Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorlopig geen nieuwe ambtenaren in Suriname

Voorlopig geen nieuwe ambtenaren in Suriname

PARAMARIBO (ANP) - In verband met de belabberde financiële situatie waar Suriname in verkeert, heeft de nieuwe president Chan Santokhi een ambtenarenstop afgekondigd. Dat bevestigde zijn woordvoerder vrijdag. Het besluit zou vorige week al zijn genomen.

Het verbod op het aannemen van nieuwe medewerkers is een van de manieren waarop Santokhi op de overheidsuitgaven wil bezuinigen. Het besparen op de uitgaven is een van de belangrijkste prioriteiten op dit moment, aldus de woordvoerder.

Geld besparen is op dit moment broodnodig omdat ex-president Desi Bouterse bij zijn vertrek een schuld van ongeveer 2,5 miljard euro heeft achtergelaten. Santokhi maakte dit begin augustus bekend tijdens een persconferentie. Hij sprak toen over ‘onbehoorlijk’ bestuur van de vorige regering.

Buitenlandse leningen

Tijdens dezelfde bijeenkomst zei Santokhi dat er in het laatste halfjaar voor de verkiezingen ruim 3500 ambtenaren in dienst waren genomen. Hiermee heeft Bouterse er alles aan gedaan om de nieuwe regering het werk te bemoeilijken, aldus de nieuwe president.

Een groot deel van de schulden, zo’n 1,2 miljard euro, is ontstaan door buitenlandse leningen die ex-minister Gillmore Hoefdraad de afgelopen jaren heeft afgesloten. Het Surinaamse Openbaar Ministerie (OM) wil Hoefdraad horen omdat het vermoedt dat de ex-minister verschillende wetten heeft overtreden, zoals de anticorruptiewet, de Bankwet en de wet die witwassen verbiedt. Hoefdraad is echter nog niet gehoord omdat hij zich nog niet heeft gemeld. Ook een opsporingsbevel van de politie heeft nog niks opgeleverd.

Meer uit Buitenland

Leraren Tennessee mogen voortaan vuurwapens dragen op school

NASHVILLE (ANP) - Leraren en schoolpersoneel in de Amerikaanse staat Tennessee mogen voortaan bewapend zijn. Het door Republikeinen gedomineerde parlement van de staat nam dinsdag een wet aan waardoor pistolen en revolvers onzichtbaar gedragen mogen worden op school. De hoop is dat het afschrikt en dus de veiligheid vergroot.

3 uur geleden
Hezbollah meldt grote raketaanval op noorden Israël

BEIROET (ANP/AFP) - De door Iran gesteunde Hezbollah-groep in Libanon meldt tientallen raketten te hebben afgevuurd op het noorden van Israël. Het zou een reactie zijn op de dood van meerdere burgers bij een aanval in het zuiden van Libanon.

4 uur geleden
EU-buitenlandchef spreekt steun uit voor UNRWA na rapport

BRUSSEL (ANP) - EU-buitenlandchef Josep Borrell heeft de internationale gemeenschap opgeroepen de VN-organisatie UNRWA te steunen. Hij zegt dat de organisatie voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen over voldoende financiering moet beschikken om haar missie uit te voeren.

8 uur geleden
Israël zegt niet verantwoordelijk te zijn voor massagraven Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - Israël ontkent verantwoordelijk te zijn voor massagraven bij het Nasser-ziekenhuis in Gaza. De Israëlische strijdkrachten zeggen daar alleen lichamen te hebben opgegraven en herbegraven in het kader van een zoektocht naar gijzelaars.

11 uur geleden
Kyiv waarschuwt dienstplichtigen in buitenland

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïense mannen die naar het buitenland zijn vertrokken in plaats van mee te helpen in de strijd tegen Rusland, hoeven daar niet te rekenen op hulp van de Oekraïense staat. Deze groep krijgt geen consulaire bijstand meer, meldde de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba op X. Hij lijkt daarmee ook te doelen op een groep van duizenden Oekraïners in Nederland.

15 uur geleden
Britse Rwanda-wet baart mensenrechtenman Raad van Europa zorgen

STRAATSBURG (ANP) - De mensenrechtenman van de Raad van Europa, die over de rechtsstaat in Europa waakt, maakt zich "ernstige zorgen" over de Britse plannen om asielzoekers naar Rwanda over te brengen. De Britse regering moet de maandag goedgekeurde Rwanda-wet niet uitvoeren, vindt mensenrechtencommissaris Michael O'Flaherty.

15 uur geleden
Britse minister: doe alles om tragedies op Kanaal te voorkomen

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse minister van Binnenlandse Zaken James Cleverly zegt dat de dood van zeker vijf mensen op het Kanaal laat zien dat er ingegrepen moest worden. Daar is de regering ook mee bezig, benadrukt hij. Een belangrijk onderdeel van het beleid is de omstreden Rwandawet, die enkele uren eerder was aangenomen.

16 uur geleden