Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voormalig UEFA-baas Platini ook in vizier Zwitserse aanklagers

Voormalig UEFA-baas Platini ook in vizier Zwitserse aanklagers

ZÜRICH (ANP/RTR/DPA) - Oud-voorzitter Michel Platini van de Europese voetbalbond UEFA is door het Openbaar Ministerie in Zwitserland aangeklaagd wegens onbehoorlijk bestuur en vervalsing van documenten. De 65-jarige Fransman is in beeld gekomen van het Zwitserse parket tijdens het nog lopende onderzoek naar Sepp Blatter, de ex-preses van de wereldvoetbalbond FIFA.

De Zwitserse aanklagers doen al geruime tijd onderzoek naar een omstreden financiële deal tussen Blatter en Platini in februari 2011. De Franse oud-international kreeg 1,8 miljoen euro op zijn bankrekening gestort voor werkzaamheden die hij tussen 1999 en 2002 voor Blatter had verricht.

De twee voetbalbazen werden eind 2015 door de ethische commissie van de FIFA bestraft wegens deze schimmige betaling. Beiden kregen een schorsing van acht jaar opgelegd, die in beroep werd teruggebracht tot zes jaar voor Blatter en vier jaar voor Platini. De Fransman mikte nadien bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vergeefs nog op vrijspraak.

Enig doel

De FIFA stapte in december vorig jaar naar de rechter in Zwitserland om het bedrag van 1,8 miljoen euro terug te krijgen van Platini, die nu dus door de Zwitserse aanklagers in staat van beschuldiging is gesteld. "Na vijf jaar is het best mogelijk dat de FIFA me blijft lastigvallen, met als enig doel om mij uit het voetbal te weren en mijn reputatie te bevuilen. De beste verdediging van de FIFA tegen mij op dit moment is mij aan te vallen", liet Platini weten.

Blatter (84) legde begin juni 2015 na zeventien jaar zijn functie als voorzitter van de FIFA neer, naar eigen zeggen onder druk van de Amerikaanse justitie.

Meer uit Voetbal

PSV zonder geblesseerde verdediger Obispo op trainingskamp

MARIENFELD (ANP) - PSV is zonder Armando Obispo vertrokken naar Marienfeld, waar de selectie van trainer Peter Bosz komende week op trainingskamp verblijft. De verdediger liep zaterdag in de oefenwedstrijd tegen Club Brugge (1-1) een blessure op en blijft achter in Eindhoven.

32 minuten geleden
Duitser Müller (34) beëindigt interlandloopbaan

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Thomas Müller stelt zich niet langer beschikbaar voor het Duitse voetbalelftal. Dat meldt de 34-jarige aanvaller van Bayern München in een video op sociale media.

33 minuten geleden
Spaanse voetballers hopen na EK op nieuwe periode van dominantie

BERLIJN (ANP/RTR) - De Spaanse voetballers hopen dat de Europese titel het beginpunt is van een nieuwe periode van dominantie. Na de zege van 2-1 tegen Engeland in Berlijn, werden veel vergelijkingen getrokken met de vorige succesperiode. Spanje won in 2008 het EK en pakte vervolgens ook de titel bij het WK van 2010 en het EK van 2012.

2 uur geleden
Martínez bezorgt Argentinië in verlenging zestiende Copa América

MIAMI GARDENS (ANP) - Het Argentijnse voetbalelftal heeft voor de zestiende keer de Copa América gewonnen. In de finale in Miami Gardens werd Colombia na verlenging verslagen: 1-0. Invaller Lautaro Martínez maakte in de 112e minuut het doelpunt.

3 uur geleden
Oyarzabal kan zijn geluk niet op na winnende treffer voor Spanje

BERLIJN (ANP) - Mikel Oyarzabal kon zijn geluk niet op na de finale van het EK tussen Spanje en Engeland (2-1). "Ik heb gedaan wat ik moest doen", zei de maker van het winnende doelpunt. "Ik was al blij toen ik voor het EK werd geselecteerd. Maar nu heb ik het geluk gehad dat ik een duel mag beslissen."

10 uur geleden
Bondscoach Southgate wil nog niet over zijn toekomst speculeren

BERLIJN (ANP) - Bondscoach Gareth Southgate wilde na de nederlaag van Engeland tegen Spanje (1-2) in de finale van het EK nog niet over zijn toekomst praten. "Ik denk niet dat dit het juiste moment is om zo'n beslissing te nemen", zei hij. "Ik moet met de juiste mensen overleggen. Dat is iets voor later."

11 uur geleden
Spanjaard Rodri verkozen tot beste speler van EK

BERLIJN (ANP) - De Spaanse middenvelder Rodri is verkozen tot beste speler van het EK voetbal in Duitsland. Hij veroverde zondag de Europese titel met zijn landenploeg door Engeland in de finale te verslaan (2-1).

11 uur geleden