
Voorbereidingen gaswinning bij Schiermonnikoog mogen van start
DEN HAAG (ANP) - De voorbereidingen voor gaswinning in de Noordzee bij Schiermonnikoog mogen van de rechter van start gaan. Gasbedrijf ONE-Dyas heeft vrijdag van de voorzieningenrechter toestemming gekregen een productieplatform te installeren om vanaf het einde van dit jaar gas te kunnen winnen uit de bodem.
Het boorplatform komt 20 kilometer van de kust van het Waddeneiland. Natuurorganisaties probeerden de installatie te voorkomen, omdat ze negatieve gevolgen voor de natuur en het onderwaterleven zien. Ze willen dat de omgevingsvergunning voor de gaswinning wordt vernietigd en wachten in dat hoger beroep nog op een einduitspraak van de Raad van State.
In de tussentijd werd met de huidige zaak via de Raad van State geprobeerd de voorbereidingen op het boren te pauzeren. Maar de voorzieningrechter gaat daar niet in mee. Die houdt er rekening mee dat de boorplannen van ONE-Dyas uiteindelijk wel door mogen gaan. De staatssecretaris heeft namelijk een groot belang bij het platform, omdat met de sluiting van het Groningerveld en het wegvallen van het Russisch gas er genoeg aardgas voorhanden moet zijn voor komende winter. Dus mag ONE-Dyas het boorplatform gaan installeren.
De voorzieningenrechter stelt wel dat deze uitspraak een voorlopig oordeel is. Het definitieve besluit over het wel of niet doorgaan van de boorplannen volgt nog in de bodemprocedure. In die zaak worden "alle beroepsgronden uitvoerig" behandeld, waarna de bestuursrechter definitief uitspraak doet.
Meer uit Binnenland
BRUSSEL (ANP) - Een diplomatieke oplossing in het conflict met Iran moet "permanent" zijn, vindt demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken). "Dat is beter dan dat iedere paar jaar het Iraanse programma wordt gebombardeerd", zei hij na afloop van een vergadering met de EU-ministers. Volgens Veldkamp is er binnen de EU brede overeenstemming over de noodzaak tot een diplomatieke oplossing.
37 minuten geledenBILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt de radiologische situatie in Iran "nauwlettend in de gaten". Meerdere nucleaire installaties in dat land waren afgelopen weekend doelwit van aanvallen door de Verenigde Staten.
1 uur geledenABBENES (ANP) - De activisten van Extinction Rebellion (XR) die maandagmiddag werden aangehouden toen ze probeerden om de afgezette snelweg A44 te blokkeren, zijn weer vrijgelaten. Dat meldt de politie. Ook twee opgepakte journalisten van het Leidsch Dagblad, die verslag wilden doen van de actie, zijn weer vrij.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de A4 tussen Amsterdam en Den Haag staat ongeveer 8 kilometer file. Dat komt doordat twee rijstroken dicht zijn vanwege de NAVO-top. Rijkswaterstaat waarschuwt opnieuw om snelwegen in de Randstad te vermijden als dat kan.
4 uur geledenABBENES (ANP) - Zeker 31 mensen zijn maandag gearresteerd bij een poging van Extinction Rebellion om de snelweg A44 te blokkeren. Dat laat de politie weten. Het is niet bekend waar ze naartoe zijn gebracht. Over de juridische gevolgen, zoals mogelijke vervolging, is ook nog niets bekend.
4 uur geledenABBENES (ANP) - In een noodverordening voor de NAVO-top staat dat demonstraties niet zijn toegestaan op of bij de A44. Op grond daarvan zijn journalisten weggestuurd toen ze verslag deden van een poging van Extinction Rebellion om de snelweg te blokkeren. Dat laten de gemeente Haarlemmermeer en de politie van Noord-Holland weten.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De politie moet journalisten niet oppakken maar met rust laten, ook tijdens de NAVO-top. Dat zegt Peter ter Velde van PersVeilig, een meldpunt voor geweld en agressie tegen journalisten.
5 uur geleden