en Israëlische militairen hebben aanvallen uitgevoerd. Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten spreekt van meer dan tien doden.
8 uur geledenKYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense premier Denys Sjmyhal heeft zijn ontslag aangeboden. Dat betekent dat de weg vrij is voor vicepremier Joelia Svyrydenko om aangesteld te worden als de nieuwe premier. Het parlement moet haar benoeming nog goedkeuren, maar aangezien de partij van president Volodymyr Zelensky daar een meerderheid heeft, lijkt dat een formaliteit.
8 uur geledenLONDEN (ANP) - De Britse regering heeft na een groot datalek in het geheim duizenden Afghanen naar het Verenigd Koninkrijk gehaald, heeft minister van Defensie John Healey bekendgemaakt. De namen en gegevens van bijna 19.000 Afghanen die hadden samengewerkt met de Britten waren uitgelekt, waardoor zij en hun familieleden mogelijk gevaar liepen. Van hen zijn zo'n negenhonderd mensen opgehaald via dit geheime beleid en 3600 van hun familieleden.
9 uur geledenMADRID (ANP) - Artsen zonder Grenzen (AzG) concludeert na eigen onderzoek dat drie medewerkers vier jaar geleden opzettelijk zijn gedood in de Ethiopische regio Tigray, waar toen een burgeroorlog woedde. De hulpverleners werden volgens de organisatie gedood terwijl ze in een duidelijk gemarkeerd AzG-voertuig onderweg waren naar gewonde patiënten.
9 uur geleden