
Voormalig GasTerra-baas: beving Huizinge was geen groot nieuws
DEN HAAG (ANP) - Voor de organisaties die over de gaswinning in Groningen gingen, was de aardbeving onder Huizinge in 2012 niet "groot nieuws", meent oud-topman van GasTerra Gertjan Lankhorst. Tegen de parlementaire enquêtecommissie die de gaswinning onderzocht, zegt hij dat hij de zware beving (3,6 op de schaal van Rigter) niet als kantelpunt zag, zoals 'Huizinge' nu vaak wordt gezien.
Niet alleen bij GasTerra en in politiek Den Haag bleef een grote reactie vlak na de beving in augustus 2012 uit. "Er was in de media ook heel weinig aandacht voor", aldus Lankhorst. De commissie hoorde hem over zijn rol als baas van aardgasleverancier GasTerra bij het gasdossier. Deze week richten de verhoren zich op de invloed van de beving in Huizinge.
Die was volgens Lankhorst in eerste instantie dus niet te merken. "Ik kon mij op dat moment ook echt niet voorstellen dat er radicale reductiebesluiten zouden vallen", zegt hij over de gaswinning. Zo'n besluit om de gaswinning te verminderen blijft in eerste instantie ook uit: 2013 wordt een recordjaar waarin meer dan 53 miljard kubieke meter gas wordt gewonnen. Toenmalig minister Henk Kamp en de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) wilden eerst meer onderzoek afwachten, hoewel het Staatstoezicht op de Mijnen adviseerde de winning te verlagen. Lankhorst zei in zijn verhoor dat hij "blij" was dat Kamp niet meteen ingreep.
Wel becijferde GasTerra in het najaar van 2012 wat het minimumniveau van de gaswinning zou zijn in 2013, tegen de trend van die tijd in om juist te proberen het maximum te halen. Dat verklaarde Anton Broenink, indertijd operationeel directeur bij GasTerra, eerder op vrijdag. Maar anders dan zijn collega Broenink, zegt Lankhorst dat GasTerra dit niet op eigen initiatief deed. Het verzoek zou vanuit het ministerie van Economische Zaken zijn gekomen. De reden was dat er op het ministerie "zorgen waren en dat er discussies waren tussen NAM en staatstoezicht over de impact van aardbevingen en de risico's".
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
1 dag geledenPARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
5 dagen geleden