Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vooral vrouwen hebben psychische problemen na hartstilstand

Vooral vrouwen hebben psychische problemen na hartstilstand

AMSTERDAM (ANP) - Vooral vrouwen krijgen na het overleven van een hartstilstand angsten en depressies, blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC. Elk jaar worden in Europa ongeveer 350.000 mensen getroffen door een hartstilstand.

De onderzoekers constateerden een stijging van 50 procent in het aantal recepten voor antidepressiva bij vrouwen in het eerste jaar nadat zij een hartstilstand hadden gekregen. Deze stijging nam vervolgens af, tot ongeveer 20 procent na vijf jaar. Bij mannelijke overlevenden is zo'n stijging niet te vinden. Waardoor het verschil komt, moet nog worden onderzocht. Er is zelfs geen indicatie van te geven.

De onderzoeksgroep bestudeerde de gegevens van 1250 personen met een gemiddelde leeftijd van 53 jaar, die in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand hadden gehad en deze hadden overleefd.

Ze stelden verder vast dat het voor overlevers van een hartstilstand waarschijnlijk lastig is om op de arbeidsmarkt terug te keren. "Uit het onderzoek kwamen significante dalingen in arbeidsparticipatie en dus in inkomen naar voren. Ook wordt er na een hartstilstand vaker een ander lid uit het gezin de hoofdverdiener", aldus een van de wetenschappers.

Meer uit Gezond

Veel kinderen met luchtwegklachten naar huisarts, ziet Nivel

DEN HAAG (ANP) - Het aantal kleine kinderen dat met klachten aan de luchtwegen naar een huisarts wordt gebracht, neemt de laatste weken snel toe. Sinds eind oktober is het aantal kinderen van 4 jaar en jonger met een acute infectie ongeveer verdubbeld, meldt onderzoeksinstituut Nivel.

10 uur geleden
Ruim 2,5 miljoen mensen kregen coronaprik, minder dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Iets meer dan 2,5 miljoen mensen hebben in de afgelopen weken een herhaalprik tegen het coronavirus gekregen. Dat is lager dan vorig jaar. Toen lieten 2,7 miljoen mensen zich inenten om de kans op ernstige coronaklachten te beperken.

11 uur geleden
Kabinet roept ouders op vapes van kinderen af te pakken

DEN HAAG (ANP) - Ouders moeten vapes van hun kinderen afpakken en weggooien, vindt verantwoordelijk staatssecretaris Vincent Karremans. Hij krijgt "echt rillingen" van berichten dat kinderen door de elektronische sigaretten in het ziekenhuis belanden en roept ouders op in te grijpen.

14 uur geleden
Artsen: zeker veertien kinderen in ziekenhuis na vapen

UTRECHT (ANP) - Zeker veertien kinderen zijn afgelopen jaar in het ziekenhuis opgenomen met klachten die volgens artsen werden veroorzaakt door vapes. De meesten waren tussen de 14 en 17 jaar. Ze liepen na het roken van elektronische sigaretten onder meer klaplongen en een longbloeding op. Ook werd op scans longschade geconstateerd.

18 uur geleden
Huisartsen zien vaker suïcidale jongeren in hun praktijk

BILTHOVEN (ANP) - Huisartsen zien de laatste tijd meer jongeren tot 24 jaar die last hebben van zelfmoordgedachten, of zelfs een poging tot zelfdoding hebben gedaan. Per 100.000 patiënten zagen huisartsen in het afgelopen kwartaal gemiddeld zeven jongeren per week om deze reden. Dat is 75 procent meer dan vijf jaar geleden, voor het begin van de coronapandemie. De cijfers staan in een maandag verschenen onderzoek van gezondheidsinstanties als het RIVM, de GGD'en en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.

2 dagen geleden
WHO stuurt experts naar Congo om uitbraak onbekende ziekte

BERLIJN (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stuurt een team van experts naar Congo om te helpen een nog onbekende ziekte te bestrijden en te onderzoeken. De ziekte heeft aan tientallen mensen het leven gekost. Het team is al onderweg naar het epicentrum van de uitbraak in de zuidwestelijke provincie Kwango, waar het medicijnen en tests zal brengen.

5 dagen geleden
Meeste ouderen geven hun leven een 8 of hoger in peiling

WOERDEN (ANP) - Veruit de meeste ouderen in Nederland voelen zich behoorlijk gelukkig, zo valt op te maken uit een peiling in opdracht van ouderenorganisatie ANBO-PCOB. Van de bijna 5500 ondervraagden geeft 60 procent het leven op dit moment een rapportcijfer 8 of hoger. De belangrijkste factor die het levensgeluk beïnvloedt, is mentaal welzijn. Ook gezondheid, sociale contacten, woonomgeving en financiële situatie maken een groot verschil.

1 week geleden