Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorlopig geen nieuwe ambtenaren in Suriname

Voorlopig geen nieuwe ambtenaren in Suriname

PARAMARIBO (ANP) - In verband met de belabberde financiële situatie waar Suriname in verkeert, heeft de nieuwe president Chan Santokhi een ambtenarenstop afgekondigd. Dat bevestigde zijn woordvoerder vrijdag. Het besluit zou vorige week al zijn genomen.

Het verbod op het aannemen van nieuwe medewerkers is een van de manieren waarop Santokhi op de overheidsuitgaven wil bezuinigen. Het besparen op de uitgaven is een van de belangrijkste prioriteiten op dit moment, aldus de woordvoerder.

Geld besparen is op dit moment broodnodig omdat ex-president Desi Bouterse bij zijn vertrek een schuld van ongeveer 2,5 miljard euro heeft achtergelaten. Santokhi maakte dit begin augustus bekend tijdens een persconferentie. Hij sprak toen over ‘onbehoorlijk’ bestuur van de vorige regering.

Buitenlandse leningen

Tijdens dezelfde bijeenkomst zei Santokhi dat er in het laatste halfjaar voor de verkiezingen ruim 3500 ambtenaren in dienst waren genomen. Hiermee heeft Bouterse er alles aan gedaan om de nieuwe regering het werk te bemoeilijken, aldus de nieuwe president.

Een groot deel van de schulden, zo’n 1,2 miljard euro, is ontstaan door buitenlandse leningen die ex-minister Gillmore Hoefdraad de afgelopen jaren heeft afgesloten. Het Surinaamse Openbaar Ministerie (OM) wil Hoefdraad horen omdat het vermoedt dat de ex-minister verschillende wetten heeft overtreden, zoals de anticorruptiewet, de Bankwet en de wet die witwassen verbiedt. Hoefdraad is echter nog niet gehoord omdat hij zich nog niet heeft gemeld. Ook een opsporingsbevel van de politie heeft nog niks opgeleverd.

Meer uit Buitenland

Noord-Korea wil niets weten van Zuid-Koreaans aanbod

PYONGYANG (ANP/AFP/RTR) - Noord-Korea heeft geen oren naar het voorstel van Seoul om de ontwikkeling van kernwapens stil te leggen in ruil voor economische steun. Kim Yo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, heeft het voorstel van de zuiderburen vrijdag "absurd" genoemd.

15 minuten geleden
Verdachten vast voor moord in 2018 op bejaarde crimineel Bulger

HAZELTON (ANP/RTR) - De politie heeft drie verdachten geïdentificeerd voor de moord op de beruchte crimineel James 'Whitey' Bulger, die in 2018 op 89-jarige leeftijd in een zwaarbeveiligde gevangenis werd vermoord. Twee van de mannen zitten momenteel vast, één voormalige gevangene is opnieuw gearresteerd vanwege de moord op de voormalige FBI-informant.

1 uur geleden
Rechter staat open voor delen document rond huiszoeking Trump

PALM BEACH (ANP/BLOOMBERG) - Een Amerikaanse rechter staat open voor het delen van het FBI-document dat ten grondslag ligt aan de recente doorzoeking van een woning van oud-president Donald Trump, mits het daar speciaal voor is aangepast. Het ministerie van Justitie krijgt een week om de gewijzigde versie in te dienen bij rechter.

5 uur geleden
Vrees voor veiligheid centrale Zaporizja bij topoverleg in Lviv

LVIV (ANP/DPA/RTR/AFP) - De deelnemers aan het topoverleg in de Oekraïense stad Lviv vrezen voor de veiligheid van de kerncentrale van Zaporizja. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en VN-chef António Guterres spraken hun zorgen uit in gesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

7 uur geleden
EU weet ruzie Servië en Kosovo nog niet te bezweren

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie slaagt er nog niet in het hoogopgelopen conflict tussen Servië en Kosovo te sussen. Crisisoverleg in Brussel met de premiers van de beide Balkanlanden heeft geen overeenstemming gebracht, zei EU-buitenlandchef Josep Borrell na afloop.

8 uur geleden
Paus sluit onderzoek naar 'aanrandende' kardinaal uit

VATICAANSTAD (ANP/AFP) - Paus Franciscus heeft een formeel kerkelijk onderzoek naar een aanklacht tegen de Canadese kardinaal Marc Ouellet wegens aanranding uitgesloten. De paus verklaarde dat er onvoldoende basis is voor zo'n onderzoek, meldt het Vaticaan.

9 uur geleden
Zelenski ziet bezoek van Erdogan als krachtige steunbetuiging

LVIV (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski omschrijft het bezoek van zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan aan zijn land als een "krachtige steunbetuiging van zo'n machtig land". Het is de eerste keer dat Erdogan in Oekraïne is sinds de Russische invasie.

10 uur geleden