Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorlopig geen einde persalarmeringen politie en brandweer

Voorlopig geen einde persalarmeringen politie en brandweer

DEN HAAG (ANP) - Journalisten blijven voorlopig nog meldingen ontvangen als de politie en brandweer uitrukken, laat minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) weten. Media krijgen per 1 april echter geen bericht meer als een ambulance wordt ingezet, omdat het medisch beroepsgeheim hierdoor in het geding zou komen.

Er volgt ook geen persalarmering als de melding binnenkomt bij de ambulancemedewerker in de meldkamer en er daarna toch nog andere hulpdiensten bij worden betrokken. Wel volgt een alarmering als de melding bij de politie wordt gedaan en daarna ook een ambulance wordt ingezet. Bellers naar de 112-meldkamer krijgen altijd eerst een keuze voorgelegd voor welke dienst ze hulp vragen.

Media hebben zich verzet tegen de voorgenomen stopzetting van de persalarmeringen. "Het stopzetten raakt een grote groep journalisten en persfotografen", erkent ook Yeşilgöz. Daarom onderzoekt ze een alternatief: een gesloten systeem dat geaccrediteerde journalisten op de hoogte brengt van meldingen vanuit de politie, brandweer en veiligheidsregio's. Ze is hierover ook in overleg met vertegenwoordigers van hulpdiensten en de media, waaronder het ANP.

Privacy

Volgens de landsadvocaat zijn persalarmeringen in strijd met wet- en regelgeving op het gebied van privacy. Dat is de conclusie na een juridische toets die is uitgevoerd op verzoek van Ambulancezorg Nederland. Meldingen versturen als ambulances uitrukken is volgens Yeşilgöz in elk geval niet mogelijk.

Het moet nog worden uitgezocht of dat wettelijk wel is toegestaan als de politie wordt ingezet. In de tussentijd zal de minister dit toestaan. Dit is een tijdelijke machtiging waarvan ze ook melding doet bij de Autoriteit Persoonsgegevens, wat moet in zulke gevallen.

De minister ziet geen juridisch bezwaar om media te alarmeren als er meldingen komen vanuit de brandweer en de veiligheidsregio's.

NVJ

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren dreigden naar de rechter te stappen als de persalarmeringen vanaf april zouden stoppen. Met deze tussenstap zijn hun zorgen nog niet weggenomen, laten de twee organisaties weten. Ze zeggen alsnog naar de rechter te stappen als er geen "werkbaar systeem" wordt gevonden.

"Zoals wij het nu begrijpen zou feitelijk een belangrijk deel van de voor de media relevante meldingen (de zogenoemde multimeldingen) niet langer worden doorgezet, waarmee in de praktijk de media niet meer in kennis worden gesteld van juist de nieuwswaardige incidenten", aldus de NVJ en het genootschap.

Veel media gaven eerder aan een gang naar de rechter te steunen als het zover mocht komen. In een gezamenlijke brief hadden de media aan de minister laten weten dat het huidige systeem goed werkt en dat er geen gevallen bekend zijn waarbij persoonlijke informatie naar buiten is gekomen door de alarmeringen.

Meer uit Binnenland

Hoogste aantal asielzoekers in Ter Apel, dwangsom op 750.000 euro

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2355 asielzoekers de nacht doorgebracht. Dat is het hoogste aantal sinds de rechter het azc in januari een maximaal aantal slapers oplegde van 2000.

9 minuten geleden
Pro-Palestijnse demonstranten onderbreken wederom Kamerdebat

DEN HAAG (ANP) - Wederom hebben pro-Palestijnse demonstranten een plenaire vergadering in de Tweede Kamer onderbroken. Vier demonstranten riepen vlak na aanvang van een debat over de parlementaire enquête over fraudebeleid leuzen als "Free, free Palestine" vanaf de publieke tribune en werden vervolgens door de beveiliging verwijderd. Ook in de centrale hal en voor de ingang van het parlementsgebouw waren demonstranten. Sommigen zwaaiden met Palestijnse vlaggen.

17 minuten geleden
Autoriteit nog iets somberder over natuur Veluwe dan provincie

UTRECHT (ANP) - De natuur op de Veluwe "lijdt zwaar" onder verdroging, verzuring en veel te hoge stikstofconcentraties, schetst de Ecologische Autoriteit (EA) in een kritisch rapport. Het grootste natuurgebied van het vastland is er volgens de autoriteit in een aantal opzichten nog slechter aan toe dan de provincie Gelderland eerder had vastgesteld.

1 uur geleden
Raad van State vraagt Europees hof om uitleg over derdelanders

DEN HAAG (ANP) - Ook de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, vraagt het Hof van Justitie van de Europese Unie wat de afspraken over derdelanders zijn. De Raad van State wil weten wanneer de bescherming van derdelanders eindigt en sluit zich daarom aan bij vragen die de rechtbank in Amsterdam aan de Europese rechters had gesteld.

1 uur geleden
Westerwolde: veiligheid was in geding in zomer 2022 in Ter Apel

WESTERWOLDE (ANP) - De Groningse gemeente Westerwolde zegt dat haar handelwijze in de crisissituatie rond het aanmeldcentrum in Ter Apel in de zomer van 2022, puur gericht was op de veiligheid en de openbare orde. Die waren in het geding, zegt de gemeente in reactie op het rapport van de Nationale ombudsman over die periode. "We hebben destijds op goede gronden gemeend te moeten ingrijpen en dat is gebeurd."

1 uur geleden
Veel Nederlanders op vakantie in eigen land, geld speelt rol

DEN HAAG (ANP) - Deze meivakantie kiest 42 procent van de vakantiegangers voor een vakantie in eigen land. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB onder ruim duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder die op vakantie gaan tussen 27 april en 12 mei. "Nederland past goed bij een kortere vakantie: de kust, bos en heide, maar ook historische steden en dorpen worden graag bezocht", aldus de organisatie.

3 uur geleden
Hulp afwijzen in Ter Apel 2022 was 'onbehoorlijk', zegt Ombudsman

DEN HAAG (ANP) - Overheidsinstanties hebben "onbehoorlijk en ongepast gehandeld" tijdens de crisissituatie in de zomer van 2022 bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Aangeboden hulpmiddelen werden van asielzoekers afgepakt en burgers die hulp boden, werden gewaarschuwd voor arrestatie. De Nationale Ombudsman veroordeelt het handelen van de overheidsinstanties destijds in het rapport 'Verboden hulp te bieden?'.

5 uur geleden