Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voormalig topfunctionaris ECB waarschuwt voor 'inflatieschokken'

Voormalig topfunctionaris ECB waarschuwt voor 'inflatieschokken'

FRANKFURT (ANP) - Voormalig topfunctionaris van de Europese Centrale Bank (ECB), Otmar Issing, waarschuwt beleidsmakers voor een verdere stijging van de inflatie in Europa. Hierdoor komt de economie volgens hem verder onder druk te staan.

"Ik verwacht dat we loonsverhogingen zullen zien die nieuwe inflatieschokken gaan veroorzaken", zegt de 86-jarige Duitse econoom in een interview met persbureau Bloomberg. Issing was de eerste hoofdeconoom van de ECB, bij oprichting van de bank in 1998.

De opmerkingen van de doorgewinterde beleidsmaker volgen nadat vorige week de groei van de consumptieprijzen in de eurozone een nieuw record bereikte.

Renteverhogingen

Beleidsmakers proberen de torenhoge inflatie te beteugelen met renteverhogingen zodat het lenen van geld duurder wordt. Mensen en bedrijven zullen dan uiteindelijk wat minder geld gaan uitgeven. Zo hoopt de ECB de vraag in de economie af te remmen en ervoor te zorgen dat de prijzen niet meer zo hard omhoog gaan.

"Vroeg in actie komen is de beste aanpak. De ECB heeft dat behoorlijk gemist", stelt econoom Issing. "De inflatie was al op gang voordat het werd verergerd door de oorlog in Oekraïne. Ik heb nooit begrepen waarom de ECB zo lang negeerde dat de inflatie toenam."

Half procentpunt

Vorige maand verhoogde de Europese Centrale Bank zijn rentetarieven opnieuw met een half procentpunt. En zoals het er nu naar uitziet gaat de rente deze maand nogmaals met dat percentage omhoog, kondigde de centrale bank toen al aan.

Meer uit Financieel

Banken grote winnaars op aandelenbeurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Europese banken hebben dinsdag een van hun beste handelsdagen van dit jaar op de aandelenbeurzen gehad, met forse winsten voor onder andere ING en ABN AMRO in Amsterdam. Grote financieel dienstverleners wonnen aan waarde na sussende woorden van toezichthouders, die stelden dat risicovollere schuldpapieren van banken die onder hun toezicht staan niet zomaar waardeloos worden. Verwarring over de volledige afschrijving van bepaalde obligaties van het in problemen geraakte Credit Suisse zorgde begin deze week nog voor onzekerheid.

6 minuten geleden
ECB: geen beperkingen bij dividenduitkeringen banken

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) is niet van plan vanwege de recente onrust in de financiële sector beperkingen op te leggen bij het uitkeren van dividend en aandeleninkoopprogramma's van banken. Dat zei Andrea Enria, die bij de ECB gaat over bankentoezicht in het Europees Parlement.

10 minuten geleden
Rusland produceert minder olie tot eind juni

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Rusland zal tot zeker eind juni van dit jaar minder olie produceren, meldt de Russische vicepremier Alexander Novak dinsdag aan lokale media. Het is een reactie van Rusland op sancties vanuit westerse landen, waaronder een importverbod van de Europese Unie voor olie die wordt vervoerd met tankers. Daarmee wil het Westen de olie-inkomsten voor Moskou verminderen vanwege de oorlog in Oekraïne.

33 minuten geleden
Honderden aanvragen tegemoetkoming van energiekosten bedrijven

DEN HAAG (ANP) - In totaal hebben 364 ondernemers dinsdag een aanvraag ingediend bij de overheid voor een tegemoetkoming in de hoge energiekosten. Het loket voor de zogenaamde TEK-regeling ging dinsdagochtend om 09.00 uur open voor bedrijven die minimaal 7 procent van de omzet kwijt waren aan energiekosten.

50 minuten geleden
Reuters: Duitse bonden plannen grote transportstaking op maandag

BERLIJN (ANP) - Duitse vakbonden zijn van plan volgende week maandag een grote staking in het trein-, bus- en luchtverkeer te organiseren. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Reuters. Naar verluidt wordt daarover donderdag een persconferentie gehouden door de bonden Verdi en EVG.

1 uur geleden
Google laat publiek oefenen met kunstmatige intelligentie

MOUNTAIN VIEW (ANP) - Google stelt zijn kunstmatige intelligentie (AI) binnenkort open voor het publiek, zodat gebruikers ermee kunnen oefenen. Mensen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk kunnen als eersten aan de slag met Bard. Het is nog niet bekend wanneer Nederlanders aan de beurt komen, laat een woordvoerder weten.

2 uur geleden
Bloomberg: VS pakken uitbreiding chipbedrijven in China aan

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten gaan de groeimogelijkheden van chipbedrijven in China beperken, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De Amerikanen zijn al langer bezig met het afknijpen van de levering van hoogwaardige technologie aan het Aziatische land, om te voorkomen dat die voor militaire doeleinden kan worden gebruikt.

2 uur geleden