Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voormalig DNB-president Wellink: Europees steunfonds niet genoeg

Voormalig DNB-president Wellink: Europees steunfonds niet genoeg

HILVERSUM (ANP) - Oud-president van De Nederlandsche Bank (DNB) Noud Wellink vindt dat het EU-steunfonds van 540 miljard euro onvoldoende is. Wellink denkt dat er op zijn minst twee keer zoveel geld nodig is om effectief iets te doen aan de economische schade die is veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. De voormalige centralebankpresident deed die uitspraken in het KRO-NCRV-programma 1 op 1 op NPO Radio 1.

"Als je zegt dat 540 miljard voldoende is, betekent dit voor Italië 40 miljard. Als je kijkt naar de problematiek is een veelvoud van zo'n bedrag nodig", beredeneerde Wellink. De huidige aanpak doet hem denken aan de schuldencrisis, vertelde hij. "Overheden die het zouden moeten doen, deden te weinig."

Wellink vindt daarnaast dat maatregelen tegen de coronacrisis te laat zijn genomen. "En als men te laat op gang komt, is de schade evenredig groot. Men doet uiteindelijk wel veel, maar de schade is dan al veel groter geworden."

Ingrijpen

Daarnaast vindt de gewezen DNB-president dat lidstaten het ingrijpen niet moeten overlaten aan de Europese Centrale Bank (ECB). "Je kunt niet ongestraft geld erin blijven pompen. Vroeg of laat kom je jezelf tegen, door inflatie. De ECB heeft een grote geloofwaardigheid, maar die is niet onbegrensd."

Verwijzend naar een IMF-onderzoek, zegt Wellink dat hij het niet eens is met landelijke politieke partijen die mordicus tegen bezuinigingen zijn. "Als je permanent armer bent geworden dan je anders geweest zou zijn, is het evident dat je je moet aanpassen aan de situatie." Partijen die zich tegen bezuinigingen uitspreken, maken het volgens hem nog lastiger om de boodschap van bezuinigingen later te verkopen.

Meer uit Financieel

Topman Ryanair: moet mogelijk vluchten schrappen deze zomer

DUBLIN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair waarschuwt dat ze deze zomer mogelijk vluchten moet gaan schrappen. Volgens topman Michael O'Leary krijgt Ryanair minder toestellen van vliegtuigfabrikant Boeing aangeleverd dan was beloofd.

20 minuten geleden
Steeds meer 15- en 16-jarigen aan het werk

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer 15- en 16-jarigen zijn de afgelopen jaren gaan werken. Bijna een derde van de werkenden ging aan de slag als vakkenvuller. Ook werkten ze relatief vaak in de horeca, als verkoopmedewerker in de detailhandel of achter de kassa.

6 uur geleden
Steeds meer 15- en 16-jarigen aan het werk

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer 15- en 16-jarigen zijn de afgelopen jaren gaan werken. Bijna een derde van de werkenden ging aan de slag als vakkenvuller. Ook werkten ze relatief vaak in de horeca, als verkoopmedewerker in de detailhandel of achter de kassa.

6 uur geleden
Vakbond ziet zo'n 60 werknemers Aviko staken om cao-conflict

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV bestempelt de stakingen bij Aviko in Lomm en Steenderen als een succes. Volgens vakbondsbestuurder Robert Wonnink deden in totaal zestig tot zeventig werknemers van de aardappelspecialist mee aan de acties. De actie in Lomm is zondagochtend beëindigd, die in Steenderen duurt tot zondag 23.00 uur, zegt een woordvoerder van Aviko.

13 uur geleden
Week na beursrecords gaat aandacht belegger uit naar inflatie

AMSTERDAM (ANP) - De komende beursweek maakt duidelijk of de recordreeks op de internationale aandelenmarkten een vervolg krijgt. In New York bereikten de Dow-Jonesindex en S&P 500 afgelopen week hun hoogste niveau ooit, onder andere dankzij beter dan verwachte cijfers van chipbedrijf Nvidia. Nu gaat de aandacht uit naar de kwartaalresultaten van een aantal grote bedrijven, maar ook nieuwe inflatiecijfers kunnen het gemoed van beleggers beïnvloeden.

14 uur geleden
WTO richt miljoenenfonds op om vrouwelijke ondernemers te steunen

GENÈVE (ANP/AFP) - De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft een fonds opgericht voor hulp aan vrouwelijke ondernemers in armere landen bij het digitaliseren van hun bedrijf. Voor het initiatief is 50 miljoen dollar beschikbaar.

15 uur geleden
Britse premier pleit voor afpakken bevroren Russische tegoeden

LONDEN (ANP/RTR/DPA) - Westerse landen moeten meer durf tonen in de economische strijd tegen Rusland en bijvoorbeeld bevroren tegoeden afpakken. Dat stelt de Britse premier Rishi Sunak in een opiniestuk in de Sunday Times.

17 uur geleden