Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorlopig geen nieuwe ambtenaren in Suriname

Voorlopig geen nieuwe ambtenaren in Suriname

PARAMARIBO (ANP) - In verband met de belabberde financiële situatie waar Suriname in verkeert, heeft de nieuwe president Chan Santokhi een ambtenarenstop afgekondigd. Dat bevestigde zijn woordvoerder vrijdag. Het besluit zou vorige week al zijn genomen.

Het verbod op het aannemen van nieuwe medewerkers is een van de manieren waarop Santokhi op de overheidsuitgaven wil bezuinigen. Het besparen op de uitgaven is een van de belangrijkste prioriteiten op dit moment, aldus de woordvoerder.

Geld besparen is op dit moment broodnodig omdat ex-president Desi Bouterse bij zijn vertrek een schuld van ongeveer 2,5 miljard euro heeft achtergelaten. Santokhi maakte dit begin augustus bekend tijdens een persconferentie. Hij sprak toen over ‘onbehoorlijk’ bestuur van de vorige regering.

Buitenlandse leningen

Tijdens dezelfde bijeenkomst zei Santokhi dat er in het laatste halfjaar voor de verkiezingen ruim 3500 ambtenaren in dienst waren genomen. Hiermee heeft Bouterse er alles aan gedaan om de nieuwe regering het werk te bemoeilijken, aldus de nieuwe president.

Een groot deel van de schulden, zo’n 1,2 miljard euro, is ontstaan door buitenlandse leningen die ex-minister Gillmore Hoefdraad de afgelopen jaren heeft afgesloten. Het Surinaamse Openbaar Ministerie (OM) wil Hoefdraad horen omdat het vermoedt dat de ex-minister verschillende wetten heeft overtreden, zoals de anticorruptiewet, de Bankwet en de wet die witwassen verbiedt. Hoefdraad is echter nog niet gehoord omdat hij zich nog niet heeft gemeld. Ook een opsporingsbevel van de politie heeft nog niks opgeleverd.

Meer uit Buitenland

Reddingswerkers zoeken door naar helikopter Iraanse president

TEHERAN (ANP/RTR) - Ondanks de eerdere melding dat de neergestorte helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi was gevonden, gaat de zoektocht verder. Eerder meldde de Iraanse staatstelevisie dat ten minste één passagier en één bemanningslid in contact waren geweest met reddingswerkers. Er was ook gemeld dat de helikopter was gevonden, hoewel de Iraanse Rode Halve Maan dit ontkende.

8 minuten geleden
Verongelukte helikopter Iraanse president Raisi is gevonden

TEHERAN (ANP/RTR) - De zondag verongelukte helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi, is gevonden door reddingsteams. Dat meldt de Iraanse staatstelevisie.

1 uur geleden
Afgestudeerden tonen Biden hun onvrede over VS-steun Israël

ATLANTA (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zondag te maken gekregen met zichtbaar protest tijdens een toespraak voor pas afgestudeerden op het Morehouse College. Die universiteit in Atlanta met vooral zwarte mannelijke studenten heeft onder anderen burgerrechtenactivist Martin Luther King als oud-student.

3 uur geleden
Verdachte moordaanslag premier Fico handelde mogelijk niet alleen

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Slowaakse functionarissen onderzoeken de mogelijkheid dat de verdachte van de moordaanslag op premier Robert Fico misschien niet een "eenzame wolf" was, zoals eerder werd aangenomen. Dat vertelde minister van Binnenlandse Zaken Matus Sutaj Estok op een persconferentie.

4 uur geleden
Iraanse staatsmedia: ongeluk met helikopter president Raisi

TEHERAN (ANP/AFP) - Een helikopter in het konvooi van de Iraanse president Ebrahim Raisi was zondag betrokken bij "een ongeval", melden staatsmedia. Het toestel zou een "harde landing" hebben gemaakt in de westelijke provincie Oost-Azerbeidzjan. De minister van Binnenlandse Zaken Ahmed Vahidi bevestigde het nieuws op de staatstelevisie. Het is onduidelijk of de president aan boord was.

6 uur geleden
Opnieuw tientallen doden door overstromingen in Afghanistan

KABUL (ANP/AFP) - Door overstromingen in Afghanistan zijn opnieuw tientallen doden gevallen. In de noordelijke provincie Faryab zijn zeker 66 mensen om het leven gekomen, melden de lokale autoriteiten zondag. Deze maand zijn al honderden mensen omgekomen door verschillende overstromingen in het land.

6 uur geleden
Macron en Scholz 'diep bezorgd' over omstreden wet Georgië

PARIJS/BERLIJN (ANP) - Frankrijk en Duitsland zijn "diep bezorgd over de situatie in Georgië", waar het parlement vorige week de zogenoemde buitenlandse-agentenwet aannam. Dat zeggen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz zondag in een gezamenlijke verklaring.

7 uur geleden