Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vooralsnog geen schouw in proces MH17

Vooralsnog geen schouw in proces MH17

SCHIPHOL (ANP) - De rechtbank gaat vooralsnog niet naar de reconstructie van de wrakstukken van het neergehaalde toestel van vlucht MH17 kijken. De advocaten van verdachte Oleg Poelatov kunnen daar wel met een door hen gevraagde deskundigen gaan kijken. Daarna beslist de rechtbank of zij naar de hangar van de luchtmachtbasis Gilze-Rijen gaat. Daar bevinden zich de wrakstukken.

Dat heeft de rechter vrijdag laten weten, tijdens een korte zitting in het Justitieel Complex Schiphol. De rechtbank maakte de beslissingen bekend op de onderzoekswensen die door zowel het Openbaar Ministerie als de verdediging zijn gedaan.

Poelatov is de enige van de vier verdachten die zich door Nederlandse advocaten laat verdedigen. De andere drie - Igor Girkin, Sergej Doebinski en Leonid Chartsjenko - hebben niets van zich laten horen. Poelatov woont het proces zelf niet bij.

Alternatieve scenario's

Vlucht MH17 werd op 17 juli 2014 boven het oosten van Oekraïne uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden, waaronder bijna 200 Nederlanders, kwamen om het leven. Een door de Nederlandse justitie geleid, internationaal onderzoek leidde tot de aanklacht tegen de vier verdachten. De rechtbank Den Haag is belast met het bijzondere proces.

De rechtbank heeft een aantal beslissingen op de verzoeken van Poelatovs advocaten uitgesteld, totdat duidelijk is hoe de beklaagde zich in het proces gaat opstellen. Poelatov heeft nog geen inhoudelijke verklaring afgelegd. Zijn advocaten vinden onder meer dat zogeheten alternatieve scenario's niet genoeg zijn onderzocht. Het Openbaar Ministerie baseert de strafvervolging op het hoofdscenario: vlucht MH17 is neergeschoten met een Buk-raket, afgevuurd vanaf een landbouwveld.

Verder op 31 augustus

De rechtbank wil eerst weten wat Poelatov precies betwist in deze lezing van de gebeurtenissen dan wel wat er volgens hem is gebeurd. Pas dan kan zij besluiten welke verzoeken tot nader onderzoek zij inwilligt. Tot dusver heeft Poelatov zich niet rechtstreeks met zijn advocaten verstaan, maar via een tussenpersoon. De rechtbank heeft de advocaten tot eind september de tijd gegeven met Poelatov te overleggen.

Het proces gaat verder op 31 augustus. De rechtbank heeft tot en met november 2021 blokken zittingsdagen van een of meerdere weken gereserveerd.

Meer uit Binnenland

Voor tweede nacht op rij minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Voor de tweede nacht op rij verbleven minder dan 2000 asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) meldt dat in de nacht van zaterdag op zondag 1942 mensen verbleven in het aanmeldcentrum.

1 uur geleden
Amsterdammer komt om door schietpartij in hoofdstad

AMSTERDAM (ANP) - Een 26-jarige Amsterdammer is zondagochtend vroeg om het leven gekomen door een schietpartij in de buurt van het Amsterdamse station Sloterdijk, meldt een politiewoordvoerder.

2 uur geleden
Jongen (14) gewond bij explosie in Capelle en aangehouden

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Een 14-jarige jongen uit Den Haag is in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden omdat hij mogelijk een explosief heeft laten afgaan bij een huis in de Ravelstraat in Capelle aan den IJssel. Datzelfde pand was al vaker doelwit. De jongen raakte gewond aan zijn been en is naar een ziekenhuis gebracht.

3 uur geleden
Eén klimaatactivist A10 nacht vastgehouden op politiebureau

AMSTERDAM (ANP) - Een van de klimaatactivisten die zaterdag werden opgepakt bij de blokkade van Extinction Rebellion op de A10 Zuid, heeft de nacht vastgezeten op het politiebureau. De reden dat deze actievoerder niet weg mocht, was omdat de identiteit nog niet was vastgesteld, zei een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zondagochtend.

4 uur geleden
Warmste februari ooit gemeten door continu zacht weer

HOUTEN (ANP) - Deze maand is de warmste februarimaand ooit gemeten. Naar verwachting komt de gemiddelde temperatuur in De Bilt uit tussen de 8,1 en de 8,3 graden, meldt Weeronline. Het oude record van gemiddeld 7,6 stamt uit 1990. Normaal gesproken ligt de gemiddelde temperatuur rond de 4,2 graden in februari.

5 uur geleden
Februaristaking van 1941 herdacht in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt zondagmiddag weer de Februaristaking van 1941 herdacht op het Jonas Daniël Meijerplein. Onder anderen burgemeester Femke Halsema en schrijver Johan Fretz houden een toespraak. Ook worden er kransen en bloemen gelegd bij het standbeeld van De Dokwerker op het plein.

9 uur geleden
Nesten van vogels weer te zien op camera tijdens Beleef de Lente

ZEIST (ANP) - Nesten van bosuilen, kerkuilen, steenuilen en zeearenden zijn weer te zien via de camera's van Vogelbescherming. Zondag gaan de camera's van het populaire project Beleef de Lente weer aan, waar meer dan een miljoen mensen naar vogels in hun nest kijken. Dit jaar kan er naar dertien vogelsoorten gekeken worden.

10 uur geleden