Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voorlopig geen eigen waterkanonnen voor politie

Voorlopig geen eigen waterkanonnen voor politie

DEN HAAG (ANP) - De zes waterkanonnen van de Nederlandse politie zijn voor nog onbekende tijd buiten gebruik na technische problemen. Dat meldt een woordvoerder van de korpsleiding desgevraagd.

In juni kreeg tijdens een oefening een waterkanon een klapband. Daardoor liepen agenten gehoorschade op. Besloten werd toen alle zes waterkanonnen voorlopig langs de kant te zetten en eerst goed uit te zoeken hoe het zit met "de techniek", zegt een woordvoerder van de korpsleiding.

Volgens de zegsvrouw zijn de waterkanonnen de afgelopen paar jaar veel ingezet. "Dat heeft mogelijk tot wat slijtage geleid."

Goede oplossingen

Tot problemen heeft het niet kunnen inzetten van de zogenoemde waterwerper vooralsnog niet geleid, zegt de woordvoerder. Van tevoren wordt een inschatting gemaakt of een waterkanon bij een bepaalde situatie mogelijk nodig is, vertelt ze.

De afgelopen tijd konden waterkanonnen worden geleend van de Duitse en Belgische politie. Zo had de Amsterdamse politie donderdag een waterkanon uit Duitsland achter de hand voor het geval die nodig was bij eventuele ongeregeldheden rondom de WK-wedstrijd tussen Marokko en Canada. "Er zijn goede oplossingen voor", aldus de woordvoerder. Daarbij wijst ze niet alleen naar de inzet van waterkanonnen uit buurlanden. "We hebben ook voldoende andere middelen om op te kunnen treden."

Maximale belasting

Hoelang het duurt voordat de politie de eigen waterkanonnen weer kan inzetten, is nog onduidelijk. "Er wordt gezocht naar oplossingen. Gekeken wordt of we ze eventueel moeten vervangen, of dat ze misschien wel inzetbaar zijn, maar niet met de maximale belasting."

Meer uit Binnenland

14 verdachten rellen Eritreeërs Den Haag donderdag voor raadkamer

DEN HAAG (ANP) - Veertien verdachten van de rellen bij zalencentrum Opera in Den Haag staan donderdag voor de raadkamer van de rechtbank in Den Haag en horen of ze langer vast moeten blijven zitten. Dit meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag.

7 uur geleden
Amsterdam verlengt opvang asielschip tot 20 oktober

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam gaat de opvanglocatie op het schip in het Westelijk Havengebied opnieuw met een half jaar verlengen. Dat maakt het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders dinsdag bekend. Op de MS Galaxy verblijven zo'n 1500 vluchtelingen. De huidige periode loopt af in april en wordt nu verlengd tot 20 oktober.

7 uur geleden
Jetten: geen sprake van beïnvloeding EZK bij biomassasubsidie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair energieminister Rob Jetten ontkent de stelling van milieuclubs dat ambtenaren van zijn ministerie het energiebedrijf Vattenfall op oneigenlijke wijze aan subsidie hebben geholpen. "Die aanvraag is netjes en transparant verlopen", zei hij op uiterst kritische vragen van de Partij voor de Dieren. Milieuactiegroepen hebben mails van ambtenaren ingezien na een beroep op de Wet open overheid (Woo). Daarin twijfelen ze over het toekennen van de subsidieaanvraag voor de bouw van een biomassacentrale bij Diemen. Dat zou "gedoe gaan opleveren", vreesde een ambtenaar.

8 uur geleden
Olievervuiling op stranden van Bonaire

KRALENDIJK (ANP) - Op Bonaire is in verschillende baaien en op stranden olievervuiling aangetroffen. In de wateren van Sorobon, Lac en Lagun zijn olievlekken ontdekt. De olie is waarschijnlijk afkomstig van een eerder gekapseisd vaartuig in de wateren rond Trinidad en Tobago. Deze verontreiniging vormt volgens de overheid van Bonaire "een ernstige bedreiging voor zowel mens als natuur op Bonaire, waaronder kwetsbare ecosystemen zoals mangroves, vissen en koraal".

9 uur geleden
Pro-Palestijnse activisten verstoren herdenking Van Agt in Kamer

DEN HAAG (ANP) - De herdenking van de overleden oud-premier Dries van Agt in de Tweede Kamer is aan het begin kort verstoord door activisten op de publieke tribune, die een Palestijnse vlag ophingen. Van Agt was zeker in de laatste jaren van zijn leven een voorvechter van de Palestijnse zaak. Hij overleed op 5 februari samen met zijn vrouw.

9 uur geleden
Advies: handhaaf veroordelingen voor moord advocaat Wiersum

DEN HAAG (ANP) - De veroordelingen van twee uitvoerders van de moord op advocaat Derk Wiersum kunnen in stand blijven. Dat adviseert de procureur-generaal (PG) dinsdag aan de Hoge Raad. De mannen zijn door het gerechtshof Amsterdam in hoger beroep veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf.

10 uur geleden
Schoonfamilie houdt vast aan onschuld in Marumse zwembadmoord

LEEUWARDEN (ANP) - De veroordeelde schoonfamilie van de vermoorde Jan Elzinga (40) zegt nogmaals geen enkele betrokkenheid te hebben bij zijn dood. Dat stelden zij op de tweede dag van het hoger beroep van de zogenoemde Marumse zwembadmoord.

10 uur geleden