Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voormalig Shell-baas geeft KKR advies over groene investeringen

Voormalig Shell-baas geeft KKR advies over groene investeringen

NEW YORK (ANP) - Ben van Beurden, voormalig topman van Shell, wordt adviseur op het gebied van groene investeringen bij de Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR, meldt de Britse zakenkrant Financial Times. Het is zijn eerste functie in het bedrijfsleven sinds zijn aftreden bij het olie- en gasconcern eind 2022.

Van Beurden begon in januari al parttime bij KKR. Hij gaat de investeringsgroep, met een beheerd vermogen van 553 miljard dollar, adviseren over de wereldwijde klimaatstrategie op het gebied van infrastructuur. Daarbij gaat het om investeringen in onder andere elektrisch vervoer, waterstof en batterijsystemen.

"Er zijn veel dingen die je op dit gebied kunt doen die gemakkelijker en logischer zijn met priv├ękapitaal dan met publiek kapitaal", zei Van Beurden tegen de zakenkrant. "Hoe meer ik in aanraking kom met private equity, hoe meer ik ervan overtuigd raak dat dit echt een cruciaal onderdeel is van de algehele maatschappelijke puzzel om op orde te krijgen."

Duurzamere activiteiten

KKR koos naar eigen zeggen voor Van Beurden om zijn staat van dienst bij het ombuigen van een van 's werelds grootste energiebedrijven naar duurzamere activiteiten. "Hij was de leider in het aansturen van de strategische transformatie van Shell", zegt Brandon Freiman, een leidinggevende bij KKR in de Verenigde Staten.

Van Beurden was in 2017 de eerste topman van een olieconcern die doelen stelde om de uitstoot van producten van het bedrijf te verminderen. Ook nam hij het initiatief om te investeren in bedrijven op het gebied van hernieuwbare energieopwekking, waaronder de Amerikaanse zonne-energiegroep Savion en het Indiase platform voor hernieuwbare energie Sprng Energy.

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

1 uur geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

2 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

2 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

2 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

2 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

2 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

2 uur geleden