
Voorlopig geen einde persalarmeringen politie en brandweer
DEN HAAG (ANP) - Journalisten blijven voorlopig nog meldingen ontvangen als de politie en brandweer uitrukken, laat minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) weten. Media krijgen per 1 april echter geen bericht meer als een ambulance wordt ingezet, omdat het medisch beroepsgeheim hierdoor in het geding zou komen.
Er volgt ook geen persalarmering als de melding binnenkomt bij de ambulancemedewerker in de meldkamer en er daarna toch nog andere hulpdiensten bij worden betrokken. Wel volgt een alarmering als de melding bij de politie wordt gedaan en daarna ook een ambulance wordt ingezet. Bellers naar de 112-meldkamer krijgen altijd eerst een keuze voorgelegd voor welke dienst ze hulp vragen.
Media hebben zich verzet tegen de voorgenomen stopzetting van de persalarmeringen. "Het stopzetten raakt een grote groep journalisten en persfotografen", erkent ook Yeşilgöz. Daarom onderzoekt ze een alternatief: een gesloten systeem dat geaccrediteerde journalisten op de hoogte brengt van meldingen vanuit de politie, brandweer en veiligheidsregio's. Ze is hierover ook in overleg met vertegenwoordigers van hulpdiensten en de media, waaronder het ANP.
Privacy
Volgens de landsadvocaat zijn persalarmeringen in strijd met wet- en regelgeving op het gebied van privacy. Dat is de conclusie na een juridische toets die is uitgevoerd op verzoek van Ambulancezorg Nederland. Meldingen versturen als ambulances uitrukken is volgens Yeşilgöz in elk geval niet mogelijk.
Het moet nog worden uitgezocht of dat wettelijk wel is toegestaan als de politie wordt ingezet. In de tussentijd zal de minister dit toestaan. Dit is een tijdelijke machtiging waarvan ze ook melding doet bij de Autoriteit Persoonsgegevens, wat moet in zulke gevallen.
De minister ziet geen juridisch bezwaar om media te alarmeren als er meldingen komen vanuit de brandweer en de veiligheidsregio's.
NVJ
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren dreigden naar de rechter te stappen als de persalarmeringen vanaf april zouden stoppen. Met deze tussenstap zijn hun zorgen nog niet weggenomen, laten de twee organisaties weten. Ze zeggen alsnog naar de rechter te stappen als er geen "werkbaar systeem" wordt gevonden.
"Zoals wij het nu begrijpen zou feitelijk een belangrijk deel van de voor de media relevante meldingen (de zogenoemde multimeldingen) niet langer worden doorgezet, waarmee in de praktijk de media niet meer in kennis worden gesteld van juist de nieuwswaardige incidenten", aldus de NVJ en het genootschap.
Veel media gaven eerder aan een gang naar de rechter te steunen als het zover mocht komen. In een gezamenlijke brief hadden de media aan de minister laten weten dat het huidige systeem goed werkt en dat er geen gevallen bekend zijn waarbij persoonlijke informatie naar buiten is gekomen door de alarmeringen.
Meer uit Binnenland
POELDIJK (ANP) - Rond de Zuid-Hollandse plaatsen Schipluiden, Den Hoorn, Delft en Wateringen is vrijdagochtend rond 07.30 uur een stroomstoring ontstaan, meldt Westland Infra. Volgens de energiebeheerder lijkt de oorzaak een aardfout te zijn, wat betekent dat er stroom buiten de kabels loopt. De storing duurt naar verwachting drie uur, aldus Westland Infra.
15 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Voormalig advocaat Inez Weski wilde na haar eerste dagen in voorarrest niet worden overgeplaatst naar een andere gevangenis, zegt OM-baas Rinus Otte in een interview tegen De Telegraaf. Eerder schreef Weski in haar boek dat het tijdens haar verblijf in de ondergrondse bunker in Kamp Zeist voelde alsof ze "levend begraven" was.
44 minuten geledenASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie geeft vrijdagochtend in de rechtbank in Assen een toelichting op de stand van zaken in het onderzoek naar de kunstroof uit het Drents Museum in Assen op 25 januari. Twee verdachten staan terecht tijdens deze eerste openbare zitting in de internationaal geruchtmakende zaak. De buit is nog altijd zoek.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Reizigers in Den Haag zouden tijdens de NAVO-top eind juni gratis gebruik moeten kunnen maken van bijvoorbeeld bus en tram. Het kabinet moet regelen dat het openbaar vervoer tijdelijk kosteloos beschikbaar is "als gebaar naar Hagenaars", vindt de Haagse gemeenteraad unaniem. De partijen willen dat er daarom een verzoek naar de overheid gaat.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als het aan de gemeenteraad van Den Haag ligt, worden beelden van de jongeren die vorige week deelnamen aan rellen in Scheveningen zo snel mogelijk online gezet. De meeste fracties steunden in een raadsvergadering donderdagavond een motie daarvoor. Ze willen dat burgemeester Jan van Zanen bij het Openbaar Ministerie en de politie aandringt op publicatie van de beelden.
5 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - Veel bijen hebben de afgelopen winter niet overleefd. Ongeveer 22 procent van de bijenvolken is overleden, iets meer dan de winter ervoor. Volgens de universiteit in Wageningen is het de derde winter op rij dat meer dan 20 procent van de bijenvolken niet door de winter komt.
10 uur geledenOSLO (ANP) - Het compromisvoorstel van NAVO-topman Mark Rutte voor een hoger defensiebudget van de NAVO-landen zou weleens kansrijk kunnen zijn, denkt premier Dick Schoof. Hij rekent er voorzichtig op dat de Verenigde Staten, die volgens velen een onhaalbaar hoge eis stelden, met Ruttes plan zouden kunnen leven. Maar Schoofs eigen kabinet is nog niet zover, tekent hij aan.
11 uur geleden