Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voormalig topfunctionaris ECB waarschuwt voor 'inflatieschokken'

Voormalig topfunctionaris ECB waarschuwt voor 'inflatieschokken'

FRANKFURT (ANP) - Voormalig topfunctionaris van de Europese Centrale Bank (ECB), Otmar Issing, waarschuwt beleidsmakers voor een verdere stijging van de inflatie in Europa. Hierdoor komt de economie volgens hem verder onder druk te staan.

"Ik verwacht dat we loonsverhogingen zullen zien die nieuwe inflatieschokken gaan veroorzaken", zegt de 86-jarige Duitse econoom in een interview met persbureau Bloomberg. Issing was de eerste hoofdeconoom van de ECB, bij oprichting van de bank in 1998.

De opmerkingen van de doorgewinterde beleidsmaker volgen nadat vorige week de groei van de consumptieprijzen in de eurozone een nieuw record bereikte.

Renteverhogingen

Beleidsmakers proberen de torenhoge inflatie te beteugelen met renteverhogingen zodat het lenen van geld duurder wordt. Mensen en bedrijven zullen dan uiteindelijk wat minder geld gaan uitgeven. Zo hoopt de ECB de vraag in de economie af te remmen en ervoor te zorgen dat de prijzen niet meer zo hard omhoog gaan.

"Vroeg in actie komen is de beste aanpak. De ECB heeft dat behoorlijk gemist", stelt econoom Issing. "De inflatie was al op gang voordat het werd verergerd door de oorlog in Oekraïne. Ik heb nooit begrepen waarom de ECB zo lang negeerde dat de inflatie toenam."

Half procentpunt

Vorige maand verhoogde de Europese Centrale Bank zijn rentetarieven opnieuw met een half procentpunt. En zoals het er nu naar uitziet gaat de rente deze maand nogmaals met dat percentage omhoog, kondigde de centrale bank toen al aan.

Meer uit Financieel

Volkswagen wil haast maken met goedkope elektrische auto

WOLFSBURG (ANP/AFP) - Volkswagen wil haast maken met de ontwikkeling van een goedkope elektrische auto, die 20.000 euro moet gaan kosten. De auto moet in 2027 op de markt verschijnen. De raad van bestuur van de VW Group heeft deze week het groene licht gegeven voor het model van de elektrische auto, die voorlopig ID.1 gaat heten.

11 minuten geleden
ConocoPhillips neemt Marathon Oil over in miljardendeal

HOUSTON (ANP) - Het grote Amerikaanse olie- en gasconcern ConocoPhillips heeft overeenstemming bereikt met de kleinere branchegenoot Marathon Oil over een overname. Met die overname is een bedrag gemoeid van 22,5 miljard dollar, inclusief schulden van Marathon Oil. Zakenkrant Financial Times meldde eerder al dat de partijen in vergevorderde onderhandelingen waren over een deal.

13 minuten geleden
Eurostar verkoopt bijna de helft meer treinkaartjes in EK-periode

LONDEN (ANP) - Spoorbedrijf Eurostar ziet grote interesse in treinkaartjes naar het EK voetbal in Duitsland. Van 14 juni tot 14 juli, de periode van het toernooi, zijn vergeleken met een jaar eerder bijna de helft meer kaartjes verkocht, laat een woordvoerster weten. Eurostar verkoopt de meeste treinkaartjes rond wedstrijden van de nationale teams van Engeland, Frankrijk en België.

28 minuten geleden
Uitzendlicenties EK-wedstrijden weer in trek bij horecabazen

GORINCHEM (ANP) - Horecaondernemers treffen weer volop voorbereidingen om voetbalwedstrijden van het EK voetbal in Duitsland uit te zenden in hun cafés en kroegen. Dat merkt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook Videma, de organisatie die de licenties aan onder meer horeca en evenementenorganisatoren verstrekt, ziet meer aanvragen binnenkomen.

35 minuten geleden
Cao-akkoord in Duitse bouw na reeks stakingen

FRANKFURT (ANP/DPA) - De grote vakbond IG BAU heeft met werkgevers in de Duitse bouwsector een nieuw cao-akkoord bereikt na een reeks stakingen voor hoger loon. Als de cao wordt goedgekeurd gaat die gelden voor ongeveer 930.000 bouwvakkers in Duitsland.

1 uur geleden
Megaovername van Anglo American door BHP lijkt van de baan

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Mijnbouwgigant BHP krijgt geen uitstel voor zijn overname van Anglo American. De deadline verloopt woensdag en Anglo American wil die niet verder verlengen. Daarmee lijkt het samengaan van twee van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld van de baan.

2 uur geleden
Nieuw onderzoek Italië naar redding oudste bank ter wereld

MILAAN (ANP) - Een rechtbank in Milaan begint een nieuw onderzoek naar de redding van Monte dei Paschi di Siena. De oudste bank ter wereld zou mogelijk fraude hebben gepleegd, volgens documenten die persbureau Bloomberg heeft ingezien.

3 uur geleden