Voormalig GasTerra-baas: beving Huizinge was geen groot nieuws
DEN HAAG (ANP) - Voor de organisaties die over de gaswinning in Groningen gingen, was de aardbeving onder Huizinge in 2012 niet "groot nieuws", meent oud-topman van GasTerra Gertjan Lankhorst. Tegen de parlementaire enquêtecommissie die de gaswinning onderzocht, zegt hij dat hij de zware beving (3,6 op de schaal van Rigter) niet als kantelpunt zag, zoals 'Huizinge' nu vaak wordt gezien.
Niet alleen bij GasTerra en in politiek Den Haag bleef een grote reactie vlak na de beving in augustus 2012 uit. "Er was in de media ook heel weinig aandacht voor", aldus Lankhorst. De commissie hoorde hem over zijn rol als baas van aardgasleverancier GasTerra bij het gasdossier. Deze week richten de verhoren zich op de invloed van de beving in Huizinge.
Die was volgens Lankhorst in eerste instantie dus niet te merken. "Ik kon mij op dat moment ook echt niet voorstellen dat er radicale reductiebesluiten zouden vallen", zegt hij over de gaswinning. Zo'n besluit om de gaswinning te verminderen blijft in eerste instantie ook uit: 2013 wordt een recordjaar waarin meer dan 53 miljard kubieke meter gas wordt gewonnen. Toenmalig minister Henk Kamp en de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) wilden eerst meer onderzoek afwachten, hoewel het Staatstoezicht op de Mijnen adviseerde de winning te verlagen. Lankhorst zei in zijn verhoor dat hij "blij" was dat Kamp niet meteen ingreep.
Wel becijferde GasTerra in het najaar van 2012 wat het minimumniveau van de gaswinning zou zijn in 2013, tegen de trend van die tijd in om juist te proberen het maximum te halen. Dat verklaarde Anton Broenink, indertijd operationeel directeur bij GasTerra, eerder op vrijdag. Maar anders dan zijn collega Broenink, zegt Lankhorst dat GasTerra dit niet op eigen initiatief deed. Het verzoek zou vanuit het ministerie van Economische Zaken zijn gekomen. De reden was dat er op het ministerie "zorgen waren en dat er discussies waren tussen NAM en staatstoezicht over de impact van aardbevingen en de risico's".
Meer uit Politiek
AMSTERDAM (ANP) - Premier Dick Schoof was "geraakt" door een oproep die een familielid van een Israëlische gegijzelde tot hem richtte bij een herdenking van 7 oktober in Amsterdam. Een broer van een gegijzelde sprak de premier in een toespraak aan: "U moet tot een deal komen om de gijzelaars terug te krijgen. Alleen dat is genoeg".
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) onderzoekt of de maximumsnelheid op vier "kansrijke" stukken snelweg weer terug naar 130 kilometer per uur kan. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om de A7 op de Afsluitdijk, de A7 tussen Zuidbroek en de Duitse grens, de A37 tussen knooppunt Holsloot en Zwartemeer en de A6 tussen Lelystad Noord en de Ketelbrug.
6 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - Minister Eelco Heinen (Financiën) vindt het "ongelooflijk belangrijk" dat de extra financiële steun aan Oekraïne doorgaat. Alle lidstaten behalve Hongarije willen Oekraïne langer de garantie geven dat het land de rente op bevroren Russische tegoeden kan benutten. Nederland en alle andere EU-lidstaten, behalve Hongarije, zijn hier voor. Op de uitkomst van die discussie tussen de ministers van Financiën dinsdag wil Heinen niet vooruitlopen, zei hij voorafgaand aan de vergadering tegen het ANP.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De nieuwe brede opkoopregeling voor veehouders moet volgend jaar al opengaan, vindt een groot deel van de Tweede Kamer. Landbouwminister Femke Wiersma verwacht dat boeren zich begin 2026 kunnen melden, maar daar namen zowel coalitie- als oppositieleden in een commissiedebat geen genoegen mee. Onder meer NSC, BBB, CDA en ChristenUnie maanden de minister tot haast.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft een boete van 450 euro geëist tegen FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen voor een "onnodig grievende" tweet over voormalig ministers Ernst Kuipers en Karien van Gennip. Hierop is een bewerkte foto te zien van de toenmalige bewindspersonen met een hakenkruisvlag.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Wat VVD en ChristenUnie betreft gaat het kabinet opnieuw in gesprek met Joodse organisaties over het aanhoudende antisemitisme. Dat zeggen de politici in Goedemorgen Nederland, een jaar na de Hamas-aanval op Israël. Die terreuraanval en de vele aanvallen van Israël op Gaza in reactie erop leidden ook in Nederland tot veel spanningen. Verschillende organisaties melden een enorme toename in het aantal antisemitische incidenten.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam roept op "elkaar heel" te houden op de dag dat de slachtoffers van de terreuraanval van Hamas op Israël een jaar geleden worden herdacht. "Ik vraag alle Amsterdammers vandaag: houd elkaar heel. Rouwen om onschuldige slachtoffers is niet politiek, verdriet is niet politiek. Geef elkaar de ruimte", schrijft Halsema op Instagram.
12 uur geleden