Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voormalig leden motorclub vechten maatregel Defensie aan

Voormalig leden motorclub vechten maatregel Defensie aan

UTRECHT (ANP) - Twee voormalig leden van motorclub Satudarah hebben dinsdag bij de bestuursrechter in Utrecht aangevochten dat zij geen vertrouwensfunctie bij Defensie meer mogen vervullen. Het gaat om twee broers uit Tiel, 40 en 43 jaar oud, die beiden al meer dan twintig jaar als militair werkzaam zijn en veelvuldig aan buitenlandse missies hebben deelgenomen.

Beiden waren sinds 2010 lid van Satudarah, een motorclub die in 2018 door de rechter verboden is verklaard wegens criminele activiteiten en het daarmee gepaard gaande gevaar voor de openbare orde. Ook bekende motorclubs als Hells Angels en No Surrender zijn om gelijkluidende redenen verboden verklaard.

Een van de twee broers was ‘president’ van de afdeling (‘chapter’) Nijmegen van Satudarah. In 2019, een jaar na de verbodsverklaring, trok Defensie de zogeheten verklaring van geen bezwaar (VGB) voor het vervullen van een vertrouwensfunctie van beide broers in. In de jaren daarvoor, zeggen zij, zijn zij moeiteloos door reguliere screenings gekomen en was hun lidmaatschap van Satudarah bekend. Hun commandanten waren altijd op de hoogte, zeiden zij dinsdag tegen de bestuursrechter. Defensie zegt dat zij als militair altijd goed hebben gefunctioneerd.

Sfeer

Waar Defensie Satudarah ziet als een club met "een gesloten organisatie met een gewelddadige cultuur, een militair karakter en een strikte zwijgplicht", was hij voor de beide broers "iets moois en gezelligs, verbonden met de Molukse cultuur". Zij zijn van Molukse origine. Volgens hun advocaat Michael Ruperti stond de Nijmeegse afdeling van Satudarah bekend als rustig. De niet verbroken banden met leden van Satudarah betreffen vaak familiebanden. "Molukse families zijn groot" aldus de raadsman.

Namens Defensie betoogde de landsadvocaat dat is gebleken dat er ten aanzien van de broers "veiligheidsrisico’s" bestaan, omdat zij nog altijd "niet definitief afstand hebben genomen van Satudarah". Dat het lidmaatschap bij eerdere screening geen probleem was, is volgens de advocaat niet verwonderlijk. "De wereld is veranderd", zei zij, toen justitie de motorclubs actief ging bestrijden en zij verboden werden verklaard.

Uitspraak

In de zaak van de Tielse broers doet de bestuursrechter over uiterlijk zes weken uitspraak.

Volgens advocaat Ruperti spelen er momenteel meerdere zaken die draaien om het intrekken van de VGB bij militairen wegens banden met motorclubs. Binnenkort buigt de Raad van State zich over de zaak van een militair die in 2019 op non-actief werd gesteld wegens zijn lidmaatschap van de Veterans, een motorclub die niet verboden is verklaard.

Meer uit Binnenland

Waterschap verwacht geen problemen Limburgse beken en rivieren

MAASTRICHT (ANP) - Het Waterschap Limburg voorziet voorlopig geen problemen in de zuidelijke wateren. "De Limburgse beken en rivieren hebben de afgelopen dagen veel water verwerkt. De afvoeren van onze beken en rivieren zijn weer normaal."

48 minuten geleden
Buitenlandse militair zwaargewond geraakt bij parachutesprong

DE KOOG (ANP) - Een militair uit het buitenland is zondagmiddag zwaargewond geraakt tijdens een verkeerd afgelopen parachutesprong op Texel, meldt de Koninklijke Marechaussee. Onbekend is nog uit welk land de militair precies komt en of het hier ging om een oefening of een recreatieve sprong.

1 uur geleden
Code geel in oosten en zuiden om onweersbuien met veel regen

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen zeer plaatselijk leiden tot wateroverlast.

9 uur geleden
Joost Klein voor het eerst sinds songfestival weer op het podium

ENSCHEDE (ANP) - Joost Klein staat zondag voor het eerst sinds alle gebeurtenissen tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden op het podium. De 26-jarige artiest beklimt op evenementenlocatie het Rutbeek in Enschede een van de podia van het meerdaagse Freshtival Weekend.

13 uur geleden
Drie gewonden bij brand aan Hillevliet in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een uitslaande brand in een woning aan de Hillevliet in Rotterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie personen gewond geraakt, waarvan één ernstig. Het gaat om twee personen die in het brandende pand waren en een brandweerman. Deze laatste raakte lichtgewond, maar werd net als de twee bewoners naar het ziekenhuis gebracht, voor controle.

15 uur geleden
7 gewonden na val uit open bus in Drentse Borger

BORGER (ANP) - Zeven personen zijn zaterdagavond gewond geraakt nadat ze uit een open bus vielen in het Drentse Borger. Volgens het Dagblad van het Noorden gaat het om spelers van het eerste elftal van de lokale voetbalclub die een kampioenschap vierden met een rondrit.

18 uur geleden
Concert Jerusalem Quartet goed verlopen, kleine demonstratie buiten

AMSTERDAM (ANP) - Het optreden van het Jerusalem Quartet in het Concertgebouw in Amsterdam is zaterdagavond zonder wanklank verlopen. Voor aanvang was er een demonstratie buiten bij het gebouw. Enkele tientallen mensen droegen Palestijnse vlaggen, riepen leuzen en hielden teksten omhoog als 'Palestinian artists are not safe'. Naderhand konden alle bezoekers het Concertgebouw zonder problemen verlaten, terwijl de politie toekeek.

20 uur geleden