Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voormalig ECB-voorzitter Draghi probeert zakenkabinet Italië

Voormalig ECB-voorzitter Draghi probeert zakenkabinet Italië

ROME (ANP/AFP) - Op verzoek van de Italiaanse president Sergio Mattarella gaat de voormalige voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi proberen een regering te vormen. Het moet een zakenkabinet worden volgens Italiaanse media. Een kabinet van gerespecteerde mensen die net als Draghi niet aan partijpolitiek doen, zou het land in crisis beter een uitweg kunnen bieden. Het zou de wederom vastgelopen Italiaanse politiek lostrekken en leiding kunnen geven tot de komende parlementsverkiezingen. Die moeten uiterlijk eind mei 2023 worden gehouden.

Draghi verwierf als ECB-bankdirecteur in de jaren 2011-2019 grote faam en werd in Italië gezien als de redder van de euro. Als 'Super Mario' bij de centrale bank zou hij ook Italië, dat in financieel zwaar weer zat, hebben gered. Maar de 73-jarige Draghi is geen politicus en moet wel op een meerderheid in de twee Kamers van het parlement kunnen rekenen. Hij zou deze opdracht van de president naar verluidt liever niet hebben gehad. De grootste partij, de Vijfsterrenbeweging (M5S), heeft al laten doorschemeren geen technocratenregering van Draghi te steunen.

Draghi moet nu steun uit alle hoeken en gaten van het parlement gaan werven, want zonder duidelijke meerderheid in zowel de Italiaanse Tweede Kamer (Kamer van Afgevaardigden) als in de Senaat kan hij niet aan het verzoek van de president voldoen. Als het wel lukt, wordt hij de leider van de 67e Italiaanse regering sinds 1946.

Nog niet duidelijk

Maar of het zover komt is nog niet duidelijk. Het parlement is verdeeld over het nut van een regering van technocraten. Maar weinig politici zien uit naar vervroegde verkiezingen tijdens de coronacrisis, waarin de economie over 2020 bijna 9 procent kromp en er nog altijd 450.000 inwoners het coronavirus onder de leden hebben. Draghi zou mogelijk toch voldoende gezag kunnen uitstralen om het vertrouwen te krijgen van de volksvertegenwoordiging.

Italië heeft ooit om een nieuwe Mussolini-dictatuur (1922-1943) te voorkomen vastgelegd dat de Senaat en de Kamer van Afgevaardigden vrijwel dezelfde bevoegdheden hebben om het parlement extra machtig te maken. Maar het land heeft zo eigenlijk twee Tweede Kamers. Dat is de achilleshiel geworden van veel regeringscoalities, omdat de meerderheden in de twee Kamers vaak verschillend zijn. De laatste regering van de nu demissionaire premier Conte verloor eind januari de meerderheid in de Senaat, nadat een kleine partij haar steun aan de coalitie introk. In de Italiaanse Tweede Kamer behield Conte wel de meerderheid. Het was Conte's tweede regering sinds 2018.

Meer uit Buitenland

Rusland: Oekraïens offensief in Donetsk afgeslagen

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft naar eigen zeggen een "groot offensief" door Oekraïne in de zuidelijke Oekraïense regio Donetsk afgeslagen, meldt het ministerie van Defensie in Moskou. Daarbij zou het naar eigen zeggen 250 strijders hebben gedood.

3 uur geleden
Meer dan 1700 bureaus op Champs-Élysées voor wereldrecord dictee

PARIJS (ANP/AFP) - Op de Champs-Élysées in Parijs stonden zondag 1779 bureaus klaar voor een massaal dictee. Meer dan 5000 deelnemers schreven in een paar rondes op de beroemde laan een voorgelezen tekst op. Volgens de Franse zender BFM werd de poging door Guinness World Records goedgekeurd en is officieel het wereldrecord gevestigd.

8 uur geleden
NAVO-chef: Zweden voldoet aan Turkse voorwaarden voor toetreding

ANKARA (ANP/AFP/DPA) - NAVO-topman Jens Stoltenberg voert de druk op de net herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan op om de Turkse bezwaren tegen Zweeds NAVO-lidmaatschap los te laten. Zweden heeft volgens Stoltenberg stappen genomen om de bezwaren van Turkije weg te nemen en daarmee aan zijn verplichtingen voldaan. Zo werd er Zweedse wetgeving aangepast.

13 uur geleden
Half miljoen Polen in Warschau protesteren tegen regering

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - In de Poolse hoofdstad Warschau zijn volgens de gemeente een half miljoen mensen samengekomen om te protesteren tegen de regering en voor vrije verkiezingen. De oppositie, onder leiding van oud-premier en voormalig voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, organiseerde de demonstratie, waarvan wordt gehoopt dat het de grootste is sinds de val van de muur in 1989.

15 uur geleden
Betogers staan stil bij verjaardag Russische dissident Navalni

MOSKOU (ANP/DPA) - Op de 47e verjaardag van de gevangen Russische dissident Aleksej Navalni hebben mensen in Rusland en elders gedemonstreerd voor zijn vrijlating. In meerdere Russische steden stonden hier en daar mensen met posters, maar zij werden onmiddellijk gearresteerd, melden burgerrechtenactivisten. Ook in onder meer Japan, Australië en Georgië werd stilgestaan bij het lot van Navalni.

15 uur geleden
Geweld in Soedan laait op na einde wapenstilstand

KHARTOEM (ANP/AFP) - In Soedan is het geweld flink toegenomen na het aflopen van een wapenstilstand. Inwoners van de hoofdstad Khartoem zeggen dat er op straat veel gevochten wordt tussen het leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF).

16 uur geleden
Premier België valt met fiets en is korte tijd bewusteloos

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft zich op sociale media gemeld, een dag nadat hij tijdens een fietstocht was gevallen. Hij was kort bewusteloos en moest naar het ziekenhuis.

18 uur geleden