Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vooralsnog geen schouw in proces MH17

Vooralsnog geen schouw in proces MH17

SCHIPHOL (ANP) - De rechtbank gaat vooralsnog niet naar de reconstructie van de wrakstukken van het neergehaalde toestel van vlucht MH17 kijken. De advocaten van verdachte Oleg Poelatov kunnen daar wel met een door hen gevraagde deskundigen gaan kijken. Daarna beslist de rechtbank of zij naar de hangar van de luchtmachtbasis Gilze-Rijen gaat. Daar bevinden zich de wrakstukken.

Dat heeft de rechter vrijdag laten weten, tijdens een korte zitting in het Justitieel Complex Schiphol. De rechtbank maakte de beslissingen bekend op de onderzoekswensen die door zowel het Openbaar Ministerie als de verdediging zijn gedaan.

Poelatov is de enige van de vier verdachten die zich door Nederlandse advocaten laat verdedigen. De andere drie - Igor Girkin, Sergej Doebinski en Leonid Chartsjenko - hebben niets van zich laten horen. Poelatov woont het proces zelf niet bij.

Alternatieve scenario's

Vlucht MH17 werd op 17 juli 2014 boven het oosten van Oekraïne uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden, waaronder bijna 200 Nederlanders, kwamen om het leven. Een door de Nederlandse justitie geleid, internationaal onderzoek leidde tot de aanklacht tegen de vier verdachten. De rechtbank Den Haag is belast met het bijzondere proces.

De rechtbank heeft een aantal beslissingen op de verzoeken van Poelatovs advocaten uitgesteld, totdat duidelijk is hoe de beklaagde zich in het proces gaat opstellen. Poelatov heeft nog geen inhoudelijke verklaring afgelegd. Zijn advocaten vinden onder meer dat zogeheten alternatieve scenario's niet genoeg zijn onderzocht. Het Openbaar Ministerie baseert de strafvervolging op het hoofdscenario: vlucht MH17 is neergeschoten met een Buk-raket, afgevuurd vanaf een landbouwveld.

Verder op 31 augustus

De rechtbank wil eerst weten wat Poelatov precies betwist in deze lezing van de gebeurtenissen dan wel wat er volgens hem is gebeurd. Pas dan kan zij besluiten welke verzoeken tot nader onderzoek zij inwilligt. Tot dusver heeft Poelatov zich niet rechtstreeks met zijn advocaten verstaan, maar via een tussenpersoon. De rechtbank heeft de advocaten tot eind september de tijd gegeven met Poelatov te overleggen.

Het proces gaat verder op 31 augustus. De rechtbank heeft tot en met november 2021 blokken zittingsdagen van een of meerdere weken gereserveerd.

Meer uit Binnenland

Ouwehands Dierenpark eerste dierentuin in Nederland met koala's

RHENEN (ANP) - Drie koala's zijn vrijdag aangekomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Ze zijn vanaf donderdag te zien voor bezoekers. Het is voor het eerst dat een dierentuin in Nederland koala's heeft.

1 uur geleden
Nog geen nieuwe aanhoudingen om mishandeling conducteur

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog geen nieuwe verdachten aangehouden voor de mishandeling van een NS-conducteur vorige week. Tot nu toe werd één minderjarige jongen opgepakt na het geweldsincident. Hij werd zondag weer vrijgelaten, maar blijft verdachte. Volgens de politie is hij tot nu toe de enige verdachte in het onderzoek.

2 uur geleden
In hoger beroep tot ruim 17 jaar cel voor aanslag op advocaat

ARNHEM (ANP) - Het gerechtshof in Arnhem heeft vrijdag in hoger beroep twee mannen veroordeeld tot celstraffen van ruim vijftien en ruim zeventien jaar voor de moordaanslag op de Enschedese advocaat Philippe Schol. De raadsman werd op 6 november 2019 in de buurt van zijn huis in het Duitse Gronau beschoten vanuit een rijdende auto, waarin de twee verdachten, Bert Jan ten V. (50) en Maikel T.T. (34), zaten. Schol overleefde de aanslag ternauwernood en liep blijvend letsel op.

2 uur geleden
Marcouch hoopt dat onderzoek demonstratierecht niet te lang duurt

ARNHEM (ANP) - Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem hoopt dat het onderzoek dat het kabinet laat instellen naar de grenzen van het demonstratierecht niet heel erg lang gaat duren. Hij wil dat er snel regels komen die bepalen in hoeverre het recht op demonstratie het recht op onder meer veiligheid en geloof mag schenden. Marcouch heeft daar recent in een brief aan het kabinet nog voor gepleit naar aanleiding van pogingen tot koranverbrandingen in zijn stad.

3 uur geleden
XR maakt zich 'grote zorgen' over onderzoek demonstratierecht

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion (XR) maakt zich "grote zorgen" over het onafhankelijke onderzoek dat het kabinet laat uitvoeren naar het demonstratierecht. De klimaatactiegroep spreekt van een onderzoek "naar het beperken" van dit recht. Volgens het kabinet wordt onderzocht of de huidige regels en voorwaarden nog voldoende aansluiten bij de actuele ontwikkelingen.

3 uur geleden
Man opgepakt die mogelijk meisjes in Waalwijk van scooter trapte

WAALWIJK (ANP) - Een man die donderdag mogelijk twee meisjes van hun scooter heeft getrapt in Waalwijk is aangehouden, meldt de politie. De twee slachtoffers raakten allebei gewond en een van hen moest naar het ziekenhuis.

3 uur geleden
Raad van State oordeelt donderdag of derdelanders mogen blijven

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, laat volgende week donderdag weten of gevluchte derdelanders uit Oekraïne in Nederland mogen blijven. Op die dag om 10.00 uur volgt uitspraak in de beroepen die zijn aangespannen tegen zestien beslissingen van lagere rechters.

4 uur geleden