Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voordringen bij coronaprik was mogelijk, uitnodiging stond online

Voordringen bij coronaprik was mogelijk, uitnodiging stond online

HILVERSUM (ANP) - De brief waarmee zorgmedewerkers worden uitgenodigd voor vaccinatie tegen het coronavirus, was lange tijd eenvoudig online te vinden. Daarmee konden anderen zich voordoen als zorgmedewerker en een afspraak maken voor een prik, zonder dat ze daar recht op hadden, ontdekte RTL Nieuws.

Zorgmedewerkers waren begin januari als eersten in Nederland aan de beurt om gevaccineerd te worden. Sommige zorginstellingen hadden de uitnodigingsbrief online gezet voor hun medewerkers. RTL-verslaggever Daniël Verlaan werd daarop gewezen en zette zo'n brief op zijn eigen naam. De GGD controleerde wel of zijn naam op de brief overeenkwam met de naam op zijn identiteitsbewijs, maar niemand controleerde of hij in de zorg werkte. Ook op de vaccinatielocatie zelf werd hij doorgelaten. Toen hij op het punt stond de prik te krijgen, zei hij dat hij journalist was en dat een ander het vaccin kon krijgen.

"RTL heeft aangetoond dat brieven van werkgevers online circuleerden en dat je er tussendoor kunt glippen als je valsheid in geschrifte pleegt en fraudeert. Hoe kunnen wij dat controleren? Onze mogelijkheden zijn niet oneindig, we willen zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen vaccineren. Ergens houden de mogelijkheden voor ons op", laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland in een reactie weten.

Gebruiksvriendelijk systeem

Samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het ministerie van Volksgezondheid is vanwege het vaccinatietempo bewust gekozen voor een laagdrempelig en gebruiksvriendelijk systeem om afspraken te maken, voegt de GGD er aan toe. "We hebben er gezamenlijk voor gekozen om dit niet nodeloos dicht te timmeren."

GGD GHOR Nederland wijst ook naar de potentiële voordringers: "Mensen moeten op hun beurt wachten. Geen uitnodiging is geen afspraak. Als je toch vindt dat jij moet voordringen in het systeem en het lukt, besef dan dat je het vaccin hebt gekregen van iemand die het harder nodig heeft dan jij. Die volgorde is niet voor niets opgesteld."

Het is niet bekend hoeveel mensen misbruik hebben gemaakt van de mogelijkheid en zijn voorgedrongen. GGD GHOR Nederland zegt dat er momenteel ruim 100.000 afspraken per dag worden ingepland. Op basis van DigiD controleert de GGD of deze mensen al aan de beurt zijn en ongeveer 0,5 procent van die mensen blijkt nog niet in aanmerking te komen voor de prik. Dat komt neer op enkele honderden gevallen per dag.

Meer uit Gezond

Oud-minister Kuipers haalt uit naar bestuurders kinderhartcentra

DEN HAAG (ANP) - Oud-minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid haalt in een interview in NRC hard uit naar de bestuurders van de kinderhartcentra die zijn besluit om deze specialistische zorg te centraliseren via de rechter hebben kunnen terugdraaien. Volgens hem gaat het ze alleen maar om hun eigen geld en status en niet om de patiënten. Ze moeten "zich schamen tot in hun bilnaad", citeert de krant hem.

1 dag geleden
Mogelijk stapje in de bestrijding van de symptomen van ALS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese medicijnwaakhond EMA geeft zijn fiat aan een middel dat de symptomen van amyotrofische laterale sclerose (ALS) bestrijdt. De gevolgen van de ziekte, die tot verlamming leidt en niet te genezen is, kunnen volgens het EMA in een aantal gevallen worden behandeld met Qalsody van Biogen Nederland B.V.

1 dag geleden
Chiropractoren zonder vergunning met röntgen in de weer

DEN HAAG (ANP) - Chiropractoren gebruiken nogal eens röntgentoestellen zonder dat ze daar een vergunning voor hebben, constateert de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). De 'krakers' mogen ze niet (meer) toepassen voordat ze dergelijke toestemming hebben gekregen.

3 dagen geleden
AI spoort 40 procent meer poliepen in darmen op

NIJMEGEN (ANP) - Dankzij Artificial Intelligence (AI) ofwel kunstmatige intelligentie kan er 40 procent meer aan poliepen in de darmen worden opgespoord, zo heeft het Radboudumc in Nijmegen vastgesteld. Poliepen kunnen een voorloper zijn van kanker.

3 dagen geleden
Ernst Kuipers duikt op bij universiteit in Singapore

DEN HAAG (ANP) - Ernst Kuipers, voormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, gaat per 1 mei aan de slag aan de Nanyang Technological University (NTU) in Singapore. Dat heeft die universiteit donderdag bekendgemaakt. Een woordvoerder van D66 bevestigt dat dit zijn nieuwe baan is.

3 dagen geleden
Verzuim door griep bereikt piek in januari

SON (ANP) - Het aantal nieuwe ziekmeldingen heeft in januari het hoogste punt van het griepseizoen tot nu toe bereikt, melden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. In de eerste maand van het jaar kwam het aantal ziekmeldingen uit op 85 per 1000 medewerkers. In voorgaande maanden varieerde dit aantal van 55 in september tot 83 in november 2023. De stijging houdt verband met een toename in het aantal griepgevallen, maar volgens de arbodienst lijkt de piek inmiddels bereikt.

3 dagen geleden
Ook Lidl roept koekjes terug

HUIZEN (ANP) - Ook de Lidl roept koekjes terug, omdat er mogelijk metaaldeeltjes in zitten. Het gaat om Sondey Triple chocolate en McEnnedy Nougatelli met de respectievelijke houdbaarheidsdata 12-12-2024 en 10-12-2024.

3 dagen geleden