Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voormalig FARC-gijzelaar Betancourt wil president Colombia worden

Voormalig FARC-gijzelaar Betancourt wil president Colombia worden

PARIJS (ANP/AFP) - Twintig jaar nadat Ingrid Betancourt door rebellengroep FARC gevangen werd genomen, wil ze opnieuw meedoen aan de presidentsverkiezingen van Colombia. De rebellen gijzelden Betancourt toen ze als senator ook al campagne voerde om president te worden. Ze zat zes jaar vast, tot het Colombiaanse leger haar in 2008 bevrijdde.

"Ik wil afmaken waar ik in 2002 aan begon", aldus de 60-jarige Betancourt. Ze hoopt de kandidaat te worden namens de centrumpartijen. Als ze wordt genomineerd kan ze op 29 mei meedoen aan de eerste verkiezingsronde.

Volgens Betancourt is Colombia "klaar voor een koerswijziging". Als centrumkandidaat ziet zij zichzelf als alternatief voor de conservatieve zittende president Iván Duque en de populaire linkse kandidaat Gustavo Petro.

In 2016 sloten de FARC en de Colombiaanse regering een vredesakkoord. Hierbij kwam een conflict van 52 jaar ten einde. Een speciaal tribunaal vervolgt meerdere FARC-kopstukken voor de ontvoering van minstens 21.000 mensen en het rekruteren van duizenden kinderen. Vorig jaar had Betancourt zelf een ontmoeting met leiders van de voormalige rebellengroep.

Meer uit Buitenland

EU zet hulp aan VN-organisatie Gaza toch door en stuurt meer geld

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie zet haar steun aan VN-hulporganisatie UNRWA in de Gazastrook toch door, ook al zijn onderzoeken naar de samenwerking van UNRWA-personeel met Hamas nog niet klaar. Komende week keert de commissie al 50 miljoen euro uit aan UNRWA, dat in nijpende geldnood zit. In het al maanden bestookte Palestijnse Gaza is aan alles tekort.

44 minuten geleden
Honderden mensen naar kerk voor uitvaart Navalny

MOSKOU (ANP/RTR/AFP/DPA) - Er verzamelen zich steeds meer mensen bij de kerk in Moskou waar een uitvaartplechtigheid wordt gehouden voor oppositieleider Aleksej Navalny. Er staan volgens een aanwezige journalist honderden sympathisanten te wachten. Volgens een bekende bondgenoot van Navalny, Leonid Volkov, zijn het er meer dan duizend.

1 uur geleden
Aanhoudingen bij verrassingsprotest boeren bij Arc de Triomphe

PARIJS (ANP) - Bij een onaangekondigd boerenprotest bij de Arc de Triomphe in Parijs heeft de politie ingegrepen en 66 betogers aangehouden. Een van de arrestanten is volgens Franse media een voorman van een boerenactiegroep, Patrick Legras. Hij keerde zich vlak voor zijn aanhouding fel tegen het beleid van de Europese Unie. De politie heeft betogers met hun tractors de stad uit geëscorteerd en de protestactie was volgens media relatief snel voorbij.

2 uur geleden
Iran naar de stembus voor parlementsverkiezingen

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Iraniërs gaan vrijdag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Grootayatollah Ali Khamenei ging zelf vroeg stemmen en riep landgenoten op zijn voorbeeld te volgen.

4 uur geleden
Biden en Trump allebei naar grens in aanloop naar verkiezing

DALLAS (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden en oud-president Donald Trump hebben een bezoek gebracht aan het grensgebied met Mexico. Dat onderstreept dat immigratie een belangrijk onderwerp is in aanloop naar de komende presidentsverkiezingen, waarin de mannen het waarschijnlijk weer tegen elkaar opnemen.

5 uur geleden
Enorme natuurbrand in Texas is zichtbaar vanuit de ruimte

AUSTIN (ANP) - Een enorme natuurbrand die sinds deze week in Texas en delen van Oklahoma raast, bestrijkt meer dan 400.000 hectare en is daarmee de grootste brand in de geschiedenis van Texas. De brand is zo groot dat deze vanuit de ruimte zichtbaar is.

9 uur geleden
Oppositieleider Navalny wordt begraven in Rusland

MOSKOU (ANP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalny wordt begraven in Moskou. Er staat een uitvaartplechtigheid gepland in een kerk in stadsdeel Marjino, waar de politicus vroeger woonde. Daarna wordt hij begraven op een nabijgelegen begraafplaats.

9 uur geleden