
Voorlichting op scholen over orgaandonatie wordt 'gebalanceerder'
LEIDEN (ANP) - Mensen die persoonlijk ervaring hebben met orgaandonatie zullen in het nieuwe schooljaar niet meer in hun eentje voor schoolklassen gaan staan om daarover te vertellen. Hun verhalen blijven wel "nadrukkelijk onderdeel uitmaken van de lessen door gastdocenten", meldt de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS), die de lessen verzorgt.
Op aandringen van het ministerie heeft de stichting aanpassingen doorgevoerd. De verhalen van ervaringsdeskundigen worden straks meer ingebed in een feitelijke les. "Het is lastig te garanderen dat jongeren de voorlichting door iemand die dankzij donatie een nieuw leven heeft gekregen als neutraal ervaren", erkent de NTS.
NRC schreef als eerste over de verandering. Die hangt samen met de in 2020 gewijzigde donorwet. Daarin is geregeld dat iedereen van 18 jaar of ouder automatisch donor is, behalve mensen die aangeven dat ze dit niet willen. Als mensen in het Donorregister staan, mogen hun organen en weefsels na hun overlijden worden gebruikt om een ander te helpen. Dat kan overigens alleen als iemand in het ziekenhuis op de intensive care komt te overlijden.
Wervend karakter
Voor de overheid is gebalanceerde voorlichting "daarom nu extra belangrijk, juist bij jongeren die nog hun keuze moeten maken", legt de NTS uit. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bevestigt dat.
"Uit evaluaties is gebleken dat de voorlichting niet als neutraal is overgekomen", aldus een woordvoerder. Volgens het ministerie hadden de lessen aanvankelijk "wel iets van een wervend karakter" omdat er een tekort was aan donoren, al hebben de ervaringsdeskundigen volgens de woordvoerder ook altijd aandacht besteed aan "de nadelen en risico's" van orgaandonatie.
Buitengewoon waardevol
"Ervaringsverhalen hebben grote impact en blijven dan ook buitengewoon waardevol", benadrukt NTS. Zowel op scholen als in sociale media, of als "onderdeel van een verhaal vanuit ziekenhuizen" blijven mensen die een orgaan hebben ontvangen, of zelf hebben gedoneerd aan een ander, hun ervaringen delen.
Ook VWS noemt de bijdragen van de ervaringsdeskundigen "super waardevol" en benadrukt dat ze niet uit het voorlichtingsprogramma verdwijnen. Ze kunnen bijvoorbeeld ook opgenomen worden in de vorm van video's bij de lessen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Om arbeidsmigratie in toom te houden moet de vraag naar goedkope arbeid omlaag. Bijvoorbeeld door het minimumloon te verhogen en te ontmoedigen dat bedrijven uitzendkrachten inzetten voor werk dat altijd moet worden gedaan. Dat adviseert een werkgroep van ambtenaren die daar onderzoek naar heeft gedaan op verzoek van minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken, NSC).
7 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Ook Nederland kijkt met belangstelling naar signalen uit de Verenigde Staten dat zij Europese bondgenoten meer wapens voor Oekraïne zouden willen verkopen. Duitsland overlegt met de VS over onder andere de aanschaf van Patriot-luchtverdedigingsraketten voor Oekraïne. "Eventuele nieuwe initiatieven van de VS bekijken we welwillend", laat het Nederlandse ministerie van Defensie weten.
21 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland gaat in Brussel opnieuw pleiten voor een nieuwe mestuitzondering, de zogeheten derogatie. Een brief met dat verzoek verstuurt landbouwminister Femke Wiersma (BBB) vrijdag aan verantwoordelijk Eurocommissaris Jessika Roswall (Milieu).
59 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben, zouden gemakkelijker gebruik moeten kunnen maken van media. Ook cultuur moet toegankelijker worden. Het kabinet komt daarom met een financiële regeling. Nederland had zich in 2016 aangesloten bij een VN-verdrag voor mensen met een beperking. Met de plannen, die vrijdag zijn gepresenteerd, moet dat negen jaar later daadwerkelijk worden uitgevoerd.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion spant een kort geding aan tegen Schiphol omdat 37 klimaatactivisten een jarenlang toegangsverbod opgelegd hebben gekregen tot de luchthaven. De activisten vinden dit een zware sanctie die het demonstratierecht onder druk zet. Begin maart demonstreerden ze op Schiphol tegen het Flying Blue-programma van KLM.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat overheden, bedrijven en andere organisaties beter bijhouden welke algoritmes ze gebruiken en hoe ze kunstmatige intelligentie (AI) inzetten. Openheid is belangrijk om de rechten van mensen te beschermen en de inzet van de technologie te controleren, meldt de privacytoezichthouder van de overheid.
1 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Het RIVM kan niet vaststellen of de conclusies kloppen die Chemours naar buiten bracht op basis van onderzoek naar de gezondheidsrisico's van zijn luchtuitstoot. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) had het rijksinstituut gevraagd om het rapport dat Chemours in april publiceerde, te verifiëren. Volgens het RIVM kan "de juistheid van de resultaten niet getoetst worden", onder meer omdat niet bekend is welke data zijn gebruikt.
2 uur geleden