Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voormalig kunstrijdster Dijkstra (82) overleden

Voormalig kunstrijdster Dijkstra (82) overleden

SOMEREN (ANP) - Voormalig kunstrijdster Sjoukje Dijkstra is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar dochter Katja Kossmayer gemeld. Dijkstra, geboren in het Friese Akkrum, werd in 1964 in Innsbruck olympisch kampioene. Ook veroverde ze drie wereldtitels en werd ze zesmaal gekozen tot sportvrouw van het jaar in Nederland.

Dijkstra overleed donderdagmiddag in de Brabantse plaats Someren, waar zij woonde. Volgens haar dochter "heeft haar hart het begeven". Dijkstra is vredig ingeslapen.

In februari overleed Joan Haanappel, een ander icoon uit het Nederlandse kunstrijden. Dijkstra reageerde destijds diep geroerd. De twee waren goede vriendinnen.

Afscheid

"Lieve allemaal, met heel veel pijn en verdriet heb ik afscheid moeten nemen van mijn lieve moeder Sjoukje Kossmayer Dijkstra. Mijn moeder en ik waren mooi samen tot het eind", schrijft haar dochter op Facebook.

Dijkstra, opgegroeid in Amstelveen, behoort tot de legendes in een sport waarin Nederland sinds haar gloriedagen eigenlijk nooit meer een rol van betekenis speelde. Als kunstrijdster op de schaats was ze in de jaren zestig wereldtop. Wereldkampioen in 1962, 1963 en 1964, vijf maal Europees kampioen.

Maar bovenal winnares van olympisch goud op de Winterspelen van 1964 in Innsbruck, zilver in Squaw Valley in 1960. In 1956 in Cortina d'Ampezzo debuteerde ze al op olympisch niveau, op 14-jarige leeftijd. Later verklaarde ze daar de basis te hebben gelegd voor de grote successen.

Gouden optreden

Haar gouden optreden in Oostenrijk in 1964 had nog een bijzonder tintje. Ze was de eerste Nederlander die goud won op de Winterspelen. In 1968 volgde drie keer goud bij het langebaan schaatsen, voor Carry Geijssen, Kees Verkerk en Ans Schut. In een discipline buiten het langebaan schaatsen om was er pas in 2010, Vancouver, goud dankzij snowboardster Nicolien Sauerbreij.

Na haar 'gouden' olympische optreden koos Dijkstra voor een andere richting. Ze trad in dienst bij de ijsrevue Holiday on ice. Dat leverde geld op, wat ze in haar sportloopbaan niet had verdiend. Ze was daar tot 1972 actief.

Vanwege haar grote verdienste voor de Nederlandse sport werd Dijkstra in 2005 in Turijn door sportkoepel NOC*NSF onderscheiden met de Fanny Blankers-Koen Trofee.

Meer uit Sport

Letse oud-schaatser Silovs assistent Nederlandse shorttrackers

UTRECHT (ANP) - Schaatsbond KNSB heeft Haralds Silovs aangesteld als assistent-bondscoach van de Nederlandse shorttrackers. De 38-jarige Let tekent een contract tot de Olympische Spelen van 2026. De oud-schaatser is de opvolger van Annie Sarrat, die vorige maand moest vertrekken om een verschil van inzicht over de te volgens koers op weg naar de Spelen van Milaan.

53 minuten geleden
Timberwolves verslaan Nuggets en dwingen beslissend duel af in NBA

MINNESOTA (ANP/AFP) - De basketballers van Minnesota Timberwolves hebben een beslissende wedstrijd afgedwongen tegen Denver Nuggets in de playoffs van de NBA. In het zesde onderlinge duel werd het 115-70 voor de thuisploeg, waardoor een zevende en allesbepalende wedstrijd nodig is in de Western Conference.

5 uur geleden
Darter Van Gerwen verliest van Humphries in Sheffield

SHEFFIELD (ANP) - Darter Michael van Gerwen is bij de laatste reguliere speelronde van de Premier League uitgeschakeld in de halve finales. De Brabander, die al zeker was van de play-offs in de Premier League, verloor in Sheffield met 6-3 van Luke Humphries.

12 uur geleden
Chileense tennisser Jarry klopt Tsitsipas in kwartfinale in Rome

ROME (ANP) - Tennisser Nicolas Jarry neemt het tegen Tommy Paul op in de halve finales van het masterstoernooi van Rome. De Chileense nummer 21 van de plaatsingslijst won in de kwartfinales in drie sets van de als zesde geplaatste Griek Stefanos Tsitsipas: 3-6 7-5 6-4.

15 uur geleden
Atlete Hassan wijzigt plan en kiest voor 1500 meter in LA

LOS ANGELES (ANP) - Sifan Hassan loopt zaterdag in Los Angeles haar eerste 1500 meter van het seizoen. De Nederlandse atlete zou bij de Grand Prix in het Drake Stadium aanvankelijk aan de start staan op de 5000 meter, maar heeft haar plan gewijzigd.

17 uur geleden
Ontwerper Newey 'waarschijnlijk' bij andere renstal aan de slag

LONDEN (ANP/AFP) - Topontwerper Adrian Newey zal "waarschijnlijk" bij een concurrent aan de slag gaan, nadat hij Red Bull begin 2025 officieel heeft verlaten. De 65-jarige Brit zegt dat nadat hij begin deze maand had aangekondigd, dat hij na bijna twintig jaar vertrekt bij het Formule 1-team van wereldkampioen Max Verstappen.

18 uur geleden
Swiatek klopt Gauff en staat voor de derde keer in Rome in finale

ROME (ANP) - Tennisster Iga Swiatek heeft zich ten koste van Coco Gauff geplaatst voor de finale van het graveltoernooi van Rome. De Poolse nummer 1 van de wereld versloeg de mondiale nummer 3 na bijna twee uur spelen in twee sets: 6-4 6-3.

18 uur geleden