Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voormalig GasTerra-baas: beving Huizinge was geen groot nieuws

Voormalig GasTerra-baas: beving Huizinge was geen groot nieuws

DEN HAAG (ANP) - Voor de organisaties die over de gaswinning in Groningen gingen, was de aardbeving onder Huizinge in 2012 niet "groot nieuws", meent oud-topman van GasTerra Gertjan Lankhorst. Tegen de parlementaire enquêtecommissie die de gaswinning onderzocht, zegt hij dat hij de zware beving (3,6 op de schaal van Rigter) niet als kantelpunt zag, zoals 'Huizinge' nu vaak wordt gezien.

Niet alleen bij GasTerra en in politiek Den Haag bleef een grote reactie vlak na de beving in augustus 2012 uit. "Er was in de media ook heel weinig aandacht voor", aldus Lankhorst. De commissie hoorde hem over zijn rol als baas van aardgasleverancier GasTerra bij het gasdossier. Deze week richten de verhoren zich op de invloed van de beving in Huizinge.

Die was volgens Lankhorst in eerste instantie dus niet te merken. "Ik kon mij op dat moment ook echt niet voorstellen dat er radicale reductiebesluiten zouden vallen", zegt hij over de gaswinning. Zo'n besluit om de gaswinning te verminderen blijft in eerste instantie ook uit: 2013 wordt een recordjaar waarin meer dan 53 miljard kubieke meter gas wordt gewonnen. Toenmalig minister Henk Kamp en de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) wilden eerst meer onderzoek afwachten, hoewel het Staatstoezicht op de Mijnen adviseerde de winning te verlagen. Lankhorst zei in zijn verhoor dat hij "blij" was dat Kamp niet meteen ingreep.

Wel becijferde GasTerra in het najaar van 2012 wat het minimumniveau van de gaswinning zou zijn in 2013, tegen de trend van die tijd in om juist te proberen het maximum te halen. Dat verklaarde Anton Broenink, indertijd operationeel directeur bij GasTerra, eerder op vrijdag. Maar anders dan zijn collega Broenink, zegt Lankhorst dat GasTerra dit niet op eigen initiatief deed. Het verzoek zou vanuit het ministerie van Economische Zaken zijn gekomen. De reden was dat er op het ministerie "zorgen waren en dat er discussies waren tussen NAM en staatstoezicht over de impact van aardbevingen en de risico's".

Meer uit Politiek

NRC-columniste en jurist van toeslagenmemo op lijst Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt gaat de verkiezingen in met onder anderen NRC-columniste Rosanne Hertzberger en Sandra Palmen. Zij schreef de inmiddels beruchte memo-Palmen, waarin zij waarschuwde voor de volkomen uit de hand gelopen toeslagenaffaire. Palmen staat op plek 5, Hertzberger op 17. De partij Nieuw Sociaal Contract van Omtzigt staat op ongeveer 25 zetels in de peilingen.

18 uur geleden
Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego's

DEN HAAG (ANP) - "Geen ego's, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren." Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede Kamer. Ze kondigde recent haar vertrek aan vanwege het hoogoplopende conflict in haar partij. Ze dankte haar medewerkers, collega-Kamerleden van andere partijen, dierbeschermingsorganisaties en deskundigen. Over haar eigen fractie repte ze niet.

21 uur geleden
'Thuiswerkwet' van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

DEN HAAG (ANP) - Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de Eerste Kamer. De fracties van BBB, VVD, PVV, JA21, FVD, SGP en 50PLUS stemden tegen, waardoor het voorstel met de kleinst mogelijke meerderheid is verworpen.

22 uur geleden
Limburg en Brabant blij met vervroegde toetsweek voor carnaval

MAASTRICHT (ANP) - In de provincies Limburg en Noord-Brabant is de blijdschap groot over het vervroegen van de doorstroomtoets voor leerlingen uit groep 8 van de basisschool. De scholen mogen deze eindtoets nu komend jaar al in de week van 29 januari tot en met 4 februari afnemen, zo besloot demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul na kritiek uit de zuidelijke provincies op de planning. Daardoor zit nu meer ruimte tussen de toets waarmee de scholieren hun basisschooltijd afronden en de start van het carnavalsfeest, op 9 of 10 februari.

23 uur geleden
Gemengde gevoelens in Kamer bij natuurvergunning Schiphol

DEN HAAG (ANP) - De natuurvergunning die Schiphol heeft gekregen van demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof), is in de Tweede Kamer met gemengde gevoelens ontvangen. Partijen zijn kritisch over de gang van zaken, onder meer omdat de luchthaven op eigen houtje boeren heeft uitgekocht om voldoende stikstofruimte vrij te spelen.

1 dag geleden
Gedupeerde: fiscus stortte vooral Fatima's en Achmeds in ellende

DEN HAAG (ANP) - Nadat de Belastingdienst het gastouderbureau van Mohamed El Bali als frauderend had bestempeld, volgde een jarenlange strijd op meerdere fronten, die "eigenlijk niet gezond" was. El Bali zag hoe de fiscus zich als een "schim" opstelde, en onverbiddelijk was. Duidelijk was ook dat vrijwel alleen maar Nederlanders met een migratieachtergrond doelwit waren van de fraudejacht. "Het was geen Fleur of Henk, maar Fatima's en Achmeds", zegt El Bali in zijn verhoor tegenover de parlementaire enquêtecommissie.

1 dag geleden
ChristenUnie Friesland vervangt beide Statenleden

LEEUWARDEN (ANP) - ChristenUnie Friesland vervangt beide leden in de Provinciale Staten. Petra Ellens en Douwe van Oosten nemen vanaf woensdag in ieder geval tijdelijk de twee zetels van de partij over. De recent ingezworen fractievoorzitter Jantsje van der Veen trekt zich de komende zestien weken terug vanwege gezondheidsredenen.

1 dag geleden