Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voormalig DNB-president Wellink: Europees steunfonds niet genoeg

Voormalig DNB-president Wellink: Europees steunfonds niet genoeg

HILVERSUM (ANP) - Oud-president van De Nederlandsche Bank (DNB) Noud Wellink vindt dat het EU-steunfonds van 540 miljard euro onvoldoende is. Wellink denkt dat er op zijn minst twee keer zoveel geld nodig is om effectief iets te doen aan de economische schade die is veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. De voormalige centralebankpresident deed die uitspraken in het KRO-NCRV-programma 1 op 1 op NPO Radio 1.

"Als je zegt dat 540 miljard voldoende is, betekent dit voor Italië 40 miljard. Als je kijkt naar de problematiek is een veelvoud van zo'n bedrag nodig", beredeneerde Wellink. De huidige aanpak doet hem denken aan de schuldencrisis, vertelde hij. "Overheden die het zouden moeten doen, deden te weinig."

Wellink vindt daarnaast dat maatregelen tegen de coronacrisis te laat zijn genomen. "En als men te laat op gang komt, is de schade evenredig groot. Men doet uiteindelijk wel veel, maar de schade is dan al veel groter geworden."

Ingrijpen

Daarnaast vindt de gewezen DNB-president dat lidstaten het ingrijpen niet moeten overlaten aan de Europese Centrale Bank (ECB). "Je kunt niet ongestraft geld erin blijven pompen. Vroeg of laat kom je jezelf tegen, door inflatie. De ECB heeft een grote geloofwaardigheid, maar die is niet onbegrensd."

Verwijzend naar een IMF-onderzoek, zegt Wellink dat hij het niet eens is met landelijke politieke partijen die mordicus tegen bezuinigingen zijn. "Als je permanent armer bent geworden dan je anders geweest zou zijn, is het evident dat je je moet aanpassen aan de situatie." Partijen die zich tegen bezuinigingen uitspreken, maken het volgens hem nog lastiger om de boodschap van bezuinigingen later te verkopen.

Meer uit Financieel

Bioscoopketen AMC hard omhoog op Wall Street na overnamegeruchten

NEW YORK (ANP) - Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen. Er zou nog geen bod zijn gedaan, maar het techbedrijf zou AMC-bioscopen willen gebruiken om door Amazon geproduceerde films onder de aandacht te brengen.

2 uur geleden
Senatoren uiten harde kritiek op toezichthouders banken in VS

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Amerikaanse financieel toezichthouders hebben van zowel Democraten als Republikeinen harde kritiek gekregen op hun optreden rond het omvallen van enkele regionale banken. Tijdens een hoorzitting in de Senaat kregen ze onder andere de vraag waarom ze niet eerder ingrepen bij de Silicon Valley Bank, die de risico's van stijgende rentes niet goed had afgedekt.

2 uur geleden
FTX-oprichter ook verdacht van omkoping Chinese beambten

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De van fraude verdachte oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, heeft er nog een aanklacht bij gekregen. Openbaar aanklagers in New York betichten hem er nu ook van Chinese overheidsfunctionarissen te hebben omgekocht.

3 uur geleden
Voormalig Audi-baas krijgt mogelijk voorwaardelijke celstraf

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De voormalige topman van Audi, Rupert Stadler, krijgt mogelijk een voorwaardelijke celstraf voor zijn aandeel in grootschalig gesjoemel met dieselauto's van het merk. Dan moet hij wel schuld bekennen, maakte de rechtbank van München bekend.

4 uur geleden
Veel mis met veiligheid afhandelaars op Schiphol, ziet inspectie

DEN HAAG (ANP) - Bij het werk van grondpersoneel op Schiphol is nog veel mis met de veiligheid. Regels die het werk rond gelande vliegtuigen veiliger moeten maken, werden vorig jaar vaak niet nageleefd. Ook meldden betrokkenen lang niet alle risicovolle situaties bij een bureau dat deze voorvallen analyseert, terwijl dit wel verplicht is.

4 uur geleden
ILT: meer waarschuwingen en boetes over nachtvluchten Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft vorig jaar meer boetes en waarschuwingen uitgedeeld aan luchtvaartmaatschappijen omdat zij zonder geldige reden nachtvluchten hebben uitgevoerd op Schiphol. Volgens een rapport van de ILT werden vorig jaar vijfhonderd overtredingen van de regels rond zogenoemde nachtslots geconstateerd. Dat waren er 37 een jaar eerder.

5 uur geleden
AFM: niet alle fondsen duidelijk over gevolgen pensioenverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Een aantal pensioenfondsen heeft vorig jaar onvolledige informatie gegeven over de gevolgen van de verhoging van de pensioenen die ze doorvoerden. Ze belichtten daarbij vooral de voordelen van de indexatie en waren minder duidelijk over de nadelen, concludeert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) na onderzoek.

5 uur geleden