Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vooral laadpalen zorgen voor extra omzet energiespecialist Alfen

Vooral laadpalen zorgen voor extra omzet energiespecialist Alfen

ALMERE (ANP) - Energiespecialist Alfen blijft profiteren van de grote vraag naar laadinfrastructuur voor elektrische auto's. De onderneming, die ook andere slimme elektriciteitsoplossingen levert, zag de opbrengsten bij de laadpalendivisie in de eerste helft van het jaar drie keer hoger uitkomen in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Vooral bij winkels en kantoren is er veel vraag naar laadsystemen. Daarbij ging het veelal ook om een uitgestelde vraag. Doordat winkels en kantoren weer opengingen toen de coronamaatregelen werden teruggeschroefd, nam de vraag naar de laadpalen volgens Alfen ook toe.

Alfen sloot de meetperiode af met een totale omzet van 205,5 miljoen euro, een plus van 78 procent op op jaarbasis. Onder de streep hield het concern een winst over van 25,3 miljoen, bijna drie keer meer dan in de eerste helft van vorig jaar.

Energieopslag

Marco Roeleveld, topman van het bedrijf, toon zich tevreden. "Wij profiteren mee van de energietransitie. De markt voor laadpalen laat een hele sterke groei zien. Als je kijkt naar de hoeveelheid elektrische auto's die naar de markt komen hebben wij geen enkele twijfel over de verdere groei van onze leveringen de komende jaren. Wij zijn positief over de vooruitzichten", zegt Roeleveld in een toelichting op de cijfers.

Toch groeiden niet alle bedrijfsonderdelen in het afgelopen halfjaar. Bij de divisie voor energieopslag daalde de inkomsten met 18 procent tot 9,4 miljoen euro. Dat had onder meer te maken met vertragingen in het verkrijgen van vergunningen om te mogen bouwen. Roeleveld verwacht echter wel dat deze omzet in de tweede jaarhelft aantrekt. De opslagsystemen kunnen bij onder meer windmolens en zonneparken worden neergezet om op gezette tijden energie op te slaan om de druk van het elektriciteitsnet te halen.

Voorraden

Roeleveld geeft verder aan dat het vooralsnog goed lukt om problemen in de leveringsketen te tackelen. Het bedrijf vergrootte onder andere zijn voorraden. "We hebben het goed gedaan onder de moeilijke omstandigheden in de toeleveringsketen. We hebben nog steeds te maken met verstoorde wereldwijde toeleveringsketens met een grote vraag naar elektrische componenten, batterijen en omvormers. Ook zijn er logistieke uitdagingen", aldus de topman.

Alfen heeft zijn omzetverwachting voor heel het jaar verhoogd, als gevolg van de groeispurt in het tweede kwartaal. Het concern mikt nu op een omzet van tussen de 410 miljoen en 470 miljoen euro. Dat was eerder 350 miljoen tot 420 miljoen euro.

Meer uit Financieel

Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

43 minuten geleden
Beurzen New York positief het weekend in na sterk banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan. Beleggers zagen in het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid nieuw bewijs dat de Verenigde Staten een recessie ontlopen, ondanks de reeks renteverhogingen waarmee de Federal Reserve de hoge inflatie bestrijdt.

1 uur geleden
Krant: leidinggevenden OpenAI bezorgd over gedrag topman

WASHINGTON (ANP) - Een groep leidinggevenden bij OpenAI uitte voor het plotse ontslag van topman Sam Altman zorgen over zijn gedrag. Ze spraken van psychologisch misbruik dat voor chaos en vertragingen zorgde binnen de start-up in kunstmatige intelligentie, schrijft The Washington Post op basis van ingewijden. Altman zou volgens de managers mensen tegen elkaar hebben uitgespeeld op een manier die voor een verziekte werksfeer zorgde, schrijft de krant.

1 uur geleden
Akkoord binnen EU over weren Russisch gas uit pijpleidingen

BRUSSEL (ANP) - EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe regels die het voor lidstaten mogelijk maken om Russisch gas te weren uit hun nationale pijpleidingen. Op die manier wil de Europese Unie zich kunnen verdedigen tegen de inzet van gas als economisch wapen door de Russen.

2 uur geleden
OPEC-chef aan leden: wijs afspraken tegen fossiele brandstof af

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.

4 uur geleden
Bouwbedrijven slepen Schiphol voor de rechter om bouw A-pier

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijven Ballast Nedam en TAV klagen Schiphol aan om een langslepend conflict rond de onafgemaakte bouwklus voor een nieuwe pier. De twee bouwers zouden de A-pier bouwen, maar werden na vertragingen en kostenoverschrijdingen van het project afgehaald. Dat vinden die bedrijven onterecht. In de dagvaarding eisen Ballast Nedam en TAV onder andere nog geld voor onderaannemers en leveranciers.

4 uur geleden
Bloomberg: toezichthouder VS bekijkt Microsoft-belang in OpenAI

WASHINGTON (ANP) - Ook een Amerikaanse toezichthouder kijkt kritisch naar investeringen van Microsoft in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het gaat om een verkennend onderzoek van marktwaakhond FTC dat nog geen formele status heeft, meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.

5 uur geleden