Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vooral op middelbare scholen zijn nog achterstanden door corona

Vooral op middelbare scholen zijn nog achterstanden door corona

DEN HAAG (ANP) - Leerlingen hebben de achterstanden die ze hebben opgelopen tijdens de coronaperiode nog steeds niet helemaal ingehaald, met name op middelbare scholen. Demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul ziet zelfs dat de onderwijsprestaties in de onderbouw nog wat verder zijn gedaald in het vorige schooljaar. In het basisonderwijs is wel duidelijk verbetering te zien, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Middelbare scholieren hebben bijvoorbeeld meer moeite met lezen dan voor de uitbraak van het coronavirus. Hun beheersing van het Engels is wel verbeterd en vormt zo een positieve uitzondering.

Door de leerachterstanden hebben jongeren meer moeite met hun vervolgopleiding. Daardoor vallen op hogescholen meer studenten uit. Afgelopen jaar stopte 16,6 procent van de eerstejaars met hun studie, tegen 15,8 procent in het pre-coronajaar 2019.

Lichtpuntje

Paul ziet een "bescheiden lichtpuntje" in de resultaten van de eindexamens. Van significant herstel is nog geen sprake, haalt de bewindsvrouw uit verdiepend onderzoek, maar de prestaties zijn in elk geval niet verder achteruitgegaan.

Op basisscholen is te merken dat de leesvaardigheid "al bijna op peil is", haalt de bewindsvrouw uit de resultaten van de eindtoets. Leerlingen lopen nog wel achter met rekenen en wiskunde. Ongeveer 7 procent beheerst de basis niet. Bovendien heeft één op de drie leerlingen die beginnen op vmbo-t, havo of het vwo niet de rekenvaardigheden die op deze schoolniveaus nodig zijn.

Het nu demissionaire kabinet heeft flink geïnvesteerd om de basisvaardigheden van leerlingen in het basis-, middelbaar en speciaal onderwijs te verbeteren. Ongeveer 3000 scholen hebben in 2022 en 2023 subsidie gekregen uit de hiervoor bedoelde pot van circa 900 miljoen euro. Vrijwel alle scholen die te maken hebben met grote leerachterstanden hebben hier gebruik van gemaakt.

Meer uit Politiek

Van Baarle (DENK) spreekt van 'inktzwarte dag' voor Nederland

DEN HAAG (ANP) - DENK-leider Stephan van Baarle spreekt van "een inktzwarte dag voor Nederland" nu er een regeerakkoord van "extreemrechtse slopers" ligt. Dat zei hij tegen de NOS.

15 minuten geleden
SGP positief, 'maar ook waakzaam' over akkoord beoogde coalitie

DEN HAAG (ANP) - De SGP is positief gestemd over het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB, laat de partij donderdag weten. Het akkoord "doet recht aan de duidelijke verkiezingsuitslag van 22 november", vindt de SGP, die wel zegt "waakzaam" te blijven op medisch-ethische thema's.

28 minuten geleden
Bosma: partijen extreemrechts noemen is een nazi-vergelijking

DEN HAAG (ANP) - Voorzitter van de Tweede Kamer Martin Bosma vindt niet dat partijen of leden in de Tweede Kamer extreemrechts mogen worden genoemd. "Ik vind dat een nazi-vergelijking", zei hij donderdag in een debat. Hij onderbrak daarmee Laurens Dassen (Volt), die de PVV een extreemrechtse partij noemde. "Ik vind niet dat we leden of partijen van de Staten-Generaal voor extreemrechts moeten gaan uitmaken", aldus Bosma.

37 minuten geleden
Bikker (CU) maakt zich zorgen over akkoord met 'veel luchtbellen'

DEN HAAG (ANP) - ChristenUnie-leider Mirjam Bikker maakt zich zorgen over het akkoord van PVV, VVD, NSC en BBB, waar volgens haar "veel wensdenken" en "veel luchtbellen" inzitten. Zij is met name bezorgd over het volle aanmeldcentrum Ter Apel dat volgens haar in de problemen blijft zitten door het uitblijven van de spreidingswet. Die had moeten zorgen voor een eerlijker spreiding van asielzoekers over het land.

52 minuten geleden
Wilders over asielpakket: als dit niet helpt, dan helpt niets

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders gaat ervan uit dat het asielpakket dat hij is overeengekomen met VVD, NSC en BBB, "het strengste ooit in Nederland" ook echt tot een lagere instroom gaat leiden. "Als dit niet helpt, dan helpt niets", denkt hij.

59 minuten geleden
CDA-leider Bontenbal mist visie en leiderschap in akkoord

DEN HAAG (ANP) - Hoewel in het akkoord van PVV, VVD, NSC en BBB "een aantal dingen staan die wij goed vinden", mist CDA-leider Henri Bontenbal "heel erg visie en leiderschap", zei hij donderdag. "En het ontbreekt erg aan gemeenschapszin in dat akkoord. Dus dat vind ik erg jammer."

1 uur geleden
JA21 positief over asielplannen, wel bezorgd over lastenverzwaring

DEN HAAG (ANP) - JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans is "positief gestemd over noodzakelijke plannen voor asiel, migratie, klimaat/energie en de middenklasse", zegt hij op X over het voorlopige coalitieakkoord. Wel maakt de partij zich zorgen over nieuwe aangekondigde lastenverzwaringen, bijvoorbeeld op vliegen en plastic.

1 uur geleden