
Voormalig hoofdofficier krijgt dossier Rijksrecherche niet
DEN HAAG (ANP) - Voormalig hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen krijgt niet de beschikking over het onderzoeksdossier dat de Rijksrecherche over hem aanlegde. Ook krijgt hij hier geen inzage in. Van Nimwegen zegt de informatie uit het dossier nodig te hebben, omdat hij eerherstel wil na zijn gedwongen ontslag. De kortgedingrechter in Den Haag heeft dinsdag bepaald dat Van Nimwegen voor zijn verzoeken bij een andere rechter moet zijn.
De Rijksrecherche heeft een oriënterend feitenonderzoek gedaan naar mogelijk strafbaar handelen van Van Nimwegen, die onder meer werd beticht van privégebruik van een OM-dienstauto met chauffeur. Dit onderzoek heeft niet tot een strafzaak geleid.
De commissie-Fokkens deed onderzoek naar aanleiding van berichten in NRC Handelsblad over een relatie tussen Van Nimwegen en de hoofdofficier van justitie van het Functioneel Parket, Marianne Bloos. Zijn dienstverband en dat van Bloos zijn uiteindelijk beëindigd. De commissie stelde dat er "sterke aanwijzingen" waren dat de topfunctionarissen vanaf 2011 een relatie hadden toen zij in een hiërarchische verhouding tot elkaar stonden. Doordat zij dit lange tijd zouden hebben verzwegen, zouden zij de integriteitsregels met voeten hebben getreden.
Integriteitsregels geschonden
Ook bij de aanbesteding van software aan een bedrijf van de zwager van Van Nimwegen zouden volgens de commissie integriteitsregels zijn geschonden. Van Nimwegen klaagt de onderzoekscommissie en het Openbaar Ministerie aan omdat hij eerherstel wil. Hij verwacht uit het dossier van de Rijksrecherche "een ander en meer compleet beeld" te kunnen krijgen en zich hiermee beter te kunnen verdedigen tegen de "publieke vernedering" die hij heeft meegemaakt.
De advocaten van het OM hadden de kortgedingrechter een week geleden gevraagd de verzoeken af te wijzen, mede vanwege het behoud van de anonimiteit van de getuigen die door de Rijksrecherche zijn gehoord. Het dossier bevat zogenoemde politiegegevens en in de Wet Politiegegevens is bepaald dat zulke gegevens alleen onder strikte voorwaarden mogen worden verstrekt. De kortgedingrechter, een burgerlijke rechter, oordeelt dat Van Nimwegen voor zijn verzoek bij de bestuursrechter moet zijn. Om die reden werden zijn verzoeken in de kortgedingprocedure niet-ontvankelijk verklaard.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse politie onderzoekt een melding over een mogelijke ontvoering van een kind van naar schatting tussen 5 en 10 jaar oud. Volgens een getuige werd het kind in de Hollandsestraat in de wijk Charlois in Rotterdam-Zuid een zwarte bestelbus met geblindeerde ramen ingetrokken.
18 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten en de schuldhulpbranche schorten eerder gemaakte afspraken om schulden bij mensen sneller te signaleren op. Eerst willen ze van het kabinet duidelijkheid over de financiering ervan.
58 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het optreden van de omstreden Engelse rapgroep Bob Vylan op 12 september in Paradiso in Amsterdam gaat niet door. Het duo zou het voorprogramma doen van Gogol Bordello. Die band liet weten dat Bob Vylan door "logistieke complicaties" niet meer betrokken is bij hun tournee.
59 minuten geledenNIJMEGEN (ANP) - De 107e editie van de Vierdaagse in Nijmegen gaat dinsdag van start met 45.539 deelnemers. Die mensen hebben zich op tijd aangemeld. 1461 wandelaars die zich wel hadden ingeschreven voor de wandeltocht hebben zich niet gemeld, zegt de organisatie. In totaal hadden zich 47.000 wandelaars uit 82 landen ingeschreven. Onder hen bijna 6500 militairen. Ruim 15.000 deelnemers lopen de Vierdaagse voor het eerst.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland wil dat de Europese Commissie zich blijft inzetten om tot een handelsdeal met de Verenigde Staten te komen voor 1 augustus, zei staatssecretaris Hanneke Boerma (Handel) na afloop van overleg met EU-bewindspersonen. "We hebben uitvoerig gesproken met alle lidstaten en we staan unaniem achter de Commissie", zei ze. "Alle ballen moeten op de onderhandelingen."
4 uur geledenUTRECHT (ANP) - De druk op de geestelijke gezondheidszorg groeit doordat steeds meer mensen om hulp vragen voor hun concentratieproblemen. Volgens de branchevereniging, de Nederlandse ggz, gaat dit "ten koste van mensen die echt zorg nodig hebben". Voorzitter Ruth Peetoom maakt zich daar zorgen over.
4 uur geledenUTRECHT (ANP) - Vakbond FNV dreigt met nieuwe stakingen bij NS als het spoorbedrijf niet met een beter cao-bod komt voor zijn meer dan 17.000 medewerkers. De achterban van de bond heeft het eindbod van NS voor de nieuwe cao in meerderheid afgewezen. Eerder op de dag wezen de leden van VVMC het voorstel van NS ook al af. De achterban van CNV ging wel akkoord met het eindbod.
6 uur geleden