Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vooral laadpalen zorgen voor extra omzet energiespecialist Alfen

Vooral laadpalen zorgen voor extra omzet energiespecialist Alfen

ALMERE (ANP) - Energiespecialist Alfen blijft profiteren van de grote vraag naar laadinfrastructuur voor elektrische auto's. De onderneming, die ook andere slimme elektriciteitsoplossingen levert, zag de opbrengsten bij de laadpalendivisie in de eerste helft van het jaar drie keer hoger uitkomen in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Vooral bij winkels en kantoren is er veel vraag naar laadsystemen. Daarbij ging het veelal ook om een uitgestelde vraag. Doordat winkels en kantoren weer opengingen toen de coronamaatregelen werden teruggeschroefd, nam de vraag naar de laadpalen volgens Alfen ook toe.

Alfen sloot de meetperiode af met een totale omzet van 205,5 miljoen euro, een plus van 78 procent op op jaarbasis. Onder de streep hield het concern een winst over van 25,3 miljoen, bijna drie keer meer dan in de eerste helft van vorig jaar.

Energieopslag

Marco Roeleveld, topman van het bedrijf, toon zich tevreden. "Wij profiteren mee van de energietransitie. De markt voor laadpalen laat een hele sterke groei zien. Als je kijkt naar de hoeveelheid elektrische auto's die naar de markt komen hebben wij geen enkele twijfel over de verdere groei van onze leveringen de komende jaren. Wij zijn positief over de vooruitzichten", zegt Roeleveld in een toelichting op de cijfers.

Toch groeiden niet alle bedrijfsonderdelen in het afgelopen halfjaar. Bij de divisie voor energieopslag daalde de inkomsten met 18 procent tot 9,4 miljoen euro. Dat had onder meer te maken met vertragingen in het verkrijgen van vergunningen om te mogen bouwen. Roeleveld verwacht echter wel dat deze omzet in de tweede jaarhelft aantrekt. De opslagsystemen kunnen bij onder meer windmolens en zonneparken worden neergezet om op gezette tijden energie op te slaan om de druk van het elektriciteitsnet te halen.

Voorraden

Roeleveld geeft verder aan dat het vooralsnog goed lukt om problemen in de leveringsketen te tackelen. Het bedrijf vergrootte onder andere zijn voorraden. "We hebben het goed gedaan onder de moeilijke omstandigheden in de toeleveringsketen. We hebben nog steeds te maken met verstoorde wereldwijde toeleveringsketens met een grote vraag naar elektrische componenten, batterijen en omvormers. Ook zijn er logistieke uitdagingen", aldus de topman.

Alfen heeft zijn omzetverwachting voor heel het jaar verhoogd, als gevolg van de groeispurt in het tweede kwartaal. Het concern mikt nu op een omzet van tussen de 410 miljoen en 470 miljoen euro. Dat was eerder 350 miljoen tot 420 miljoen euro.

Meer uit Financieel

Europese consumentenbonden klagen Chinese webwinkel Temu aan

DEN HAAG (ANP) - De Consumentenbond treedt samen met zestien andere consumentenorganisaties op tegen de Chinese webwinkel Temu. Volgens hen maakt Temu gebruik van verboden technieken om consumenten te beïnvloeden en houdt de webwinkel zich niet aan nieuwe Europese wetgeving.

33 minuten geleden
Werkloosheid loopt licht op tot 3,7 procent in april

DEN HAAG (ANP) - De werkloosheid in Nederland is in april licht toegenomen ten opzichte van een maand eerder. In april zat 3,7 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In maart was dat nog 3,6 procent. De toename van de werkloosheid sluit volgens het CBS aan bij het verslechterde economische beeld van Nederland in april. Het aantal WW-uitkeringen nam wel licht af.

1 uur geleden
Aantal vliegtuigpassagiers in Nederland gestegen met 15 procent

DEN HAAG (ANP) - Ruim 16 miljoen mensen reisden in het eerste kwartaal van dit jaar van of naar een Nederlands vliegveld, 15 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

8 uur geleden
Gemeenten gaven begin dit jaar meer nieuwbouwvergunningen af

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten hebben in het eerste kwartaal 15 procent meer vergunningen afgegeven voor de bouw van nieuwe huizen dan vorig jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kunnen daarmee zo'n 16.000 nieuwe woningen worden gebouwd. Toch kan het volgens het statistiekbureau nog even duren voordat die woningen er staan: gemiddeld duurt dat vanaf de vergunningverlening ongeveer twee jaar.

8 uur geleden
Inflatiecijfers zorgen voor recordstanden op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York hebben een opkikker gekregen van meevallende inflatiecijfers. De brede graadmeter S&P 500 en techbeurs Nasdaq vestigden een nieuw record nu beleggers hopen op meer renteverlagingen dit jaar. De zogeheten meme-aandelen van gamewinkelketen GameStop en bioscoopexploitant AMC gingen hard onderuit.

9 uur geleden
Rechtszaak om misleiding rond rijhulp Tesla in VS mag doorgaan

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - De problemen rond zelfsturende functies in auto's van Tesla stapelen zich op. Een groep boze klanten wil het bedrijf aanklagen omdat topman Elon Musk hen zou hebben misleid over de mogelijkheden om de elektrische auto's van het merk geautomatiseerd te laten rijden. Een rechtbank in San Francisco oordeelde dat die zaak mag doorgaan.

10 uur geleden
Esprit vraagt in Duitsland uitstel van betaling aan

HONGKONG (ANP) - Modewinkelketen Esprit heeft in Duitsland voor zes bedrijfsonderdelen een vorm van uitstel van betaling aangevraagd. De kosten waren te sterk gestegen voor veel winkels, laat het Hongkongse moederbedrijf weten.

12 uur geleden